Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.04.2016.
21:21
B. Simonović - Vesti A

Rusi pozlatili reči "neposlušnog" đetića

Crnogorski novinar, književnik i publicista, dopisnik beogradske "Politike", Novica Đurić, aktuelni predsednik Udruženja književnika i Udruženja novinara Crne Gore, nedavno je dobio čak tri visoka ruska priznanja, tri ugledne nagrade za književni rad i doprinos podizanju kulturnih i duhovnih mostova među narodima.

B. Simonović
Novica Đurić sa ruskim priznanjima koja mu je u Podgorici uručio Sergej Ščeglov

Najpre je Savez pisaca Rusije Đuriću jesenas dodelio nagradu Zlatno pero Rusije, priznanje o čijem značaju najbolje govori podatak da je Đurićevo delo ocenjivano i nagrađeno u konkurenciji od oko 25.000 kandidata iz čak 75 zemalja (poezija Novice Đurića je, inače, i pre pet godina bila drugonagrađena u ovoj konkurenciji).

Uz to, Đurić je postao i nosilac počasnog Ordena heroja rada u oblasti literature, kao i laureat medalje Car - Riba, koju dodeljuju Međunarodni kulturni centar i izdavačka kuća "Krasnojarsko Vaskrsenje" za zasluge u oblasti zbližavanja kultura, umetnosti i novinarskog stvaralaštva naroda Rusije i balkanskih zemalja.

Faksimil zvaničnog obaveštenja o nagradama


Kako Đurić nije imao mogućnosti i sredstava da otputuje u Moskvu i priznanja primi na svečanosti upriličenoj u Domu ruskih pisaca, uručena su mu u ambasadi Ruske Federacije u Podgorici, što samo dodatno govori o odnosu aktuelne crnogorske vlasti i prema piscima i novinarima koji pripadaju starim, izvornim udruženjima, a ne novim, novokomponovanim režimskim, "montenegrinskim" udruženjima, ali i o odnosu te vlasti prema Rusiji i ruskoj kulturi:- Ruska nacionalna književna nagrada Zlatno pero Rusije, naravno, predstavlja priznanje koje mi čini izuzetnu čast, a da je sreće, bila bi to počast i Crnoj Gori - kaže Đurić.

- U Njegoševoj Crnoj Gori - kakvu jedino i poznajem - međutim, najveća književna priznanja, pa čak i status zaslužnog svaraoca, dobili su neki autori - poslednji spisateljski talog, koji su popljuvali veliku tradiciju crnogorskog naroda i njegove patrijarhalne porodice. Priznanje je, recimo, dobio onaj koji je obavestio svet da je Petar Drugi Petrović Njegoš ubica i genocidni vladar i pesnik! Mene nema ko da finansira i forsira i preporučuju me samo moj rad i knjige, ali samo tamo gde se poštuju književni kriterijumi.

A kakav je status pisaca u Crnoj Gori, onih koji ne žele da se odreknu duhovne vertikale - njegoševske i petrovićevske Crne Gore, dovoljno govori to što su tri priznanja iz Rusije za Novicu Đurića, prećutali i ignorisali crnogorski državni mediji:

- I ne samo ti mediji koji se finansiraju i od mojih doprinosa, nego i oni koji su popili svu pamet zaseoka, pojedinih banaka, vladinog trezora, ino-donacija, istraživači podmorja i noćnih klubova, samoproklamovani nezavisni mediji... Kada se reči jednog "neposlušnog Crnogorca" pozlate u zemlji velike literature kakva je Rusija, ti i takvi mediji ne objave ni reč o tome. No, važno je da naša reč ipak probija te granice, dopire do stručne i laičke javnosti i izvan crnogorskih kotara, što otuda stižu ocene i priznanja da to što ste napisali ipak nešto vredi. Pri tom je posebno važno što takve ocene daje publika nama bliske duhovne, kulturne i civilizacijske sredine iz koje smo crpili i crpimo i sopstvene uzore - veli Đurić.

Naslovna strana knjige Novice Đurića za koju je dobio nagradu

Bogata biografija

Novica Đurić je rođen pre 60 godina na Drijenku kod Kolašina. Sem bogate novinarske i uredničke karijere, on je i vrlo plodan pisac. Počev od 1973. godine do sada je objavio dvadesetak knjiga poezije, proze, publicistike i esejistike. Zastupljen je u nekoliko antologija, a prevođen je na italijanski, ruski, bugarski i makedonski jezik.
 


Nagrade

Pored više novinarskih nagrada, od kojih su najznačajnije Nagrada za životno delo "Veljko Vlahović" Udruženja novinara Crne Gore i Nagrada za reportažu "Boško Pušonjić", Đurić je dobio i više drugih značajnih književnih priznanja. Pored već pomenutih, pre pet godina je dobio Unireksovu nagradu za prozu "Dušan Kostić" za knjigu "Savinim stopama Lelejskom gorom", a pre tri godine i znamenitu nagradu Udruženja književnika Crne Gore "Marko Miljanov" za knjigu "Roman ti pričam".



 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online