Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 22.06.2016.
03:00
Đ. Barović - Vesti A

"Srbija i RS u Putinovoj orbiti"

Potpredsednik Republike Srpske dr Emil Vlajki ocenjuje u intervjuu za "Vesti" da većina srpskih političara u ovom entitetu želi da se približi mandataru Srbije Aleksandru Vučiću, ne shvatajući da je njegovo balansiranje između Istoka i Zapada vremenski ograničeno i da će kad-tad morati da se odluči.

A. Čukić
Balkansko proleće neće uspeti: Emil Vlajki

Kako ocenjujete nove, pojačane tenzije na prostoru Balkana?
- Pre bih rekao da su srpska područja na Balkanu nanovo postala centar svetskih zbivanja, a možda i područje približavajućeg rata između Rusije i NATO-a.

Na osnovu čega ta tvrdnja?
- Vučićevo približavanje Rusiji naljutilo je Zapad. Pre nekoliko dana su pale teške reći, pa je Vučić otkazao dogovorene posete Vašingtonu i Briselu, a tu atmosferu između Srbije i Zapada pogoršalo je i to što samoproklamirana država Republika Kosova otvoreno govori da će se spojiti s Albanijom. Da bi stvari bile još teže, iz okruženja Merkelove se poručuje da Srbija neće u Evropu dok tzv. Republika Kosova ne bude u UN.

Sloboda na vidiku

- Borba koju u ovom času Srpska vodi protiv "bošnjakizacije" zemlje i u čemu će ovih dana uključiti i svoju Narodnu Skupštinu prevazilazi lokalne okvire i pretvara se u borbu protiv novog svetskog američkog poretka. Neki dan je Amerika zapretila Srbiji "arapskim prolećima na Balkanu" i promenom granica na štetu Srbije. Izgleda da će iz rata koji je Zapad na taj način najavio proizaći slobodna Srpska, a i Srbija oslobođena neokolonijalnog jarma, i u svojim prirodnim granicama.

To su sve poznate stvari?
- Tačno, ali ova konfrontacija između Vučića i Zapada se može završiti na jedan jedini način: konačno priklanjanje Srbije Rusiji i Kini. Vučićevo balansiranje između Istoka i Zapada, u jeku novog, vrlo vrućeg, hladnog rata više neće biti moguće.

Kako se situacija u Bosni uklapa u tu sliku?
- U BiH, kriza zbog lažnog popisa stanovništva postaće deo sukoba između Rusije i slobodnog sveta.

Istovremeno, čini se da svi čelnici srpskih partija u Srpskoj pokušavaju na svaki način da se približe Vučiću?
- Dodik je već ostvario dobre odnose sa premijerom Srbije, a Ivanić, kome se pridružuju Crnadak i Šarović, nadajući se da će biti budući predsednik Srpske, takođe žele da intenziviraju dobre odnose sa Vućićem i to je više nego vidljivo.

Gde je onda problem?
- Ono što Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH još uvek ne shvata, to je da će skupa sa premijerom Srbije vrlo brzo ući u Putinovu orbitu. Dodik s tim nema problema, ali i za njega, kao i za Šarovića i Crnadaka najavljuju se oblačni dani u njihovim odnosima sa Zapadom.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.06.2016. 08:04
Prirodne granice Srbije je prostiru od grcke preko germanije...Dusanova Srbija i svaka stopa Srbske Zemlje dje je protekla Srbska Krva za odbranu Srbsko-Russkog Pravoslavnog Balkana.....nikada vatika il medina, svi koji tako zele il napolje il u raku da ih arheolozi nadju i kazu: ovi kosturi pripadaju sljamu zapalite ih da nezarazimo okolinu......Dok ovaj svet postoji a blizu smo kraju hegemonije starih genocidnih kolonijalnih kriminalaca i njihovog proizvoda iz fasingtona i nazzi-i brisela+++ Mi Srbi sa Bracom Russkom pod okriljem Majke Russije i Blagoslovom Bozijem imamo Svetu Duznost i zadatak da oslobodimo Srbski Balkan i osvetimo zrtve od poslednjih 1000 godina, znaci jedna nasa zrtva njihovih 100" tako je zapisano+++
Sreda 22.06.2016. 09:27
Ко је створио ове велике проблеме по живот на Балкану ?? Ко је створио проблеме у Сирији ,Либији,Ирак,Украјини и у осталим државама света.Ко прави мржњу међу народима.Ко је водио рат у Вијетнам 20 година.Ко даје санкције државама света.Ко уништава све пред собом.Ко је убиио Милицу Ракић.
Sreda 22.06.2016. 09:40
Imaćemo mi Sjedinjene Srpske Zemlje skupa sa Skadro na Bojani. 1/3 građana Albanije su Srbi koji to znaju i polako se udružuju. U Skadru živi više Srba nego Albanaca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online