Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.05.2010.
11:54
Tanjug, Vestionline A

Skandal: Hrvatska sakrila leševe Srba

Hrvatska vlada je novembra 1995. iz grobnica u Pakračkoj Poljani, u zapadnoj Slavoniji, ekshumirala i obavila obdukciju, a onda, bez identifikacije, na pravoslavnom groblju u Kukunjevcu, sahranila 19 tela pobijenih Srba, koje je 1993. ekshumirala komisija UN, piše "Novi list".

Riječki dnevnik ističe da je na delu dugogodišnje zataškavanje posledica jednoga od najokrutnijih hrvatskih ratnih zločina iz rata koje bi se moglo pretvoriti u golem, iako ne i neočekivan skandal.


Komsija UN koja je ekshumirala tela u novembru 1993. godine, detaljno obradila nalaze i sahranila ih na mestu gde su nađena, a potom o svemu objavila detaljan izveštaj, u kome sugeriše da je reč o Srbima koje su u Pakračkoj poljani mecima, ili udarcima u glavu, ubili pripadnici Hrvatske vojske.

Foto: arhiva


O ekshumaciji 1995. list je informisala Požeško-slavonska policijska uprava, ističući da je sprovedena po naređenju Županijskog suda u Požegi. Sva tela su odvezena do Kukunjevca i sahranjena u grobove s krstačama označenim brojkama i slovima koje su u međuvremenu istrulele.


Oznake koje je s krstača jedan povrtanik prepisao u notes do detalja se poklapaju s oznakama kojima su stručnjaci iz komisije UN u svom izveštaju označili svako od 19 tela. Posle odgovora policije u Požegi, mnogo toga postaje jasnije, najpre da su hrvatske vlasti organizirale i sprovele ekshumaciju 19 tela koje je već ranije ekshumirala i obradila komisija UN-a.


Vlada je obavila obdukciju tela, ali ih nije identifikovala, niti otpremila u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu čime je napravila presedan kojeg u Hrvatskoj, osim seljenja 19 tela Srba iz Paulin dvora u Slavoniji u grobnicu kod Gospića u Lici verovatno još nije bilo.


List zaključuje da su vlasti proteklih 15 godina obmanjivale javnost, vodeći ljude pohapšene oko Pakračke poljane i onda pobijene kao nestale. Sve vreme te su žrtve ležale na pravoslavnom groblju u Kukunjevcu.


U međuvremenu, prošla su dva suđenja za zločine u Pakračkoj poljani pripadnicima jedinice Tomislava Merčepa na kojima nikad nije pomenuta ekshumacija koju je obavila komisija UN, ni njen izveštaj, niti grobnica na pravoslavnom groblju u Kukunjevcu.


Novinar je kontaktirao Ministarstvo branilaca, porodice i međugeneracijske solidarnosti, koje je do jula 2009. vodila sadašnja premijerka Jadranka Kosor, kao Upravu za zatočene i nestale i njenog šefa pukovnika Ivana Grujića, koji moraju da imaju podatke o telima iz Kukunjevca, ali mu niko nije odgovarao.


S obzirom na to da je poslove ekshumacija vodilo ministarstvo odbrane i da je tela sahranila Hrvatska vojska, priča dolazi i do čoveka poznatog po sklonosti zataškavanju hrvatskih ratnih zločina, ratnog ministra odbrane Gojka Šuška, piše "Novi list".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online