Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.03.2016.
07:45
Đ. Barović - Vesti A

Uspećemo da preinačimo kaznu Karadžiću

U izdvojenom mišljenju na presudu Radovanu Karadžiću, pretresni sudija Melvil Berd naveo je da zbog sumnje da je muslimanska strana ispalila bombe na sarajevsku pijacu Markale, prvi predsednik RS "mora biti oslobođen optužbe za taj zločin".

A. Čukić
Presudni Markale i Srebrenica: Goran Petronijević

U presudi je Karadžić odgovoran za taj zločin. Njegov pravni savetnik Goran Petronijević kaže da je optimista da će u žalbenom postupku pasti i ova, ali i neke druge tačke iz prvostepene presude, čime bi Karadžiću mogla biti smanjena kazna.

- Činjenica da sudsko veće nije bilo jedinstveno u ovoj tački optužnice, a posebno što je Berd svoje izdvojeno mišljenje bazirao na zvaničnim izveštajima istraživačkog tima UN, pokazuje da smo uspeli da osporimo događaj na pijaci Markale. Ali, tu je i izdvojeno mišljenje drugog sudije Hauarda Morisona o još nekim događajima iz rata u BiH. Predstoji nam da detaljno proučimo i ta izdvojena mišljenja, ali i više od 2.000 stranica presude i da na osnovu toga koncipiramo žalbu. Ja sam optimista da ćemo uspeti da preinačimo kaznu dr Karadžiću - ističe Petronijević i ocenjuje da je drugostepenu presudu Apelacionog veća Haškog suda realno očekivati tek za tri godine.

Zanemareni dokazi odbrane

Sudija Berd je pitao i kako je moguće da su u konačnoj presudi u obzir uzeta samo mišljenja svedoka tužilaštva, ali ne i odbrane.
- Potpuno je odbačen stav svedoka odbrane, koji je ujedno i bio u bliskom okruženju Alije Izetbegovića i tvrdio da su njegove snage planski izazivale civilne žrtve u Sarajevu, uključujući pijacu Markale, da bi optužile Srbe i iznudile vojnu intervenciju NATO-a u korist muslimana. Ne vidim zašto je rečeno da ovom svedoku nedostaje kredibilitet kada tužilac nije podneo dokaze koji bi opovrgli njegove izjave - tvrdi Berd.

On dodaje da će uz slučaj Markale, odbrana svoju žalbu najviše fokusirati na Srebrenicu.

- Iz sažetka presude vidi se da su mnogi "zaključci" rezultat proizvoljnih ili čak posrednih, nedokazanih činjenica. Tu ne mislim samo na licitaciju brojem stradalih muslimana koja se, zavisno od sudskog veća, kreće od 8.000 do 4.000, već i "dokazima" na osnovu kojih je Karadžić osuđen. Predsedavajući sudija Kvon je čitajući presudu spomenuo navodni razgovor Karadžića i Deronjića koga nikada nije bilo. Ne postoji nikakav dokaz o tome, pa čak i sam Deronjić to nikada nije rekao. Puno je sličnih nelogičnosti iz presude koje ćemo naravno iskoristiti u žalbenom postupku - zaključuje Petronijević.

Napad na autobus

U izdvojenom mišljenju, sudija Hauard Morison je napisao da Karadžić treba biti oslobođen i po optužbi za napad na autobus 14. juna 1992. u kojem je poginulo 47 muslimana. On tvrdi da postoje kontradiktorni podaci o identitetu počinilaca. Smatra čak i da je ovaj autobus, kao što je ispričao Mirko Krajišnik u telefonskom razgovoru sa bratom Momčilom, zalutao na muslimansku stranu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online