Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.04.2016.
06:19
Đ. Barović - Vesti A

Veštak montirao Tuzlansku kapiju

Nekadašnji general Vojske Republike Srpske, Novak Đukić koji je zbog događaja u Tuzli 1995. godine pred Sudom BiH osuđen na 20 godina, najavio je krivične prijave protiv sudskog veštaka iz Sarajeva Berka Zečevića na osnovu čije ekspertize je i doneta ta presuda i N. N. osobe za koju je uveren da "stoji iza svega".

Srna
Čeka odluku suda u Beogradu: Novak Đukić (u plavoj jakni)

Višu sud u Beogradu u petak, 15. aprila, trebalo bi da odluči hoće li bosansku presudu ratifikovati ili ne, a general Đukić za "Vesti" kaže da će bez obzira na ishod tog postupka tražiti pravdu i kroz ove krivične prijave.

Neka se Srbija ugleda na Bosnu

Krstan Simić ističe da bosanska presuda protiv general Đukića sadrži nekoliko elemenata očigledne povrede prava na pravično suđenje.
- Postupak priznavanja presude ne predstavlja suđenje de novo. Međutim presuda mora biti podvrgnuta svim pravnim testovima, a posebno sa aspekta zaštite ljudskih prava koja su univerzalna vrednost civilizovanog društva - kaže Simić i ističe da čak i pravosudni sistem BiH studiozno razmatra zahteve za izvršenje presuda drugih država navodeći primere presuda Draženu Golemoviću i Kutli Miroslavu, pa čak i smanjuje presuđenu kaznu kao što je bilo u slučaju Ognjena Šimića.

- Osuđen sam na bazi pretpostavki i ozbiljno montiranog procesa, uprkos dva suprotna nalaza i mišljenja veštaka zbog čega je pred Sudom BiH moralo da se uradi superveštačenje, a nije. Zbog toga sam primoran da podnesem krivičnu prijavu i protiv Zečevića i N. N. lica zato što je očigledno da je nalaz veštaka svesno sačinjen protivno pravilima struke ili pod pritiskom N. N. lica kako je izjavljivao sam veštak Zečević - kaže Đukić.

On ističe da kako bi dokazali da nije kriv, grupa veštaka iz Srbije, ali i eksperata iz Izraela, Francuske i Češke učestvovala u potpunoj rekonstrukciji događaja na Trgu Kapija u Tuzli kada je, prema zvaničnoj verziji, sa srpskih položaja ispaljena granata koja je pobila 71, a ranila 240 ljudi.

- Sa ekipom stručnjaka uradili smo mnoge oglede kako bismo proverili nalaz i mišljenje veštaka Berka Zečevića. Proveli smo na terenu 93 dana od čega je izgradnja replike Trga Tuzlanska kapija trajala 52 dana, dok je deset dana utrošeno na pripremanje ogleda, a 30 na njihovo izvođenje. Angažovani veštaci, uključujući i one iz inostranstva došli su do zaključka da posledice koje su nastupile na terenu apsolutno isključuju projektil topa od 130 milimetara. Takođe su i određenim proverama uglova zaključili da uglovi doleta granate koje je uspostavio veštak Zečević stručno nisu održivi. Zaključke ovih veštaka potvrđuje i činjenica da tokom dokaznog postupka nikada u sudnici nisu pokazani geleri na osnovu kojih bi se mogao utvrditi da se ne radi o topovskoj granati - ističe general Đukić.

Nekadašnji član Ustavnog suda BiH, advokat iz Banjaluke, Krstan Simić kaže da Viši sud u Beogradu pred sobom ima "suptilan pravni postupak" čija poenta nije puko "izvršavanje presude" Suda BiH.

- BiH ima bogatu i raznovrsnu praksu u izvršavanju i priznavanju ovih presuda. Čini mi se da bi i Srbija morala uspostaviti iste standarde, a napominjem da je Apelacioni sud u Beogradu 25. decembra 2015. godine doneo presudu u slučaju Jurišić koja je gotovo identična presudi generalu Đukiću. Smatram da Srbija na generalu Đukiću treba obezbediti identične standarde koje je uspostavila u slučaju Đurišić. U suprotnom bi se radilo o diskriminaciji na štetu generala Đukića, a bilo bi narušeno i načelo pravne sigurnosti, te standardi koja je uspostavila sama Srbija - ističe Simić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online