Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.05.2016.
00:08
S. M. Tomić - Vesti A

Vagoni za kraljeve i careve

Japanska nacionalna televizija će početkom juna snimati Titov Plavi voz. Reporter Japanac Svetomir kršten je u pravoslavnoj crkvi i rešio je da Japanu pokaže muzejski primerak voza koji je pripadao nekadašnjem jugoslovenskom predsedniku. To je bila privilegija koju nije imala ni engleska kraljica. Svoj voz imale su i dinastije Obrenović i Karađorđević, a Titov je napravljen po narudžbini 1959. godine. Enterijer je urađen u stilu art dekoa sa intarzijama od orahovine, mahagonija i kruškovog drveta, a doskora je u vozu stajala i originalna kolekcija slika najpoznatijih jugoslovenskih slikara.

V. Sekulić
Jedini voz Jugoslovenske železnice koji je bio plave boje

Međutim, kradljivci gvožđa, koji godinama haraju Srbijom, 2009. godine su obili garažu na Topčideru i ukrali sav alat, a slike u vozu vredne 40.000 evra nisu ni pogledali. Tada su po odluci Vlade slike sklonili, a napravili kopije, što su jedine replike u vozu.

Poslednju jugoslovensku vožnju Plavi voz je imao 1980. godine kada je prevezao mrtvog maršala od Ljubljane do Beograda. Titov kovčeg bio je položen u svečanom salonu, gde su nekad obedovali najvažniji državnici planete. Voz je dugo bio parkiran u garaži na Topčideru, gde su železničari vodili brigu o ovom istorijskom blagu da bi tek 2004. počeo da se koristi u turističke svrhe.

Pokretni muzej

- U čuvenom Orijent ekspresu u Parizu danas mogu da se voze samo najbogatiji jer je cena karte paprena. U Plavi voz staje od 80 do 100 ljudi, pa kad se cena iznajmljivanja podeli, po čoveku košta tridesetak evra, što zaista nije skupo za jedan takav doživljaj - objašnjava Dragana Stanković, pomoćnik direktora marketinga Srbija voza.

Danas se Plavi voz 30-40 puta godišnje priseti stare slave kad je prelazio hiljade kilometara pruge, dok su kroz prozore plavih vagona Jugoslovenima mahali kraljica Elizabeta Druga, car Haile Selasije ili egipatski predsednik Gamal Abdel Naser.

Luksuz 20. veka

Plavi voz su napravili fabrika Goša iz Smederevske Palanke i fabrika vagona "Boris Kidrič" iz Maribora. Šef Plavog voza Željko Jovanović kaže da je dobio ime po boji vagona jer su tada kompozicije jugoslovenske železnice bile zelene boje. Jedino je Titov bio plav.


- Plavim vozom je putovalo više od 60 svetskih državnika, a smatrao se najluksuznijim vozom ondašnjeg vremena. Imao je parno grejanje, radio i telefonsku vezu, ozvučenje za mikrofon i preteču klime. U njega može da stane stotinak ljudi, a opremljen je svečanim salonom s trpezarijom, restoranom, spavaćim kolima i posebnim vagonima za prevoz automobila, u koja mogu da stanu džipovi, pa tokom leta ovi vagoni idu redovnom linijom za Bar. Četiri nove lokomotive voz je dobio 1978. godine. Priča se da su ih s ponosom pokazali Titu u Jajcu, a on je rezignirano odgovorio: "Lepe su, ali za mene je sad kasno" - priča Željko Jovanović.

Lokomotive na čekanju

Šef Plavog voza i Romantike Željko Jovanović već 15 godina brine o istorijskim vozovima. On i železničari sami farbaju vagone, popravljaju i najmanji kvar, a sad pokušavaju da prikupe donacije i sami poprave i ofarbaju stare lokomotive Plavog voza, koje stoje na kolosecima prepuštene vremenu i istoriji. Ove tri lokomotive, koje su prve vukle Plavi voz, izradila je minhenska firma Krauš Maffei
i jedine su danas takve u svetu. Napravljene su 1957. godine, a zvale su se Dinara, Kozara i Sutjeska. Željko je za svakog donatora obezbedio godišnju propusnicu za Plavi voz, koji će se tako odužiti onima koji su spremni da sačuvaju istoriju.

Tito nije voleo rano da ustaje, pa bi pred put uveče došao u garažu i prespavao u spavaćim kolima, a u pet ujutro bi voz krenuo sa celom pratnjom. Železničari ga se i danas sećaju sa setom, jer nikada nije propustio da ih pita kako su ili odvoji jela sa svečanog ručka i pošalje otpravnicima vozova da se i oni počaste. To je bilo zlatno doba za železničare na Topčideru jer su tada primali dve plate, jednu od železnice, drugu od maršalata.

- Jednom je Plavi voz naleteo na odron snega, a jedan železničar je izašao sa lopatom da oslobodi vagone. Tito je naredio da ga čeka čisto odelo i nagrada - priča Željko Jovanović za "Vesti"

De Golov salon

U prvom vagonu bio je salon Josipa Broza. Klimatizovan, sa dva apartmana, jedan Titov, drugi Jovankin, plavo kupatilo, radni kabinet, a na policama i danas stoje Lenjinova sabrana dela, "Antimemoari" Andrea Malroa i "Grad Nin i naše pomorstvo".

De Golov salon je napravljen 1963. u čast francuskog predsednika, čak je i krevet mnogo duži od standardnog, ali De Gol nikada nije došao u goste jer su podrška Jugoslavije alžirskim ustanicima krajem 50-ih i početkom 60-ih godina narušili odnose dve zemlje.

Danas je Plavi voz opet živ. Iznamljuju ga za svadbe, a ovde je pola veka postojanja proslavio i "Plejboj", kao i vlasnik Eurosalona, dok je goste zabavljao Haris Džinović. Film "Na putu za Montevideo" snimao se dva meseca u Plavom vozu, a vlasnik Pežoa iznajmio je voz na četiri dana na relaciji Beograd-Bar i častio istorijskim putovanjem svojih 100 najboljih radnika. Plavim vozom putovali su i Indijci, ljubitelji železnice Švajcarske, kineske delegacije, američki turisti koji su stalno zapitkivali kako da kupe neki suvenir, ali država Srbija nema u ponudi nijedan.

Žurka na pruzi

Plavi voz se danas može iznajmiti za sve svečanosti, od svadbi do rođendanskih žurki, a Srbija voz predviđa sve mogućnosti. Cena iznajmljivanja osnovne kompozicije iznosi oko 3.100 evra, a zavisi dalje od mnogo činilaca - da li voz stoji ili prevozi putnike, da li usluga podrazumeva ketering, piće... Uz voz uvek ide i osoblje, a sve mogućnosti mogu se proučiti na sajtu Srbvoz.rs.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online