Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 11.03.2016.
13:05
Vestionline A

Makedonija: Zavrnula nas Evropa

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov izjavio je u četvrtak da, u izbegličkoj krizi, njegova zemlja plaća greške Evropske unije koja ju je, kako kaže, ostavila na cedilu.

Tanjug
Nezadovoljan odnosom Evrope prema Makedoniji: Đorđe Ivanov

- Nije prvi put da EU ostavlja Makedoniju na cedilu, to nam je već poznato! Kad smo tokom rata na Kosovu primili 360.000 izbeglica, niko nam nije pomogao. Zbog toga smo sad reagovali proaktivno, naša vojska štiti naše granice - rekao je Ivanov u intervjuu za nemački list "Bild".

On je naveo da je u izbegličkoj krizi Makedonija već potrošila 25 miliona evra svojih poreskih obveznika i proglasila kriznu situaciju.

- A šta smo dobili od Evrope? Ništa! Nijedan cent! Umesto toga sada kao zemlja koja nije članica EU mora da štiti Evropu od jedne članice EU, odnosno Grčke - naglasio je Ivanov.

"Niko nas neće"

Makedonija, kako je podsetio, nije ni u EU, ni u zoni Šengena, ni u NATO-u.

- Niko nas neće. I pored toga, štitimo Evropu od jedne evropske zemlje koja je loše kontrolisala izbeglice, odnosno jednostavno ih je slala dalje. Bezbednost su u izbegličkoj krizi potpuno izgubili iz vida. Da smo se oslonili na Brisel i da nismo sami reagovali, odavno bismo bili preplavljeni džihadistima - naveo je Ivanov.

Ivanov je rekao da je Makedonija zaplenila 9.000 falsifikovanih ili ukradenih pasoša, te da neke "takozvane izbeglice" sa lažnim identitetima putuju celom Evropom.

Treća Na pitanje da li bi Nemci morali da budu zahvalni Makedoniji što je radikalno zatvorila granicu, Ivanov je rekao:

- U izbegličkoj krizi postoje humanitarni aspekt i bezbednosni aspekt. Kada je rec o humanosti, Nemačka je dobro postupala. Ali na planu bezbednosti je potpuno zakazala.

On je objasnio da je Skoplje želelo da razmenjuje informacije sa Nemačkom i Evropom o potencijalnim džihadistima, ali da te podatke niko nije hteo, jer je Makedonija "treća zemlja".

Tek naknadno, kako je naveo, obratili su se Makedoniji povodom atentata u Parizu.

- Tada smo im preneli da je doputovalo ukupno 10 osoba sa istim identitetom kao atentatori -  rekao je makedonski predsednik.

Poslednja rupa na svirali

Na opasku novinara "Bilda" da je u "pregovorima za stolom sa EU Turska, a ne Makedonija, Ivanov je rekao:

- Nažalost, mi smo deo jelovnika. Uvek smo bili žrtve institucija EU, 25 godina su nas lagali i manipulisali nama. Sedam puta se već govorilo o našem članstvu u EU, ali je uvek postojala prepreka koju je postavljala Grčka.

POVEZANE VESTI

Petak 11.03.2016. 13:39
Lako je to riješiti. Otkačite EU. Ali vi to ne smijete jer su vas je USA i EU dovele do dužnićkog ropstva. Kolonizovali su vas i upravljaju sa vama kao sa sto-kom. Ko vas pita šta vi hoćete??? Albance su vam digli na takav nivo da ste vi taoci u sopstvenoj državi. Ni krst-spomenik ne smijete da podignete u sred Skopja. Koliko Albanaca plaća porez državi??? Samo oni koji rade u državnoj službi. Vaša policija i vojska na smiju ni da uđu na teritorije koje su Albanci u Makedoniji proglasili svojima. Zato, kleknite, pognite glavu i molite za koricu hleba u sopstvenoj državi. Ako vam je za utjehu, nije bolje ni u Srbiji, kriminalizovanom "Montenegru", Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji. Svi ste izdali svoju državu i nije mi žao što ste sada tu gdje ste. Nijesu EU, USA i Britanija došli da vas "prosvijetle" i da vam učine dobro. Došli su da vas porobe, opljačkaju i pretvore u roblje koje radi za njih. To su uradili. Koga milom, koga silom ali svi smo robovi. Ipak, čini mi se da su oni koje su bombama porobljavali u za nijansu boljoj situaciji od dobrovoljnih robova.
Petak 11.03.2016. 14:37
Ма гдеее? Не би они то, нису европљани такви.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online