Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 23.06.2016.
12:59
Vestionline A

Da li se Hrvatima i Slovencima isplatilo rasturanje Jugoslavije?

Četvrt veka pošto su Slovenija i Hrvatska proglasile nezavisnost, nekadašnji zvaničnici tih zemalja uvereni su da se samostalnost isplatila, prenosi Dojče vele uz konstataciju da su danas u ovim članicama EU i NATO vidljive stare ideološke bitke i revanšizam.

facebook.com
Komšije tvrde da je raspad bio najbolja opcija

- Nezavisnost se u svakom slučaju isplatila, na to možemo da budemo ponosni - kaže bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor povodom 25 godina nezavisnosti njene zemlje.

- U svakom slučaju se isplatilo - podjednako je siguran i prvi predsednik nezavisne Slovenije Milan Kučan za koga je najvažniji argument za to što Slovenija od tada može da odlučuje o svojoj sudbini.

Raspad bio moguć i bez žrtava

Poslednji jugoslovenski a zatim i hrvatski predsednik Stjepan Mesić pak tvrdi da je raspad Jugoslavije nakon proglašenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske, bio i u Bosni i Hercegovini moguć bez nasilja.

Ipak, u BiH je život izgubilo 100.000 ljudi, a stotine hiljada su proterane.

On je još 1991. godine predložio da sve republike bivše Jugoslavije odmah proglase nezavisnost i formiraju konfederaciju na "probno vreme" od tri do pet godina, objašnjava Mesić u razgovoru za dpa, prenosi Dojče vele.

Mesić kaže da je njegov predlog propao jer ga je sprečio Slobodan Milošević čiji je cilj, kako tvrdi, bio "da na ruinama Jugoslavije stvori Veliku Srbiju".

Prema njegovim rečima, Milošević je svoje sunarodnike u srpskim delovima Hrvatske i BiH podstakao na rat i time izazvao veliko krvoproliće.

Slovenija i Hrvatska u međuvremenu su članice EU i NATO, navodi Dojče vele opisujući trenutnu situaciju u tim zemljama.

HDZ podstiče vraćanje u prošlost

U Hrvatskoj, kako se kaže, najveća stranka HDZ podstiče na vraćanje u prastare ideološke bitke, a njena politička desnica ponovo koketira s fašističkom hrvatskom državom iz Drugog svetskog rata.

Socijaldemokratska opozicija u očima HDZ-a predstavlja "decu komunizma", navodi Dojče vele.

I u Sloveniji se otvaraju stari frontovi, kaže se u analizi i podseća da je lider opozicije Janez Janša, koji je pre 25 godina bio prvi ministar odbrane nezavisne Slovenije, upravo pokrenuo sudski postupak protiv svog najvećeg suparnika Kučana optužujući ga za "veleizdaju".

Slovenija se ponovo bori protiv "komunizma"

- Njegov koncept je ipak samo revanšizam - kaže Kucan.

- Pre 25 godina vladalo je veliko jedinstvo između političara i građana o ostvarivanju nezavisnosti - kaže Kucan.

On kaže da konfrontacija sa komunizmom koji ne više ne postoji, blokra pogled u budućnost, što je "jednostavnije nego ponuditi viziju za budućnost".

U tom sukobu između levice i desnice u Sloveniji, koji se stalno ponavlja, reč je čak i o njihovoj ulozi u Drugom svetskom ratu.

Građani Slovenije umorni su od te jalove diskusije što je, prema ispitivanjima javnog mnjenja, povećalo broj onih koji osećaju nenaklonost prema političarima i kojih ima skoro 70 odsto, navodi Dojče vele.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.06.2016. 13:23
Bradonja i Usstasa Mesic je kao "svedok optuznice" protiv Slobodana Milosevica bio od strane optuzenog obelodanjen kao LAZOV,jel je posle toga i glavni tuzilac Geoffrey Nice priznao,da Slobodan Milosevic nikada nije imao nameru da stvori Veliku Srbiju,i opet opet ponavlja jednu pa istu laz. Usstasa ostaje Usstasa dozivotno.
Četvrtak 23.06.2016. 13:49
Југославију су растурили САД . Украјину су поделили САД . Источну и Западну Немачку је спојио Вашингтон.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online