Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 09.05.2016.
01:14
M. Obradović - Vesti A

"Turci će ovde biti zauvek!"

Poruke mira i tolerancije sa otvaranja džamije Ferhadija u Banjaluci u drugi plan gurnuo je turski premijer u ostavci Ahmet Davutoglu, svojim skandaloznim govorom, u kojem je veličao Aliju Izetbegovića i najavljivao novu tursku dominaciju na ovim prostorima.

Tanjug/AP
Pretnje umesto reči pomirenja: Ahmet Davutoglu

Skup u Banjaluci protekao je bez ijednog incidenta. Iako su organizatori očekivali više od 10.000 vernika, na platou ispred najveće banjalučke džamije bilo je ukupno 6.000 ljudi, među kojima ogroman broj policajaca, obaveštajaca i drugih pripadnika bezbednosnih službi. Sa zvanične govornice obratili su se predstavnici svih konfesija u BiH, kao i bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Najavljivalo se i obraćanje predsednika Srpske Milorada Dodika, ali on na kraju nije izašao za govornicu. Delegacija u kojoj je bio Ahmet Davutoglu, čiji se dolazak očekivao sa velikim interesovanjem, kasnila je, ali čim se gost iz Turske ukazao pred džamijom, dobio je reč. Od prisutnih zvanica pozdravio je samo one iz institucija BiH, ali ne i predstavnike institucija Srpske, što je nagovestilo kasniji skandal.

- Došao sam ispred 78 miliona Turaka da vam poželim sretno otvaranje džamije. Imate 78 miliona prijatelja i kada ste tužni i sretni da vas podrže. Ferhadija je poruka mira građanima BiH i svima u svetu. Vest o rušenju Ferhadije pre 23 godine sam primio u Maleziji, a oko mene su tada bili studenti iz BiH i u tom trenutku nam je bilo mnogo teško. Kasnije je u poseti boravio i bivši predsednik Republike BiH Alija Izetbegović i tada smo zajedno plakali. Danas sam veoma sretan što sam ovde lepim povodom i siguran sam da je Alija Izetbegović svojom dušom danas s nama - rekao je na turskom jeziku Davutoglu i dodao da je bitno da se "Izetbegovićev amanet očuva".

Govor je završio rečima da su "Turci bili ovde, da su sada ovde i da će biti zauvek".

U kasnijoj izjavi novinarima, predsednik Srpske Milorad Dodik nije komentarisao obraćanje Ahmeta Davutoglua, ali je jednom rečenicom dovoljno pokazao šta misli o svemu što se poručivalo sa govornice.

- Najbolje bi bilo da političari danas nisu ni govorili, ali očigledno je da bez njih ne može - rekao je Dodik.

Ekspert za bezbednost Dževad Galijašević kaže da je Davutoglu potvrdio da je generator svih sukoba na Balkanu.

- Održao je jedan potpuno neprikladan govor kojim je veličao neosuđenog ratnog zločinca Aliju Izetbegovića, u kome se pozivao na 80 miliona Turaka, u kome smo mogli čuti kako je on obnovio sve džamije, kako je uradio sve dobro, kako je sve Bošnjake on spasio, kako se zalagao. To je govor koji se nije uklopio u druge govore, niti je podržan na bilo koji način. Čak ni zvaničnici mu nisu aplaudirali, a vrlo malo ljudi je podržalo njegov govor, negde 95 odsto prisutnih nije podržalo njegov pristup - zaključio je Galijašević.

Banjaluka pokazala dostojanstvo

Pre 15 godina, prilikom polaganja kamena temeljca za obnovu Ferhadije, Banjaluka je dospela u centar pažnje svih svetskih medija zbog velikih nemira koji su organizovani na dosad nerazjašnjen način. Tada je jedan bošnjački vernik poginuo, a kamen nije postavljen. U subotu, pak, Banjaluka je pokazala dostojanstvo, i potvrdila navode da je ambijent u ovom gradu danas bitno drugačiji, nego ranije.Osim toga, poslata je poruka i drugim gradovima u BiH, gde se zaklinju u toleranciju i suživot, a ima ga mnogo manje nego u Republici Srpskoj koja je stalno na meti, kako sarajevskih, tako i pojedinih međunarodnih zvaničnika.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.05.2016. 08:50
Kakvi bi mi bili da smo do juče imali onoliko Carstvo??? Ne bi se od nas moglo disat. Turcima niko ne brani da pričaju. Da urade, ne mogu ništa i samo stvaraju animozitet i veću podjelu u Bosni. To je istina. Istina je da nam USA i Britanija sa dijelom kontinentalne EU hoće da porobi zemlju. Uz mnoge, koriste i Turke i domaće muslimane. A domači muslimani kao i uvijek. Čim im neki okupator malo napunu tanjir, služe mu vjerno i biju se protiv onih koji neče da služe okupatoru. Čim ponestane "čorbe", zabijaju nož u leđa. Mi smo to osjetili mnogo puta.
Ponedeljak 09.05.2016. 08:29
Će budu Turci ovde zauvke... burek i baklave će se jedu i dalje, to je jedino što je od turci i ostalo.
Ponedeljak 09.05.2016. 12:47
To mozes da ostvaris jedino da nema nas Srba! A posto nas ima neces proci ni ti ni Vatikan ovde!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online