Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 10.06.2016.
10:17
Vestionline, Blic.rs A

"Kada uticaj Zapada izbledi, Balkanu preti haos"

Kada uticaj Zapada na Balkanu izbledi, uslediće novi talas nemira koji će rezultovati prekrajanjem granica kakve danas poznajemo, tvrdi Timoti Les, bivši šef britanske ambasade u Banjaluci i direktor agencije "Nova Evropa", koja se bavi procenom političkog rizika u istočnoj Evropi.

Tanjug
Očekujemo li ubrzo novi balkanski poredak?

On smatra da će sve početi otcepljenjem Republike Srpske, koja će se na referendumu pripojiti Srbiji. Prema njegovim rečima, takav scenario snažno će zagovarati Rusija, koja će oberučke prihvatiti slabljenje moći Zapada na Balkanu.

To će, kako tvrdi Les, pokrenuti domino efekat. Hrvati iz Bosne pokušali bi da deo teritorije na kojoj žive otcepe i spoje sa Hrvatskom, koja bi im u tome svesrdno pomogla. Albanci u Makedoniji će se pobuniti i pokušati da otkinu dobar deo zemlje. Tako proširena Albanija bi zatim pripojila Kosovo, ostvarivši tako dugogodišnji cilj stvaranja terorističke velike Albanije.

Apokaliptična analiza britanskog profesora i diplomate ne zaustavlja se na tome. Prema njegovim rečima, prosrpsko stanovništvo Crne Gore, koje čini polovinu populacije te zemlje, težiće spajanju sa tada već proširenom Srbijom. Na sve to, svoju šansu za parče zemlje vrebaće Grčka i Bugarska, koje bi imale pik na ostatak raščerupane Makedonije, ističe Les.

Rusija bi iskoristila ovakav epilog i znatno ojačala svoju poziciju na Balkanu, pre svega zbog tradicionalno dobrih veza sa pravoslavnim zemljama poput Srbije, Crne Gore, Grčke, pa i Bugarske.

Veliki problem izazvao bi rapidan rast muslimanskog ekstremizma, koji bi nesumnjivo privukao brojne džihadiste iz Saudijske Arabije i sličnih zemalja, tvrdi Les. Imajući u vidu kakve su monstruozne zločine džihadisti činili devedesetih godina, eksalacija nasilja u nekim delovima Balkana bila bi neizbežna. Takav scenario samo bi potpalio rastuću islamizaciju Evrope, smatra Britanac.

EU i SAD ne bi priznali ovakvo prekrajanje granica, i svakako bi uložili dosta truda da do tog ishoda ne dođe. Ipak, smatra Les, moć Zapada bi do tada toliko opala da ne bi mogli da učine mnogo toga.

"Možda se novi balkanski poredak neće desiti sutra, ali kako moć EU bledi, dan početka ovakvog sukoba sve je bliži", ubeđen je britanski profesor u tačnost svoje mračne prognoze.

POVEZANE VESTI

Petak 10.06.2016. 11:38
Критиковали смо фашиизам и неки фашииста је избрисао све коментаре.
Nedelja 12.06.2016. 21:55
".......Kada uticaj Zapada izbledi, Balkanu preti haos......."________ Баш напротив!!! Све што више јача утицај Запада на Балкану, већа је и претпоставка о хаосу...немирима и анархији...!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online