Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.05.2016.
22:08
Srna A

"Srpska se neće povući, nastavićemo da blokiramo ideje Bakira Izetbegovića"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će predstavnici iz Srpske nastaviti da blokiraju ideje predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, "koji hoće sa Savezom za promene da nametne bošnjačko uređenje BiH".

A. Čukić
Osnovni interes je jaka Republika Srpska: Milorad Dodik

Dodik je ocenio da je to, pre svega, neustavno i da se mora poštovati volja entiteta koji su ključni faktor u BiH.

- Ako Bakir Izetbegović misli da ćemo prećutati ili prepustiti njemu glavnu reč u BiH, to je njegov problem. Republika Srpska ima autentičnu politiku koja se zasniva na Ustavu i Dejtonskom sporazumu - rekao je Dodik.

Komentarišući Izetbegovićevu tvrdnju da je "glavna prepreka u procesima integracije BiH u EU odnos predsednika Republike Srpske", Dodik je ocenio da Izetbegović očigledno ima obavezu da brani premijera Turske u ostavci Ahmeta Davutoglua.

Politika neoosmanizma

Dodik je poručio da politika neoosmanizma, čiji je dio i Bakir Izetbegović, neće proći što se tiče Republike Srpske, te da Banjaluka i Srpska imaju svoje interese.

- Ponosan sam što je rekao da smo mi ti koji ne dozvoljavamo ono što Bakir hoće zajedno sa Savezom za promene da uradi - rekao je Dodik.

On je konstatovao da je BiH teritorijalno integrisana, ali mentalno i politički potpuno podeljena, te da interes Republike Srpske nije centralizovana BiH, već jaka Republika Srpska i BiH koja će biti u funkciji jake Srpske.

- Dejtonski sporazum je u više navrata kršio visoki predstavnik stvarajući iluziju da je moguće centralizovati BiH - podsetio je Dodik.

Bakir nastavio ideologiju svog oca

Dodik je rekao da Savez za promene nije reagovao na izjave Davutoglua u Banjaluci, kao ni na današnju izjavu Izetbegovića, te da je vladajuća koalicija u Srpskoj, iako nije većina na nivou BiH, imala mnogo jače argumente nego bilo koja većina na nivou BiH.

- U tom pogledu, bili smo davno spremni da rešimo pitanje mehanizma koordinacije, "Sejdić-Finci" i druga pitanja, što je poznato i Evropi. Evropljani znaju da smo dali konstruktivna rešenja, ali ta konstruktivna rešenja ne mogu da razvale Bakira Izetbegovića i njegov interes koji ide za tim da nametne neki drugi koncept - rekao je Dodik.
 
On je istakao da je Izetbegović nastavio ideologiju svog oca da dnevno čita "Islamsku deklaraciju" i podržava vrednosti koje je izneo Davutoglu u Banjaluci.

Ko je pravio skandal u Banjaluci?

Dodik je rekao da je svečanosti otvaranja obnovljene džamije Ferhadija u Banjaluci prisustvovao isključivo poštujući vernike i da nije hteo da pravi skandal, iako je događaj bio takav da ga trebalo napustiti.

- Odlučio sam da poštujem vernike, ali oni koji nisu poštovali vernike bili su političari muslimani kao što je Davutoglu - kaže Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online