Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.04.2016.
05:17
D. Lj. Joksić - Vesti A

Bukti pobuna protiv Ivanova

Tri osobe i jedan novinar su povređeni, a 12 demonstranata je uhapšeno tokom protesta koji su drugu noć zaredom održani u Skoplju zbog odluke makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da abolira čak 56 visokih partijskih, državnih i policijskih funkcionera, najviše iz vladajuće VMRO-DPMNE.

Reuters
Protestovalo 3.000 ljudi: Kordoni policije na ulicama Skoplja

Situacija je eskalirala kada je veća grupa mladića polomila sva stakla na kancelariji predsednika Ivanova u centru Skoplja, odakle su potom na ulicu izbacili nameštaj i spalili ga. Zapaljena je i slika Ivanova. Zgrada Predsedništva bila je zasuta jajima i kamenjem.

U protestima je učestvovalo više od 3.000 ljudi. Oni su se spontano organizovali preko socijalnih mreža, a podržalo ih je rukovodstvo najveće opozicione Socijaldemokratske stranke. S druge strane, vladajuća VMRO-DPMNE je autobusima iz unutrašnjosti zemlje ispred Skupštine Makedonije dovela svoje pristalice koji su podržavali odluku Ivanova. Između te dve grupe postavljen je dupli kordon policije, tako da je izbegnut sukob.

Demonstranti su se razišli oko ponoći, a protivnici abolicije odgovornih za aferu prisluškivanja, koju je prošle godine obelodanio lider opozicione SDSM Zoran Zaev, najavili su da neće odustati od protesta sve dok Ivanov ne povuče svoju odluku i ne podnese ostavku. To se verovatno neće dogoditi jer je odluka Ivanova o aboliciji tajno dogovarana u štabu vladajuće VMRO-DPMNE sa vrhom te partije. Pozivajući se na stranačke izvore, Dojče vele na makedonskom jeziku ističe da je reč o naručenom i dobro isplaniranom paketu mera donetom u dogovoru s najužim vrhom VMRO-DPMNE.

Bivši ministar aboliran 16 puta

Ivanov je pomilovao 56 ljudi, a neke od njih i po 10 i više puta. Rekorder je visoki funkcioner vladajuće VMRO-DPMNE i bivši ministar za saobraćaj Mile Jankievski, koji je aboliran čak 16 puta! Iza njega je bivša ministarka policije Gordana Jankulovska, za koju je Ivanov potpisao 11 pomilovanja. U prvoj trojki se našao i bivši šef tajne policije Sašo Mijalkov sa šest pomilovanja.
Na listi se nalaze i bivši premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, predsednik Skupštine Trajko Veljanovski, sekretar vlade Kiril Božinovski, direktor tajne službe Goran Grujevski, bivši direktor biroa za javnu bezbednost MUP Ljupčo Todorovski... Analitičari i pravnici smatraju da ova odluka predstavlja rušenje ustavnog poretka zemlje.

Prva mera je bila da Ustavni sud Makedonije vrati predsedniku države nadležnost za pomilovanja, a druga da vlada poništi sve odluke koje su doneli ministri iz redova SDSM. Taj zadatak je ispunjen, a uslediće i druge mere. Odluka Ivanova je prethodno detaljno bila analizirana, a u njegovoj "pravnoj odbrani" su korišćeni isti argumenti koje je i Ustavni sud koristio da objasni svoju odluku o vraćanju predsedniku nadležnost za pomilovanja.

Tajming objavljivanja predsednikove odluke o opštoj aboliciji bio je pažljivo odabran - na sam dan posete Makedoniji predsednika Slovenije i predsednice Hrvatske Boruta Pahora i Kolinde Grabar Kitarović. Njihov boravak u Skoplju trebalo je da posluži kao zaštitni tampon od prve reakcije i "udara" javnosti i opozicije, odnosno da Ivanov, pod izgovorom zauzetosti zbog posete visokih gostiju, ne bi morao da obrazlaže tu svoju odluku, što je on i učinio.

Na osnovu iskustva sa "mlakim i kratkotrajnim protestima protiv odluke Ustavnog suda", tokom dogovaranja je bilo procenjeno da će i ovo "čudo trajati tri dana", a ako eventualno bude bilo dugotrajnijih reakcija i protesta, da oni budu presečeni drugom "jakom temom", koja će defokusirati pažnju s odluke Ivanova o aboliciji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online