Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.05.2016.
03:00
M. Obradović - Vesti A

Olakšanje do novih mitinga

Vlast i opozicija su rekli svoje, nije bilo incidenata, zaposleni učesnici protesta vratili su se na svoja radna mesta, dok su oni bez posla i dalje na evidenciji berze rada, epilog je subotnjeg mitingašenja u Banjaluci. U celoj Srpskoj primetan je osećaj olakšanja nakon tenzija koje su podignute na maksimum uoči subote. Situacija se smirila, ali, čini se, neće potrajati.

Tanjug
Samo sloga Srpsku spasava: Banjaluka

Savez za promene najavio je nove proteste, ako ne budu ispunjeni zahtevi. Opozicija tvrdi da je skupila čak 18.000 ljudi što joj daje podstrek da nastavi sa pritiskom na vlast. Iako je ta cifra realno mnogo manja, svi se slažu da će zahtevi teško biti ispunjeni bez novih protesta.

- Održaćemo nove proteste ukoliko ne budu bili uvaženi zahtevi koje smo izneli u Banjaluci. Opoziciju interesuje samo rušenje nenarodne i korumpirane vlasti, a ne rušenje Republike Srpske - kaže lider NDP-a Dragan Čavić.

Jedan od zahteva opozicionara je i raspisivanje prevremenih izbora za predsednika Srpske i Narodnu skupštinu istovremeno sa lokalnima u oktobru. Traže i formiranje prelazne vlade koja bi sprovela te izbore. Juče su od Milorada Dodika dobili odgovor na te zahteve.

- Neka poslanici SDS-a podnesu ostavke u Predstavničkom domu parlamenta BiH i neka se povuku oni koji su tamo imenovani iz Republike Srpske i odmah ću raspisati opšte izbore. Poslanici SNSD-a će to sigurno učiniti - rekao je Dodik za "Glas Srpske".

U moru reakcija na događaje u Banjaluci naročito su interesantne one iz Federacije BiH. Veći deo javnosti i tamošnjih analitičara ostao je zgrožen zbog činjenice da se na oba skupa videla ista ikonografija, srpske zastave i podrška postojanju Republike Srpske.

Pojedini novinari, naročito oni iz Hrvatske, bili su šokirani jer je na mitingu vlasti govorio Darko Mladić, a na protestu opozicije pojavila se Sonja Karadžić-Jovićević, kćerka prvog predsednika Srpske Radovana Karadžića.

- Verovatno su očekivali turske zastave, ili zastave BiH na našem mitingu, a možda čak i obraćanje Bakira Izetbegovića - rekao je ironično jedan funkcioner Saveza za promene.

A gde je referendum

Komentarišući zahtev za formiranje prelazne vlade, Dodik je rekao da bi voleo da su "umesto neosnovanih zahteva kojima žele da podriju Srpsku, pomenuli referendum o Danu Republike Srpske".
- Nisu to učinili, kao što nisu pomenuli ni govor Ahmeta Davutoglua u Banjaluci, probleme u vezi sa statusom Srpske u BiH i druga pitanja. To govori o njima i njihovim namerama - rekao je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online