Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.03.2016.
04:11
B. S. - Vesti A

Generala Đukića izručuju Hrvatskoj

Crnogorski ministar pravde Zoran Pažin je odbio molbu Srbije da joj se izruči general Borislav Đukić, koji je letos uhapšen na aerodromu u Tivtu, kako bi mu se, kao srpskom državljaninu, sudilo pred srpskim sudom za zločine koje je navodno počinio tokom rata u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog veka, tim pre što je ovaj predmet, shodno protokolu potpisanom između tužilaštava Srbije i Hrvatske, još ranije ustupljen srpskom tužilaštvu za ratne zločine.

Lična arhiva
Uhapšen na pravdi boga: General Borislav Đukić

Da podsetimo, Đukić je uhapšen 18. jula prošle godine dok je "čekirao" kartu da sa suprugom iz Tivta poleti za Beograd jer su policijski i carinski službenici na toj graničnoj međi našli njegovo ime na poternici hrvatskog Interpola, staroj više od 20 godina. Njemu je odmah određen ekstradicioni pritvor i od tada je čamio u spuškom zatvoru:

- Uprkos ubedljivim i neoborivim dokazima da on nema nikakve veze sa zločinima koji mu se pripisuju, ostvarilo se, nažalost, strahovanje, i njegovo i moje kao njegovog branioca, da će ipak biti izručen Zagrebu - kaže Đukićev advokat Milorad Ivanović.

- Sve što sam mogao na krivično-pravnom i medijskom terenu učinio sam, ali je to očigledno bilo nedovoljno i tu više nema pogovora jer je ministrova odluka konačna.- kaže on.

Ivanović izražava žaljenje što se tako završilo i veliku zabrinutost za dalju sudbinu generala Đukića, tim pre što je i njegovo zdravlje dobrano načeto:

- On u Hrvatskoj, u to nema sumnje, neće i ne može imati zakonito, fer i pravično suđenje zbog opštepoznate činjenice - velike antisrpske histerije i mržnje prema Srbima - kaže Ivanović sa strepnjom i željom da Đukić istraje i izdrži u toj neravnoj borbi, da pobedi nepravdu i dokaže svoju nevinost.

Štrbac: Politička odluka

Direktor Veritasa Savo Štrbac s rezervom je prihvatio informaciju da će general Borislav Đukić biti izručen Hrvatskoj.
- Vrhovni sud Crne gore je presudio da postoje zakonski uslovi da se on izruči i Srbiji i Hrvatskoj, a pritvor mu ističe 18. marta. Ukoliko je crnogorski ministar zaista potpisao rešenje o izručenju Hrvatskoj, onda je to politička odluka čiji su motivi jasni. Crna Gora je kao kandidat NATO i EU odlučila da sebi ne stvara "neprijatelja" jer je Hrvatska član u obe organizacije i može da im na tom putu pravi probleme - ističe Štrbac.

Od maja 1992. godine, odnosno od povlačenja JNA sa prostora Srpske Krajine, Đukić je sve do aprila 1993. bio savetnik tada glavnokomandujućeg Milana Martića (osuđen u Hagu na 35 godina) i samo on je mogao da mu kao pretpostavljeni naređuje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online