Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.04.2016.
08:00
B. Simonović - Vesti A

Priča o partizanki Ljubici Purić (3): Osveta "Pljevaljskog vesnika"

Diko Pejatović, pouzdani hroničar zlatarskog kraja i pisac više zapaženih knjiga, naročito iz istorije Narodnooslobodilačkog rata, ne samo što sa ogorčenjem demantuje tvrdnje paroha podgoričkog Velibora Džomića da je Ljubica Purić iz Nove Varoši ubila brata, već o tome ima podrobnu priču.

wikimedia.org
Jedna od hrabrih partizanki

- Radi se o ćerki popa Ilije Purića, Ljubici, studentu filozofije, prvoborcu NOB, skojevki i komunisti, uglednom, omiljenom i pouzdanom aktivisti iz ratnih dana i neumornom, odgovornom rukovodiocu u posleratnom periodu - kazuje Pejatović. - Ljubicu sam upoznao oktobra 1941, kada sam stupio u partizane, a ona je već bila partizanka. Među nekoliko njenih drugarica, pored Dane Tanović, Cale Blagojević, Mile Savić, Kaje Karamatijević - ona se izdvajala svojom pojavom, ponašanjem i kulturom...

Prvo vatreno krštenje Dika Pejatovića dogodilo se upravo 22. novembra 1941. kada je Zlatarska partizanska četa u školi u Akmačićima na Zlataru zarobila i razoružala četnike vojvode Vlajka Ćurčića, njih oko osamdeset. I on, kao i niz drugih učesnika te akcije, tvrdi da je velika grupa, više od sedamdeset zarobljenih, odmah puštena, pošto im je Vladimir Knežević - Volođa ukazao na štetnost izdajničke politike četnika koji propagiraju da se ne vodi patriotska borba protiv okupatora. Većina ih se vratila kućama, a jedan deo je stao u partizanski stroj.

Pejatović se seća da je između zarobljenih izdvojena grupa u kojoj su, sem vojvode Vlajka Ćurčića, bili i Vasilije Purić, brat Ljubice Purić (bio je, izgleda, komandir čete, nap. B. S.), Ljubomir i Milosav Ranitović, Simo Despotović, Božo Ćuković, Nele Jakovljević, Drago Kašerić i pop Vrbicki. Oni su sprovedeni u Radonju, u partizansku bazu, gde im je organizovano suđenje. Tu su, nakon dvodnevnog suđenja, na smrt osuđena petorica: Ćurčić, dvojica Ranitovića, Purić i pop Vrbicki. Oni su odmah streljani jer nisu hteli ni da čuju da se odreknu svog izdajničkog delovanja koje su uzdizali i predstavljali kao zakleto služenje kralju i otadžbini i nemirenje sa komunistima.

I Pejatović negira da je Ljubica Purić imala bilo kakve veze sa streljanjem te grupe u kojoj je bio njen brat Vasilije: - Sa Ljubicom sam bio u istoj četi od Radonje (oktobra 1941) do Kamene Gore, polovinom februara 1942. (dakle, i u vreme kada je streljan Ljubičin brat, napomena B. S.) - kaže Pejatović.

- Ona je tada raspoređena u Prvi, a ja u Drugi zlatarski bataljon. Sreli smo se posle, početkom juna 1942, na Gorici kod Kovrena. Ljubica tada sa jedinicom odlazi za Bosnu, a ja u zlatarsku gerilu. U proleće 1942. godine, kada smo se nalazili na položajima oko Pljevalja, saznali smo da se streljanje četničkih starešina u Radonji koristi u propagandi protiv partizana...

U opkoljenim Pljevljima nalazio se italijanski garnizon sa štabom divizije Pusterija. U zgradi tog štaba radila je redakcija lista "Pljevaljski vesnik" čiji je vlasnik i urednik bio Grigorije Božović, nastavlja Pejatović. - To je bio kvislinški i pročetnički list, što se može jasno videti i iz njegovih 37 brojeva koji se čuvaju u muzeju na Cetinju, odnosno Centralnoj biblioteci "Đurđe Crnojević" (jedno vreme je štampan čak i dvojezično, na srpskom i italijanskom, napomena B. S.). Jedan broj tog "Vesnika" je jednom stigao i do moje čete i u njemu se pominjalo ime Ljubice Purić - da je ona, kao ćerka poznatog novovaroškog sveštenika, osramotila porodicu, našla se među komunistima i učestvovala u ubistvu svog brata...

Nama, partizanima i saborcima Ljubice Purić, komesar čete Vladimir Šaponjić, tada kod Pljevalja, naravno, nije imao potrebe da objašnjava smisao tih besmislenih i lažnih optužbi iz Božovićevog "Vesnika", ni to da je Ljubica došla među komuniste kad se zaratilo, jer smo mi dobro znali da je ona to bila još pre rata - ispričao je Diko Pejatović.

Sutra - Priča o partizanki Ljubici Purić (4): Suze za ratnim drugaricama

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online