Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.03.2016.
03:11
M. Obradović - Vesti A

Bosanski sudovi štite džihadiste

Sud BiH osudio je pre nekoliko dana Emina Hodžića na godinu zatvora jer se 2013. godine na području Sirije i Iraka borio na strani Islamske države koju je Savet bezbednosti UN proglasio terorističkom organizacijom.

Reuters
Sa ratišta u Siriji se vraćaju u BiH

Presuda je izrečena nakon što je Sudsko veće prihvatilo sporazum o priznanju krivice koji je Hodžić sklopio s Tužilaštvom BiH. Hodžić je tek jedan od desetak ekstremista koji su sklopili ovakav sporazum sa Tužilaštvom BiH i praktično potvrdili da se ratovanje po Siriji i Iraku - isplati!

Naime, kaznu zatvora do godinu dana moguće je zameniti novčanom, i do za stotinu maraka po danu zatvora. Naravno, iluzorno je očekivati da neko od tih ekstremista ima 36.500 KM, ali stručnjaci se svakako slažu da je godina dana veoma mala kazna za one koji su prošli kroz pakao u redovima Islamske države, a onda se vratili u BiH. Štaviše, smatraju ih izuzetno opasnim osobama koje godinu dana u zatvoru ne može resocijalizovati.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević kaže da u BiH ne postoji politika kažnjavanja terorista nego njihovog oslobađanja.

- Odgovor iz Sarajeva je podrška teroristima jer Tužilaštvo BiH, SIPA, OBA i Ministarstvo bezbednosti obmanjuju evropsku javnost kako se navodno u BiH vodi borba protiv terorizma, a u stvari se džihadisti puštaju na slobodu - tvrdi Galijašević.

"Vesti" su ranije objavile da džihadisti sklapaju sporazume o priznanju krivice i dobijaju manje kazne kako bi ocinkarili "kolege" koji su takođe ratovali u Siriji i Iraku, ali nisu dostupni organima gonjenja.

Ministar bezbednosti Dragan Mektić navodi podatke da na stranim ratištima iz BiH ratuje 135 osoba, oko 50 ih se vratilo, 45 je poginulo, a desetak želi da sklopi sporazum o priznanju krivice.

On tvrdi da se prema svakom ko se vratio sa stranih ratišta preduzimaju potrebne mere i radnje da to krivično delo bude dokumentovano u smislu njegovog učešća na stranom ratištu.

- Postoji pretnja kada je reč o državljanima BiH koji ratuju na stranim ratištima i vraćaju se u BiH, i čini se sve da te grupe budu otkrivene i procesuirane - kaže Mektić.

Poginuo Bajro Ikanović

Bajro Ikanović, jedan od najradikalnijih i najtraženijih državljana BiH koji se 2013. pridružio terorističkoj organizaciji Islamska država, poginuo je u Iraku, potvrđeno je u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA). . Ikanović je u Siriji i Iraku važio za komandanta poznatog "Bosanskog odreda" koji broji 300 vehabija iz BiH, Sandžaka i drugih delova Zapadnog Balkana. On je 2007. osuđen na četiri godine zatvora zbog pripremanja terorističkog napada, a po izlasku iz zatvora pridružio se Islamskoj državi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online