Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.06.2016.
08:42
Đ. Barović - Vesti A

Reporteri "Vesti" u Srebrenici (1): Gde je otišlo pet miliona evra?

Na sednici održanoj početkom novembra prošle godine, Vlada Srbije je donela odluku da se za Srebrenicu izdvoji ukupno pet miliona evra pomoći. Od te sume, dva miliona je odmah uplaćeno na račun opštine, a ostala tri, dogovoreno je, završiće u razvojnim projektima.

N. Jojić
Kome treba "most za pecaroše": Mladen Grujičić

Međutim, pola godine kasnije, Srbi, stanovnici Srebrenice, tvrde da od tih para nisu videli ni centa, a da je većina planiranih građevina - bačena para.

Mladen Grujičić, zajednički kandidat svih srpskih partija za mesto načelnika opštine na izborima, koji će se održati 2. oktobra, kaže da je javna tajna da je pet miliona evra uludo potrošeno, a da Vlada Srbije o tome izgleda nema pojma.

Srbija nije znala

- Srbija je imala želju i ponudila svoju pomoć. Tražili su od opštine da predlože projekte koji bi se tim novcem izfinansirali, smatrajući da opštinska vlast zna šta je najbolje i za Srbe i za Bošnjake. Sumnjam da su mogli da očekuju da će novac na ovaj način biti utrošen, jer Srebrenici će ostati samo lepše zgrade nego što su bile, a ljudi će i dalje boriti bitku da bi preživeli - ističe Grujičić.

- I Srbi i Bošnjaci u Srebrenici trenutno žive vrlo loše, na ivici egzistencije, pa je svaka pomoć dobro došla, ali, nažalost, donacija Vlade Srbije, posebno prvih dva miliona evra koji su uplaćeni na račun opštine, poslužili su da opština ne ode u blokadu. Taj novac je bukvalno stigao kao dar sa neba, u poslednji čas. Ako je nešto novca ostalo, onda Ćamil Duraković, aktuelni načelnik opštine, njima verovatno kupuje glasove, i Srba i Bošnjaka - kaže Grujičić.

Prema njegovim rečima, tri miliona evra koji su namenjeni za "razvojne projekte", predstavljaju uludo bačen novac na nešto što Srebrenici nije trebalo.

- Nijedna od tih investicija neće doneti nijedno novo radno mesto u Srebrenici i mogu vam po redu objasniti zašto neće. Dogovoreno je da se gradi novo obdanište kod autobuske stanice, mada u centru grada već postoji zgrada koja je pre rata uspevala da zadovolji potrebe 39.000 stanovnika, koliko ih je tada živelo. U to obdanište i dalje idu deca i pretpostavljam da je jasno da su ti kapaciteti dovoljni da zadovolje potrebe nepunih 5.000 stanovnika, koliko ih je sada u Srebrenici. Kada to novo obdanište bude otvoreno, svi koji su ovde radili samo će preći tamo, tako da neće biti nijednog novog radnog mesta - ističe Grujičić.

Još apsurdnija situacija je sa drugim kapitalnim projektom - asfaltiranjem dela puta koji vodi ka Srebrenici. - Reč je o delu puta oko stadiona, i iz naselja gde ja živim do urbanog dela Srebrenice. Asfalt na tom putu je menjan, kompletno presvučen posle rata i možete da pogledate, nema nijednu fleku. Međutim, dogovoreno je da se taj deo ponovo asfaltira, a jedina razlika će biti što će taj novi put imati i trotoar - priča naš sagovornik i iznosi možda i najveći investicioni promašaj - izgradnju "mosta za ribolovce":

- U pitanju je most koji je srušen za vreme rata, a u međuvremenu je u njegovoj blizini napravljena zaobilaznica kojom se može putovati tom deonicom. Ajde da je to most preko Drine, pa da povezuje ljude, ali problem je što dnevno tuda prođe ne više od dva ili tri automobila. Tamo se uglavnom išlo na pecanje, pa će s milion evra vrednim mostom, kada bude bio završen, pecaroši valjda moći da love ribu s visine - smeje se naš sagovornik.

SUTRA: Najveća mora srpska nesloga

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online