Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 28.04.2016.
21:30
B. Simonović - Vesti A

Priča o partizanki Ljubici Purić (2): Iščupala mu srce i zaigrala

Na beogradskoj TV Hepi, u emisiji Milomira Marića Goli život 23. januara 2014. godine učestvovao je protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, paroh podgorički i pravni savetnik Mitropolije crnogorsko-primorske, autor troknjižja "Stradanje srbske crkve od komunista".

Na samom kraju te premučne i teške priče, kojoj bi se u celini imalo šta prigovoriti i lako demantovati mnoge činjenice, netačnosti i preuveličavanja kojima vrve svih 1.300 strana ove "istorije", Džomić je doslovce rekao: "Kažu da je u Novoj Varoši jedna Purićka, kći sveštenika, svome brati iščupala srce i zaigrala kolo!".

Vesti
Iz ratnih dana: Ljubica Purić

I ja, kao i mnogi koji su to čuli i videli, a pogotovu još retki borci i učesnici NOB i naročito oni iz novovaroškog kraja, bili smo zatečeni i zgroženi tvrdnjom da je sestra digla ruku na brata, da se dogodilo čudo koje nije zabeleženo u analima kriminalistike i u istoriji srpskog naroda.

Zato sam već prilikom prvog susreta sa sveštenikom Džomićem tražio da mi kaže ko je bila i kako se zove ta "Purićka" i gde se tačno i kad desio taj nečuveni zločin kako bih raspleo tu zagonetku. Nije mi tada kazao ništa više od onoga što je saopštio u emisiji, ali je ponovio da je to sigurno i tačno i da on za to ima dokaze - da će sve objaviti u četvrtom tomu svoje storije o zločinima komunista nad sveštenicima srpske pravoslavne crkve.

Kako mi odmah potom ni neki Novovarošani i Zlatarci koje sam pitao nisu mogli kazati ništa određenije, kako su i sami oni bili zatečeni i u neverici, sve je ostalo na tome da čekam Džomićevu knjigu. Priča o "bezdušnoj partizanki sa Zlatara" je, međutim, iznova vaskrsnula nedavno u Beogradu kad sam, povodom sasvim druge priče, sreo devedesetdvogodišnjeg Dika Pejatovića, penzionisanog pukovnika, prvoborca i nosioca Partizanske spomenice 1941, poslednjeg još živog gerilca sa Zlatara, i njegovog, koju godinu mlađeg saborca iz Treće proleterske sandžačke brigade, Milu Đorđić, Bosanku, rodom iz Bradine, koju je borbeni put doveo među Zlatarce i zauvek je vezao za ovaj kraj.

Fotografija u torbici

Mila Đorđić pokazuje malu fotografiju svoje drugarice Ljubice koju kao amajliju uvek nosi u tašni, nepokolebljivo uverena da su njene ruke čiste, da je ona do kraja ostala odana svojim idealima, ali da se pri tom nikada nije ni najmanje ogrešila, a pogotovu ne ubila brata, koji je bio na drugoj strani ideološke barikade.

Čim sam u razgovoru sa Pejatovićem i Đorđićkom spomenuo slučaj neke "Purićke", ćerke sveštenika iz Nove Varoši, koja je, kako se priča, zverski ubila brata i potom se iživljavala nad njim, oboje su u glas gnevno graknuli da je to najgrozomornija laž na račun njihove, nažalost odavno pokojne drugarice i saborca Ljubice Purić, časnog čoveka, nosioca Partizanske spomenice 1941 i posleratnog uzornog i uglednog rukovodioca.

- Osim mojih najbližih, moje ćerke i njene porodice, ja u životu nisam imala boljeg prijatelja niti nekoga ko mi je bio toliko drag, ko mi je toliko značio, kao što je bila Ljubica Purić - veli Mila Đorđić, sićušna, krhka, ali veoma krepka i bistroumna starica, koja je, iako maloletna, izdržala sve muke i patnje na dugom i mukotrpnom borbenom putu slavne Treće proleterske brigade.

- Jednom takvom čoveku, jednom tako odanom, plemenitom i nepokolebljivom borcu, pripisati takvu laž i to u trenu kad njega već više od dvadeset godina nema među živima, predstavlja prvorazrednu bezdušnost i sramotu, a sve je tim teže i sramotnije što je to izreklo svešteno lice, čovek koji je zaklet i pred bogom i pred ljudima da zbori istinu i samo istinu - veli Mila Đorđić i pokazuje malu fotografiju svoje drugarice Ljubice koju kao amajliju uvek nosi u tašni,

nepokolebljivo uverena da su njene ruke čiste, da je ona do kraja ostala odana svojim idealima, ali da se pri tom nikada nije ni najmanje ogrešila, a pogotovu ne ubila brata, koji je bio na drugoj strani ideološke barikade.

Sutra - Priča o partizanki Ljubici Purić (3): Laži Pljevaljskog vesnika

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.04.2016. 23:40
Ima ich jos malo zivih,nazalost,ali ostavili jako seme tako da cak i ovi balavci iz trece generacuije,bljuju i laju ko psi,po svemu sto je Srbsko.Polako ali sigurno treba ih potpuno neutralisati,da Srbija jednom postane ono sto je nekada bila.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online