Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.04.2016.
08:07
Đ. Barović - Vesti A

General Đukić na tihoj vatri

Uvažen zahtev odbrane da Sud BiH pošalje kompletnu dokumentaciju, s obzirom na to da su utvrđene brojne nelogičnosti vezane za navodno granatiranje Trga Kapija u Tuzli 1995. godine

Srna
Čeka odluku suda u Beogradu: General Novak Đukić (u plavoj jakni) prilikom izlaska iz zatvora

Viši sud u Beogradu još jednom je odložio ročište na kome je trebalo da se razmatra zahtev Ministarstva pravde BiH da se ratifikuje presuda protiv generala Vojske RS Novaka Đukića osuđenog na 20 godina zatvora.

Đukić je osuđen zbog navodnog zločina počinjenog na Trgu Kapija u Tuzli, 25. maja 1995. godine, kad je od posledica eksplozije ubijeno 71, a ranjeno 150 ljudi. Viši sud u Beogradu je na ročištu u petak uvažio zahtev Đukićeve odbrane da pre donošenja konačne odluke ipak pregleda kompletni sudski spis iz Sarajeva.

- Novo ročište je zakazano za 1. jun, a videćemo da li će ovog puta Sud BiH uslišiti nalog Višeg suda da dostavi kompletna dokumenta zato što smo to tražili još pre mesec dana. U slučaju da Sarajevo dostavi kompletne spise, ostaje da ih Sud u Beogradu pažljivo pregleda i onda utvrdi da li je taj postupak bio pravičan ili ne. Uveren sam da će na ovaj način biti vidljivi svi nedostaci postupka u Sarajevu - kaže za "Vesti" Đukićev advokat Milorad Konstantinović.

Krivične prijave

General Đukić je pre desetak dana izašao u javnost tvrdnjom da nije osuđen na osnovu činjenica, već "pretpostavki" i "montiranog procesa", zbog čega je podneo krivične prijave protiv glavnog sudskog veštaka Berka Zečevića i NN osobe za koju veruje da je "izvršila pritisak" na sud.
- Slučaj zločina u Tuzlanskoj kapiji naknadno su proučavali eksperti iz Srbije, ali i Francuske, Izraela i Češčke i svi su došli do zaključka da "posledice koje su nastupile na terenu apsolutno isključuju projektil topa od 130 mm" - objasnio je Đukić.

On objašnjava da general Đukić nije mogao da prisustvuje ovom ročištu zato što mu se zdravstveno stanje nekoliko dana ranije drastično pogoršalo, pa je urgentno primljen u bolnicu.
Kako su "Vesti" već pisale, brojni pravni stručnjaci, ali i nezavisni sudski veštaci iz Srbije i inostranstva ukazuju na niz nelogičnosti kad je reč o navodnom granatiranju Trga Kapija u Tuzli 1995. godine. Vojni eksperti i veštaci iz Francuske, Češke i Izraela nedavno su utvrdili da granata ispaljena s položaja bosanskih Srba nije mogla da proizvede tolike ljudske gubitke kao što stoji u presudi.

Istovremeno, nekadašnji sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić objasnio je za naš list da presuda iz Sarajeva sadrži nekoliko elemenata "očigledne povrede prava na pravično suđenje", a da pravosuđe Srbije sada ima priliku da ispravi veliku nepravdu.

- Prilikom donošenja te presude, pravosuđe u Srbiji trebalo bi da uspostavi iste standarde kao kada je doneta oslobađajuća presuda u procesu koji se pred Apelacionim sudom u Beogradu vodio protiv Ilije Jurišića koji je bio optužen za zločin nad pripadnicima JNA maja 1992. godine u Tuzli. Te dve presude su gotovo identične, pa otuda smatram da generalu Đukiću treba obezbediti identične standarde koji su uspostavljeni u slučaju Jurišić. U suprotnom bi se radilo o diskriminaciji i bilo bi narušeno načelo pravne sigurnosti, te standarda koja je uspostavila sama Srbija - ističe Simić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online