Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 13.05.2016.
18:00
M. Obradović - Vesti A

Neće valjda Srbin na Srbina!

Dan uoči najavljenih protesta u Banjaluci tenzije su podignute na maksimum. Najave premijera Srbije Aleksandra Vučića o mogućim neredima potkrepljene su tvrdnjama pojedinih medija da ekstremističke grupe iz Srbije i Federacije BiH nameravaju da u Banjaluci naprave incidente. Do zaključenja ovog broja "Vesti" ni jedna ni druga strana nisu odustale od svojih namera, što znači da bi sutra u Banjaluci trebalo da se održe dva velika politička skupa.

Srna
Dodikova vlast mora da ode: Mladen Bosić

Savez za promene je dobio dozvolu Gradske uprave Banjaluke za okupljanje u parku "Mladen Stojanović", a SNSD na oko kilometar udaljenom Trgu Krajine. Poslednju reč daće MUP Srpske koji ima ovlašćenja da zabrani javna okupljanja. Prema poslednjim informacijama, u vrhu MUP-a razmatraju se dve opcije - zabrana oba skupa, ili zabrana jednog od njih, a najpre onog Saveza za promene.

- Bilo koja od ove dve odluke stvoriće nove tenzije, a opozicija će to iskoristiti da vlast nazove diktatorskom, a Srpsku zemljom u kojoj se brani sloboda govora. Ako, pak, MUP dozvoli da budu održana oba skupa, biće to najozbiljniji ispit za Policiju Srpske od njenog osnivanja - kaže izvor "Vesti" iz bezbednosnih struktura.

I borci se naoštrili

Kako stvari stoje, Boračka organizacija RS zvanično se neće pridružiti nijednom skupu, a to neće uraditi ni sindikalci. Ipak, očekuje se prisustvo velikog broja bivših boraca koji ne haju za stavove krovne organizacije, što je potvrdilo i podele u ovoj organizaciji. Pojedini delovi BORS-a zatražili su od organizatora skupova da ih otkažu jer mogu da budu veoma rizični i osetljivi po političko-bezbednosnu situaciju u Srpskoj, BiH i okruženju. Apel za otkazivanje skupova uputila je i Republička organizacija porodica poginulih boraca i nestalih civila RS.

Stručnjaci za bezbednost smatraju da bi MUP mogao da obezbedi oba skupa, uz dobru organizaciju i jake snage na terenu, ali planove im kvari namera Saveza za promene da svoj miting, mirnom šetnjom, prebace iz parka na trg.

- Susret dve grupe ne sme da se dozvoli jer tada nikakvi kordoni neće moći da kontrolišu situaciju - zaključuje naš sagovornik.
Strah od učešća "treće strane" nije nerealan. U BiH i regionu postoje snage kojima odgovara destabilizacija Srpske, pa čak i da opozicija ne želi da izazove nemire i nestabilnost, u njihove redove mogu da se ubace oni koji će to uraditi. Zato ne čude informacije o potencijalnom dolasku ekstremista iz FBiH i Srbije, iako ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović uverava da ova institucija neće dozvoliti da bilo kakvi ekstremisti iz ove zemlje pređu u Srpsku.

Dodik poziva na oba skupa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da u subotu niko neće destabilizovati Srpsku, jer ima jake bezbednosne strukture.
- Bezbednosne strukture preduzeće potrebne mere i sve će proći mirno. RS ima sposobnosti da sačuva mir - rekao je Dodik.
On je pozvao građane da dođu na oba skupa.
- Banjaluku i RS ne treba oslobađati, jer je slobodna. Ne mogu da vjerujem da je neko od ozbiljnih političara mogao pozvati građane da oslobode Srpsku, jer ako bi trebalo da je oslobodimo, onda je to od BiH - rekao je Dodik, aludirajući na slogan opozicionih protesta "Oslobodimo Srpsku".

- Pitanje je, međutim, može li takve garancije dati bilo ko iz Federacije. Iz tog entiteta su u više navrata pokušavali da prebace krizu u Srpsku. Ovo im je jedinstvena šansa - tvrde naši izvori.
Iz SZP-a tvrde da im nije cilj nasilna promena vlasti u Srpskoj. Lider SDS-a Mladen Bosić za banjalučke medije izjavio je da je na sceni borba da se protest uopšte i održi zbog neviđenih opstrukcija vlasti RS, ali i grada Banjaluke. On je izjavio i da je lično obavestio Aleksandra Vučića da se Dodik sprema da dovede ekstremiste iz Srbije i izazove krvoproliće.

- Zar neko može pomisliti da je dozvoljeno da navodno SNSD zauzme Trg Krajine za sve vikende maja i prvi vikend juna kako bi sprečio da ga iko drugi koristi. I gradske vlasti nas obaveštavaju o tome kao da je to nešto normalno. Ova sramota sa korišćenjem biblioteke da bi se onemogućio skup u parku "Mladen Stojanović" je priča za sebe. Ako je nekome pre ovoga bilo nejasno kakva je ova vlast, sada svi shvataju da je moguć samo jedan cilj - odlazak korumpirane vlasti na čelu sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović - rekao je Bosić.

Zabrana za ekstremiste

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije neće dozvoliti da ekstremističke grupe ili osobe iz kriminalne sredine odu iz Srbije na mitinge koji su u subotu najavljeni u Banjaluci, izjavio je ministar policije Nebojša Stefanović.
"Što se nas tiče, takav scenario nije moguć, kada je reč o državljanima Republike Srbije. Ono što je važno jeste da Republika Srpska spreči takav scenario od strane nekih ekstremističkih grupa tamo", kazao je Stefanović.

S druge strane, zvaničnici SNSD-a, ali i brojni analitičari i komentatori i dalje tvrde da iza protesta SZP-a stoje strane službe kojima je cilj rušenje vlasti, a samim tim i rušenje Republike Srpske. Predsednik Milorad Dodik, koji je među organizatore protesta nedavno ubrojao Britance, Turke i Bakira Izetbegovića, ocenio je da on "uživa u ovome što će se desiti 14. maja u Banjaluci", jer je ubeđen da će to dovesti do nemira i sukoba.

- Izetbegović je uzeo Mladena Bosića kao izbornog gubitnika u RS da sa njim zajedno pravi vlast da bi se pravio problem sa Srpskom. Pre toga, SNSD je osam godina imao vlast i u RS, imao svoje predstavnike u Sarajevu i bio ključni faktor BiH. To, naravno, nije odgovaralo muslimanima, pogotovo Izetbegoviću i sve su učinili da prekinu taj kontinuitet i tako su doveli svoje poslušnike koji su do sada doneli najmanje 30 štetnih odluka za Srpsku. Nažalost, ona danas više nije važan faktor u BiH, iako je svih prethodnih godina to bila - rekao je Dodik.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.05.2016. 22:30
ШЕШЕЉ: СРБИ МОРАЈУ ОСТАТИ СНАЖНИ И ЈЕДИНСТВЕНИ КАКО БИ СПРЕЧИЛИ НАМЕТАЊЕ НОВОГ РАТА! Српска радикална странка је веома забринута због ситуације у Републици Српској и због чињенице да западне силе и њихове обавештајне службе имају све више уплива код дела политичара из Републике Српске, како код оних који су на власти у самој Босни и Херцеговини, тако и код оних који су опозиција у Републици Српској. На данашњој конференцији за новинаре одржаној у седишту Српске радикалне странке проф. др Војислав Шешељ је објаснио да српски радикали нису задовољни Додиковом унутрашњом економском, социјалном, културном, образовном и здравственом политиком али да сматрају да ниједан частан Србин не сме да дозволи да буде оруђе у рукама српских непријатеља. Шешељ је упозорио да ће Република Српска пропасти уколико дође до немира и подела међу Србима. Он је навео да је намера Запада да се Република Српска уруши и укључи у унитарну Босну и Херцеговину. Лидер радикала је истакао да би за стабилност Републике Српске најбоље било да је склопљена коалиција између Странке независних социјалдемократа и Српске демократске странке али то се, нажалост,није догодило. У тренутној ситуацији Српска радикална странка подржава Милорада Додика и због тога је укључена у владајућу коалицију у Републици Српској. Додика подржавамо због тога што одлучно и на сваком кораку брани Републику Српску и због тога што се чврсто повезао са Русијом и што је Русија данас најважнији ослонац Републике Српске. Шешељ је упозорио целокупно српско становништво Републике Српске да води рачуна о даљим потезима, да чува јединство и да спречи да постане инструмент у рукама западних обавештајних служби и осталих српских непријатеља. Он је навео да ће сваки унутрашњи сукоб бити искоришћен од стране српских непријатеља. Срби морају остати снажни и јединствени и морају да пређу преко политичких размирица у Републици Српској. Једино на такав начин ће бити у стању да избегну наметање новог рата у условима у којима су најмање спремни да такав рат воде.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online