Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 17.05.2016.
05:12
D. Dekić - Vesti A

Licemerni Brisel i grešni Zagreb

Evropa nemo posmatra obnovu ustaštva u Hrvatskoj. Zažmurila je i nad skandalom u Blajburgu, kada je austrijska policija razoružala počasni vod hrvatske vojske koji je krenuo da ispali plotune za ustaše streljane na kraju Drugog svetskog rata.

Tanjug/AP
Žal za ustašama: Blajburg

Bivši izaslanik hrvatskog Sabora u parlamentarnoj skupštini NATO, Boris Blažeković ocenio je potez Zagreba kao dilentantizam, ističući da aktuelna vlast ne zna kako se država vodi.

Političari u mišjim rupama

Na povampirenju fašizma se jasno vidi sve veći raskorak evropske političke elite i zapadnih medija. Dok izostaju osude Brisela, ugledni italijanski, nemački i britanski mediji su sve oštriji u kritici rastućeg fašizma - objašnjava Nikola Tanasić.

Ćutanje Brisela na povampirenje ustaštva moglo bi, prema rečima Nikole Tanasića iz Nove srpske političke misli, da se vrati Evropi kao bumerang.

- Brisel toleriše istorijski revizionizam, posebno bivšim članicama Sovjetskog Saveza, pre svega zbog Rusije. Na primeru Ukrajine vidimo dokle ih je ta politika dovela i ako nastave da ignorišu neofašizam situacija bi ubrzo mogla da eksplodira - ocenio Tanasić za "Vesti".

Razloge upornog prećutkivanja ustaških incidenata, analitičar Dragomir Anđelković vidi u činjenici da je Brisel mnogo investirao u hrvatsku nezavisnost.

- To je rađeno iz geopolitičkih razloga, pa iako Evropa ima antifašističko nasleđe, ispada da su forsiranjem hrvatske nezavisnosti kumovali rađanju neonacizma - ukazuje on.

Evropska unija, kako smatra istoričar Radoš Ljušić, svojim ponašanjem pokazuje da proustaške poteze hrvatske vlasti ne vidi kao skandal.

- U Briselu se sete da su antifašisti kada su u pitanju zločini nad Jevrejima, ali ne i nad Srbima. Ali Jevreji su sve što Srbi nisu, moćan, bogat i složan narod - kaže Ljušić za naš list.

On ističe da se od EU može očekivati još gore ponašanje, jer je puno puta pokazala da je Srbiji maćeha, a Hrvatskoj majka.




 

POVEZANE VESTI

Utorak 17.05.2016. 06:50
Фаши*сти у Бриселу подржавају фаши*сте у Загребу. И шта је ту чудно?! Браћа (читај - гомна) се држе заједно.
Utorak 17.05.2016. 13:04
Naj veci stradalnici na Blajburgu i po Slovenskim sumama su nazalost Srbi. Kada su Englezi razoruzali usrase i partizanski zl//ocinci po inerciji po//bili nekoliko usrasa odmah je zl//ocinac broz proglasio opstu amnestiju. Partizanski monstrumi su po//bili 90% cet//nika i njihovi familija dok su do 10% vratili kucama. Sa usrasama je stvar potpuno suprotna. hrvati za svoje izmisljene cifre nemaju nikakvi dokaza i to sto su ih naj veci broj vratili kucama opisuju kao neki" krizni put" hrvati o sveme lazu pa i o tome. Od par hiljada(mozda) streljani usrasa oni su stvorili mit o svom mucenistvu.
Utorak 17.05.2016. 14:00
Evropa ćuti,pa ona je ohrabrila ove faššiste jer će im uskoro trebati kao njihova produžena koljjačka ruka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online