Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.06.2016.
23:01
V. Đokić - Vesti A

Zbog puta školi preti katanac

Područno odeljenje osnovne škole "Marko Miljanov" iz Cerova kod Bijelog Polja koje je nekada imalo 100 učenika danas ima samo dva đaka. Nastavu pohađaju brat i sestra Jovan i Helena Bugarin a sa njima radi učiteljica Gorica Popović.

B. Hajduković
Kraljevska medalja učitelju Filipu Hajdukoviću

- Nekada su sve učionice bile pune đaka iz ovog sela ali zbog lošeg puta roditelji decu upisuju u matičnu školu - veli Gorica.

Meštani Cerova uputili su dopis predsedniku Opštine Bijelo Polje Aleksandru Žuriću tražeći od njega da im pomogne da bude rekonstrusan put do škole u njihovom selu odakle će, kako ističu, iduće godine 12. jula startovati zvanični šampionat Balkana u planinskom biciklizmu.

Predsednik Biciklističkog saveza Crne Gore i meštanin Cerova Branko Hajduković ističe da je problem puta ozbiljno ugrozio dalje postojanje škole u selu.

- Ovaj naš zahtev za uređenje puta do škole u Cerovu iniciran je i na urgenciju većeg dela stanovnika sela koji ističu ne samo problem đaka, kao i dolaska učitelja do škole, već i problem povezivanja sela sa gradom, koji je tako blizu, a zbog neuređenog puta tako daleko.

Škola u Cerovu izgrađena je davne 1938/39. godine. Svečano je otvorio predsednik Ravnorečke opštine Mirko Hajduković i dao joj ime: Osnovna škola ,"Nikola Prvi Petrović - Njegoš".

Odmah po otvaranju, od nadležnih obrazovnih institucija Kraljevine Jugoslavije proglašena ,"damom kraja" i za estetski izgled i funkcionalnost uvrštena je među tri najlepše škole u Zetskoj banovini.

U poratnoj Jugoslaviji škola je postala područno odeljenje prvo OŠ "Aleksa Bećo Đilas" u Ravnoj Rijeci, a od 1979. godine OŠ "Marko Miljanov" , priča Hajduković i tvrdi da je loš put jedan od isključivih razloga što roditelji umesto da decu upišu u školu koja se nalazi u njihovom selu, nadomak kuća, upisuju u matičnu OŠ koja se nalazi u gradu, te da je to jedan od razloga iseljavanja stanovništva iz sela u grad.

Tri godine čekanja

Igor Šćepanović iz Bijelog Polja kaže da je poslednje tri godine za plan uređenja puteva u opštini Bijelo Polje predlagao uređenje dela puta do škole u Cerovu. To je jedini put u mesnoj zajednici koji nije asfaltiran - navedeno je, između ostalog, u dopisu meštana Cerova.

U školi u Cerovu dugo godina radio je jedan od najboljih učitelja toga vremena Filip Hajduković koji je za svoj rad dobijao najveće nagrade.

V. Đokić
Reporter "Vesti" ispred škole u Cerovu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online