Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 27.06.2016.
14:49
Srna A

Turci nam ponovo "kuvaju čorbu": Antisrpska turska politika na Balkanu

"Turska politika na Balkanu nedvosmisleno je štetna - ona se pokazuje kao nesposobna da shvati složenost odnosa u BiH i svojim političkim delovanjem u Savetu za implementaciju mira nastupa sa izrazito antisrpskih pozicija", ocenio je stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.

www.mc,rs
Proturska politika sve prisutnija na Balkanu: Dževad Galijašević

- Ta politika podržava proustašku politiku hrvatske vlade, podržava politiku secesije Kosova i kriminalizovanu NATO političku tvorevinu takozvanu "Republiku Kosovo". Javno sarađuje sa vladom u Srbiji, a istovremeno duhovno odvaja Rašku oblast od Srbije i nameće lokalnog hodžu iz Novog Pazara kao partnera u pregovorima o ustavnom položaju islama u Srbiji te organizaciji institucija i zajednica islamske religije u Srbiji - istakao je Galijašević. 

Turska politika, navodi on, i u Makedoniji komunicira sa Albancima, nekritički podržava svoju manjinu u Bugarskoj i izaziva objektivne frustracije naroda koji su dugo bili pod turskom vlašću. 

- Taj pokušaj da se prvo duhovno a zatim i teritorijalno integrišu "islamska ostrva" u Jugoistočnoj Evropi predstavlja projekat imenovan kao "Zelena transverzala" - ističe Galijašević u autorskom tekstu za portal "Fond strateške kulture". 

On je ocenio da Turska danas insistira na islamskim vrednostima u politici i pravu i sve više ispoljava različite pristupe i u odnosu na evropske zemlje. 

- Ona ne pita za "svoj" stav ni Brisel ni Vašington, a to nije nužno ni potpuno negativno. Negativno je njeno huškanje Bošnjaka u Sarajevu da i oni idu tim putem, a da će Turska na tom putu uklanjati prepreke praveći pritiske prema Beogradu i Zagrebu. To je u Sarajevu podstaklo nerealne ambicije, podiglo na viši nivo stepen netolerancije u institucijama države, vere i u celom društvu - rekao je Galijašević. 

Prema njegovim rečima, mnogi politički konvertiti, islamisti i socijal-demokrate, prividni republikanci i lažni "multietnički orjentisani" marginalci podigli su glas u Sarajevu tražeći sve za sebe, zapenušani od mržnje prema Srbima i Hrvatima, postali su nepopustljivi na svim pitanjima koja zahtevaju dogovor naroda. 

- Korumpirani fundamentalisti, partijska i verska policija, cela SDA, zaustavila je sve reforme, srušila mehanizam koordinacije, dogovor o popisu stanovništva, dogovor u vezi sa Mostarom i položajem hrvatskog naroda kao ustavotvornog, u dubokom uverenju da je Turska, već, na vratima Balkana - istakao je Galijašević.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.06.2016. 15:47
O Dzevadu mislim da je prilicno realan covjek i dobar u onom sto radi. Moram na zalost zakljuciti da je Dzevadu vise stalo do sigurnosti i zastite Srbski interesa od vucica i oni slugana u strukturama vlasti oko njega. Kazem na zalost jer bi po prirodi dtvari to trebalo da bude vucicev osnovni cilj. Zalosno je gledati ko se nalazi na celu naroda u ovako teskom trenutku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online