Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.03.2016.
09:24
D. Obradović - Vestionline A

Ko kriv, ko mrtav...

Haški sud je odlučio - Radovan Karadžić je kriv za zločine u BiH. Na teret mu se stavljaju genocid u Srebrenici i opsada Sarajeva. Prvi predsednik Republike Srpske osuđen je u četvrtak na 40 godina zatvora, a u prenesenom značenju, osuđen je na smrt. Ne želimo da uzmemo na sebe ulogu boga ili suda i odlučujemo ko je kriv, ali je nemoguće da se ne zapitamo, kako to da Haški tribunal, sud koji je osnovan za ratne zločine na tlu bivše Jugoslavije, ima presude samo za Srbe? Šta je sa ostalim stranama u ratu?

Reuters
Osuđen na 40 godina zatvora: Radovan Karadžić

I sasvim "slučajno", baš na dan kada je Zapad trebalo da se stidi i crveni zbog još jedne svoje "milosrdne" akcije u kojoj su stradali nedužni civili, rušene škole, mostovi i bolnice, Hag se dosetio da je vreme za presudu Radovanu Karadžiću. Tako je, umesto slika NATO aviona koji nemilice bombarduju Srbiju, u svetu kao bomba odjeknula informacija da je "kasapina iz Bosne konačno stigla pravda". Jer tako nas svet vidi, kao kasapine i zločince.

A šta je sa svim onim Srbima koji su stradali u ratu koji su zverski ubijeni, ili, ako su imali "sreće", proterani sa svojih ognjišta? Ko je odgovoran za njihova stradanja? Kako to da Hag uvek može da dokaže da su Srbi krivi za zločine, ali zato ne može da pronađe krivce za zločine nad Srbima? Kako to da je Naser Orić sada slobodan građanin, i da Hag nije uspeo da dokaže da je počinio ratne zločine, kada je već prvi svedok na nedavno započetom procesu u Tužilaštvu BiH svedočio kako je Orić lično klao zarobljene Srbe?

Prošle godine je jedna Albanka svedočila kako je Ramuš Haradinaj u logoru OVK na planini Junik klao srpske policajce, vadio im oči i stavljao so na žive rane. Posle toga je silovao žene i sekao ih po telu istim nožem kojim je zaklao policajce. Tribunal, izgleda, nije mogao da dođe do ovakvih svedoka. Hag je odbacio tužbe protiv njega zbog zločina nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine. Ramuš Haradinaj je sada slobodan čovek, ugledan građanin i političar na Kosovu i Metohiji.

I ko je kriv za Oluju, za proterivanje više od 200.000 Srba sa teritorije Hrvatske? Ko je odgovoran za one koji su tokom ove akcije mučki ubijeni, ili se i dalje vode kao nestali, pa porodice ne znaju ni šta je sa njihovim bližnjima, ni gde im kosti počivaju. Hagu izgleda ništa od ovoga nije bilo dovljno da osudi generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, pa su oni pušteni na slobodu, a u svojoj zemlji dočekani kao heroji, a taj tretman imaju i danas.

I dok su naše komšije svoje generale dočekivali kao heroje, Srbi su svoje isporučivali Hagu. Očigledno, kako bi se dokazalo da su krivi. Doduše, neki od njih su se vraćali svojim kućama. Nažalost, u mrtvačkim kovčezima. Pa se može zaključiti da u Hagu za Srbe postoje samo dve solucije: ili su krivi, ili mrtvi...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online