Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.03.2016.
05:13
Đ. Barović - Vesti A

Presuda Radovanu bez dokaza odbrane

U Haškom tribunalu u četvrtak bi trebalo da bude izrečena presuda prvom predsedniku Republike Srpske, Radovanu Karadžiću.

Rupa u spisisma: Marko Sladojević

Glavni haški tužilac Serž Bramerc tvrdi da će ta presuda biti "jedna od najvažnijih u istoriji Haškog tribunala", a Karadžićevi pravni savetnici upozoravaju da on nije imao pravično suđenje zato što se u dokaznim predmetima nije našlo više od 100 veoma značajnih, takozvanih oslobađajućih dokumenata koje Tužilaštvo nije na vreme obelodanilo.

Marko Sladojević, jedan od Karadžićevih pravnih savetnika, kaže za "Vesti" da je Sudsko veće najmanje sto puta u svojim odlukama potvrdilo da Tužilaštvo nije na vreme obelodanilo oslobađajuće dokumente, ali je istovremeno odbilo da ih uvrsti u sudski spis kao dokazni materijal.

- I pored takve konstatacije, oni su odbili da te dokumente uvedu kao dokaze pravdajući to kao da smo mi to već drugim argumentima dokazivali. Ali, ti dokazi upravo podupiru naše tvrdnje i kada se svi oni stave na gomilu, to je ozbiljan broj dokumenata koje su pojedinačno isključivali. Kada se žalimo ili tražimo objašnjenje dobijemo odgovor da neki dokument samo ponavlja naše tvrdnje. I tako, jedan po jedan po jedan, na kraju je nekoliko stotina dokumenata u oko 100 podnesaka isključeno - ističe Sladojević.

Proces

Proces protiv nekadašnjeg predsednika RS počeo je 29. oktobra 2009. godine, a iznošenje završnih reči 7. oktobra 2014.
Tokom ovog postupka saslušano je ukupno 586 svedoka, od čega 337 Tužilaštva i 248 odbrane.

Tačnim uvidom u takva dokumenta, Karadžićevi pravni savetnici su utvrdili da je na ovaj način onemogućeno objavljivanje ukupno 177 dokumenata.

Američki advokat i pravni savetnik Radovana Karadžića, Piter Robinson, ranije je najavio žalbu na presudu zato što očekuje da će Haški tribunal proglasiti Karadžića krivim za ratne zločine. Robinson je petogodišnje suđenje ocenio kao "politički motivisani proces" u kome optuženi nije imao fer suđenje.

Haški tribunal je saopštio da za praćenje prvostepene presude Karadžiću vlada ogromno interesovanje i da će ovaj događaj pratiti oko 200 novinara i nekoliko stotina predstavnika stručne javnosti, nevladinih organizacija i porodica žrtava. Međutim, u sudnici se neće pojaviti niko od njegove porodice.

- Presudu ćemo dočekati kod kuće, prateći prenos preko interneta ili ukoliko neka televizija direktno bude prenosila. To je zajednička odluka naše porodice. I da odemo, ne bismo mogli da budemo uz njega - kaže Sonja Karadžić-Jovičević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online