Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.05.2016.
11:41
Vestionline A

Evo šta strane zvaničnike frustrira u BiH

Bosna i Hercegovina je jedna od najkorumpiranijih država regiona u 2015. godine tokom koje je primljeno 115 prijava protiv 344 osoba za to krivično delo, piše sarajevski portal Klix.ba.

Tanjug
Korupcija je gorući problem BiH

Tako će se u utorak pred zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH naći i Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2015. u kojoj je naveden taj podatak.

- Iz ranijeg izveštajnog perioda u radu je bilo 87 prijava protiv 292 osobe, tako da su u radu ukupno imali 202 prijave protiv 636 osoba - stoji u Informaciji Tužilaštva BiH.

- Na kraju izveštajnog perioda ostala je nerešena 101 prijava protiv 362 osobe - piše u Informaciji Tužilaštva BiH.

Međunarodna zajednica odavno je, kako se navodi, frustrirana problemom korupcije u Bosni i Hercegovini koji je veoma raširen. Domaćim političarima poznato je kako strani zvaničnici posebno zbog toga traže sprovođenje neophodnih reformi kako bi ovaj sistemski ukorenjen problem konačno bio stavljen pod kontrolu.

Nakon monitoringa procesuiranja korupcije Transparensi Internešnal BiH u decembru prošle godine zaključio je kako se korupcija u Bosni i Hercegovini isplati i kako se čak smatra i poželjnim ponašanjem.

Oni su tada posebno kritikovali pravosuđe za koje su kazali kako su i sami korumpirani te da nisu efikasni i nezavisni u radu.

U toj organizaciji analizirali su sudske presude za korupciju od 2009. do 2014. godine nakon čega su došli do zaključka da je šest sudova donelo pravosnažne odluke u 276 predmeta. Obuhvaćene su 374 osobe, a doneseno je 200 osuđujućih presuda.

Posebno zabrinjavajućim smatraju to što je udeo oslobađajućih presuda 28 posto.

"BiH iza Albanije i Kosova"

Zbog problema s korupcijom američki senator Rodžer Viker, kao kopredsednik Komisije za sigurnost i saradnju u Evropi, u februaru ove godine pisao je državnom sekretaru Sjedinjenih Američkih Država Džonu Keriju.

On je u svom pismu naveo da je zabrinut zbog saznanja o indikacijama o sve goroj korupciji u Bosni i Hercegovini, uključujući korupciju u vitalnim regulatornim institucijama i među visokopozicioniranom zvaničnicima.

- Zabrinut sam što nadležna politička tela u Sarajevu tolerišu potkopavanje vladavine zakona od ukopanih lokalnih interesa. Ova vrsta korupcije prisutna je u bh. ekonomiji, ona krade prosperitetniju budućnost građana ove države, paralizuje napredak ka evropskim integracijama i ugrožava strane investicije, uključujući i one iz Sjedinjenih Američkih Država - napisao je Viker.

Preporučio je u pismu preduzimanje konkretnih koraka koji će, kako je naveo, pokazati da je američko strpljenje za takvo ponašanje pri kraju.

- Zvaničnici BiH moraju odgovarati ukoliko budu umešani u koruptivne aktivnosti ili ako tolerišu korupciju u svojim redovima - konstatovao je Viker.

Viker je nedavno rekao da je prema poslednjem indeksu prisutnosti korupcije koji je napravio Transparenci Internešnal "BiH iza Albanije i Kosova".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online