Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.06.2016.
23:20
B. Božin - Vesti A

Nemački pogled na posledice odluke Britanaca

Izlazak Britanaca iz EU znači prekretnicu, možda ne toliko za Ostrvo koliko za ostatak Evrope. Očigledno je da je reforma neophodna, jer Englezi nisu glasali samo protiv Kamerona, već i nesposobnih i tvrdoglavih evropskih političara koji su nemo posmatrali eroziju poverenja u njih zato što nikome za svoja dela ne polažu račune.

Reuters
Smrknuto lice: Ima li Merkelova plan za spas?

Tako list "Velt" navodi da je očigledno neophodna reforma načina odlučivanja, pojednostavljenje institucija i okončanja nedemokratskih procesa. Neatraktivnost Unije počela je uvođenjem evra, smatraju mnogi u Nemačkoj. Rešavanje dužničke krize samo u korist beskrupuloznih banaka, protiv čak i sopstvenih pravila, bilo je jasan signal da sa evrom nešto nije u redu.

Ova "haos valuta" i potpuno nerazumno trpljenje masovnog useljavanja verovatno su glavni razlozi da Englezi kažu "zbogom", ali to još nije kraj, strahuju mnogi. Trijumfalni pohodi nacionalista kao što su Orban u Mađarskoj i Kačinski u Poljskoj imaju iste korene. Evropska unija se izgleda mnogo više brine o sebi nego o dobrobiti sopstvenih građana, tako da kada bi neko njih direktno pitao za mišljenje - odgovor bi bio kao ovaj engleski.

Gluvi telefoni u Berlinu

EU neće davati Velikoj Britaniji nikakve nove ponude kako bi je zadržala u tom bloku, rekao je nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel.
- Britanci su sada odlučili da odu. Mi nećemo voditi razgovore o tome šta još EU može da ponudi Britancima da bi ih zadržala - rekao je Gabrijel.
Ali, Peter Altmajer, šef kabineta nemačke kancelarke, izjavio je da bi britanski političari trebalo da imaju šansu da preispitaju posledice napuštanja EU.
- Političari u Londonu treba da imaju mogućnost da ponovo razmotre posledice Bregzita - rekao je Altmajer.

"Nisu Evropljani odjednom postali nazadni i glupi, pa je to dovelo do toga da usred kontinenta jednom već propale nacionalističke ideje ponovo postanu atraktivne. Na to ih je navelo ignorantsko vođstvo i udaljavanje od naroda njihovih političara", piše "Velt". Rezultat glasanja u Engleskoj očigledno dokazuje da je opuštenost Angele Merkel zbog miliona izbeglica koji bez problema ulaze u Evropu ruinirala Kamerona i Britaniju definitivno odvojila od kontinenta.

Slike masovnog prelaska granica sa Balkana i događaji u Kelnu prelomili su mnoge neodlučne Britance. Šta onda uskoro očekivati u Francuskoj, koja je već mesecima u vanrednom stanju zbog atentatora koji su takođe mirno ušli u zemlju?

Škotska dobrodošla

Nezavisna Škotska bi bila veoma dobrodošla kao član EU, rekao je nemački poslanik iz partije Angele Merkel, Ginter Krihbaum koji je i predsednik Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu.
- Očekujem novi referendum o nezavisnosti u Škotskoj koji će biti uspešan. Evropa će se sastojati od 28 zemalja članica - rekao je Krihbaum.

"Da li je moguće da EU toliko zataji da svu odgovornost za imigracionu politiku svali na malenu Makedoniju i od nje zahteva da zatvori porozne granice? I da li je onda čudo da cela jedna generacija mladih ljudi na jugu Evrope uopšte ne haje za EU?", pita se "Velt" i nastavlja: "Evropa je nešto pozitivno još samo u baltičkim zemljama, koje se plaše Putina, tamo gde milijarde iz Brisela teku u poljoprivredu i puteve kao u Poljskoj, ili tamo gde su političke klase još korumpiranije i nedemokratskije nego u EU - kao što je slučaj u Rumuniji i Bugarskoj".

EU koja teži tome da rutinski primi Albaniju, Kosovo ili poludiktaturu u Turskoj je nešto protiv čega će građani Unije sigurno da budu protiv, a nacionalisti u Francuskoj i Holandiji znaće to dobro da iskoriste na referendumima koji verovatno kucaju na vrata, rezimira nemački list.

Znamo kako dalje!

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland znaju kako će postupati u politici EU posle Bregzita. Oni su potvrdili da među njima postoji potpuna saglasnost o tome kako kontrolisati situaciju. Agencije su prenele da je to saopšteno posle telefonskog razgovora Olanda i Merkel koji je trajao pola sata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online