Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.05.2016.
17:49
Đ. Barović - Vesti A

Karadžić ekskluzivno za "Vesti" (1): Sudbinu mi kroje ratni huškači

Priznaje da je bio besan kao ris. Očekivao je sve, ali ne da ga haške sudije osude na jednu od najdužih zatvorskih kazni. Danas, dva meseca po izricanju prvostepene presude i posle gomile izmišljenih intervjua koje je navodno dao, dr Radovan Karadžić, prvi put za neki medij objašnjava na čemu zasniva svoj optimizam da će u žalbenom postupku ipak pobediti Haški tribunal, ali otkriva i niz "pikanterija" iz perioda kada se skrivao.

Reuters
Osuđen zbog politike koju kroje oni koji drže Haški tribunal: Radovan Karadžić

Vaši advokati tvrde da ste "psihički loše". Kako ste?
- Ja sam psihički upravo onako kako bih trebao biti - besan kao ris. Kada bi bilo drugačije, tada bih bio "psihički loš", to jest neadekvatan.

Vođstvo umesto vođe

Uvek smo govorili da ne želimo vođu, već brojno vođstvo, i imali smo ga - preko dve stotine istaknutih ljudi koji su u svakom trenutku mogli zameniti svakoga. Sve što smo radili trebalo je da bude "iz glave (je) cijela naroda", kako kaže Njegoš. Predsednik nije samodržac i ne odlučuje o privatnoj stvari da bi mogao da rizikuje.

Da li zaista očekujete da ćete biti pušteni na slobodu?
- Svakako da očekujem da budem pušten da pripremim žalbu. Već je napravljeno toliko presedana i toliko neuobičajenih postupaka, koji, ako se ugnezde kao sudska praksa u novo zakonodavstvo, ovaj svet će dovesti veoma blizu konačnog ponora. Svet ne može opstati bez pravde. Već sam izgubio dragocenih osam godina u preterano dugom suđenju. Suđen sam za nešto što se neizbežno dešava u svakom, pa i našem našem građanskom ratu. Pri tom i samo Tužilaštvo ne tvrdi da sam ja uradio nešto loše, nego da je politika dovela do ovoga i onoga. Pa, tu politiku su kreirali oni koji drže ovaj sud i preuređuju ovaj svet.

Smatrate da je sud pogrešio. Teško da će Vam neko u Bosni u to poverovati?
- Predviđeno je da sudovi greše, i zbog toga postoje viši nivoi, žalbena veća, vanredni pravni lekovi. Problem je još veći ako ovo Veće "nije pogrešilo", to jest, ako je uradilo onako kako se od njega očekivalo. Za neke ranije slučajeve sam mogao i misliti da odbrane nisu imale vremena i resursa da izvrše dobru istragu i pripreme odbranu. Uprkos raznim ograničenjima i neravnopravnosti sa Tužilaštvom, moja odbrana je uradila odličnu istragu, sa meseca se vidi da sam nevin, pa vidite ishod. Pravo pitanje je da li su prilike takve da će sud radije pogrešiti prema meni nego prema vlasnicima Suda. A u Bosni onih koji mi veruju, a i znaju istinu, ima više nego što se iko nada. Ima i među muslimanima i među Hrvatima.

Možete li uopšte biti oslobođeni ako se zna da bi takva odluka Suda proizvela nove tenzije u regionu?
- Vaše pitanje je pogodilo u suštinu i žešća je kritika ovakvog sudovanja nego išta što ja mogu reći. Ako je javnost svesna da sudovi gledaju na to šta će biti posle presude, onda to nije pravda. Zašto bi oslobađanje nevinoga podiglo tenzije, a osuda nevinoga umirila region? Onda je svet postavljen naopačke, naglavačke. I šta o sebi misle oni koji bi želeli da nevin bude osuđen, a pri tom i dalje veruju u Boga? Nije važna presuda bilo kom pojedincu, važno je stanje u regionu...

Da smo barem popisali žrtve

- Pogrešnim sudskim odlukama laži se cementiraju da traju zauvek. Meni se presuđuje što sam upozoravao da se genocid iz 1941. ne sme ponoviti. Kao da tog genocida u Drugom svetskom ratu nije ni bilo, nego sam ga izmislio da plašim Srbe. A da su Jugoslavija, ili bar Srbija, popisale žrtve i donele deklaraciju o genocidu, ne bi moralo da se ponovo dokazuje šta nam se desilo tada. Srbi, Jevreji i Jermeni nemaju više prostora za takav nemar.

Kajete li se za išta što ste uradili tokom perioda dok ste bili predsednik RS?
- Predsednik treba da bude što ređe u prilici da napravi grešku i da se kaje. Ja sam pre svojih odluka obavljao brojne konsultacije i proverio najširu podršku za onaj predsednički deo posla. Zbog rata se ne kajem, jer nije bio moja odluka, nego žalim što nismo stali kod Lisabonskog sporazuma, danas bismo bili srećna zemlja. Ali, svaki narod pravi sopstveni izbor, koji onda utiče i na izbore suseda. Moje i naše odluke su diktirali protivnici i događaji.

SUTRA: Karadžić ekskluzivno za "Vesti" (2): NATO je pokušao da me likvidira
 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.05.2016. 18:12
Срби похапсише све Србе и предали хагу.Да ли су шииптари хапсили и издаали свој род ? Да ли су хрвати и муслимани хапсили свој род ? Бог све види и казнио је Србију.Слободана Милошевића смо на Видовдан предали хагу. Бог је и то видео и казнио.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online