Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 28.06.2016.
16:20
Srna A

"Vojska ostvarila najvažniji cilj - odbranila narod i Srpsku"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u utorak na Ozrenu da Srpska, uprkos svim izazovima, pokazuje snagu da preživi i opstane, kao i uverenje i moć da nastavi dalje.

Srna
Srpska ima snage da opstane: Milorad Dodik

Prisustvujući obeležavanju krsne slave Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH na Ozrenu, Dodik je istakao da je važno da se srpski narod okupi oko vidovdanske tradicije i vrednosti koje baštini Vojska Republike Srpske.

- Okupljanje povodom Vidovdana i krsne slave naše vojske ima poseban značaj za nas Srbe, s obzirom na to da znamo da je Vojska Republike Srpske (VRS) učinila odlučujući korak da odbrani svoj narod, a kasnije i da se odbrani konstituisana Republika Srpska koja je stvorena političkom voljom njenog naroda - istakao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što je u to vreme, kao poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, učestvovao u donošenju svih važnih odluka za Republiku, posebno odluke o njenom konstituisanju i odluke o formiranju VRS 12. maja.

- To je bio siguran znak da ćemo odbraniti sve ono što jeste srpski narod i što jeste Republika Srpska. Sećanje na tu veliku ulogu VRS se ne gubi, posebno na Vidovdan koji je od istorijskog značaja za nas Srbe - poručio je predsjednik Srpske.

On je poručio da je VRS ostvarila svoj osnovni cilj i zadatak, a to je odbrana srpskog naroda i Republike Srpske.

Dodik je podsetio da je Vojska Srpske nastala kao zakonska i politička volja srpskog naroda.

- Komandant VRS Ratko Mladić je uspešno komandovao vojskom i VRS je ostvarila svoj osnovni cilj i zadatak, a to je odbrana srpskog naroda i Srpske, koja je formirana ranije donesenom odlukom Narodne skupštine - istakao je Dodik.

On je izrazio zahvalnost Trećem pešadijskom puku Oružanih snaga BiH, koji baštini tekovine Vojske Republike Srpske.

- Želim da zahvalim našim ljudima koji su deo strukture Oružanih snaga BiH, ali naše ambicije su daleko veće, mi želimo što jaču i što samostalniju Srpsku i u tom pogledu mislimo da jedino srpski narod može da bude garant svoje bezbednosti - naglasio je Dodik.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.06.2016. 16:32
Kako se zoveš? - Ja se zovem Ramiza Bungur. Ja sam majka Džafera i Samira. - Ko je sve iz tvog sela i okoline otišao u Alijinu vojsku u Goražde? - Otišao je moj sin Džafer i moj sin Samir, Safko Vukas iz sela Vukšića, Emil Latif, od Hodžić Latifa sin, iz sela Mrzića, Dedović Mirsad, Džemo Bavčić, Sejfo i Šefko Osmanagić i Ešref Bungur, Suad i Jusuf Moćević... - Posle njihovog odlaska u Alijinu vojsku, dolaze li u sela i kod koga? - Moji sinovi dolaze kod mene, Osmanagići dolaze kod svog oca, Sejfo i Šefko dolaze kod svojih roditelja... - Koliko često dolaze i kojim putem? - Na svakih 15 do 20 dana prolaze i srpskom i muslimanskom teritorijom? - Dolaze li naoružani? - Dolaze, nose svakakve puške, i one duge, kratke; odela su im maskirna, uniforme, a nose i farmerke i imaju crne marame. - Šta sve odnose iz sela? - Najviše hranu odnose: krompir brašno, šećer, ulje, cigare, duvan, odeću, suđe... - Ko im kupuje namirnice i cigare? - Ja sam svojoj deci kupovala u prodavnicama u Kovačevićima, opština Pljevlja. - A čime to gone za Goražde? - Konjima. - Po koliko konja? - Četiri, pet, koliko imaju da natovare. - Ko i kada je dolazio pre napada na Čajniče i šta su pričali? - Moji sinovi Sejfo i Mustafa su dolazili i pričali da će napasti Čajniče. - Gde su išli? - Išli su do Trpinja u Bosni. - Da li si videla kada su se vraćali? - Jesam, ali kada su otišli nisam videla. Kad su prolazili u grupama, u jednoj je bio moj sin Samir, Sejfo, Aleksa Ismo... Moj sin Džafer je izgleda bio u prvoj grupi, jer njega nisam videla. - Koga su dovodili od Srba nakon napada na sela opštine Čajniče? - Nisam videla. Samir je rekao da su vodili Brana Mašića i sina Čevića... Ja sam mu rekla: "Samire, sine, što si ih zarobio?", a on je rekao da nije, da su to drugi i da su ih prisilili da ih vode... O postupcima muslimanskih jedinica čiji su pripadnici bili locirani u selima opštine Pljevlja govori i snaja Ramize Bungur: "Ja sam iz sela Kruševica, opština Pljevlja. Moj muž je Džafer Bungur, a moj dever Samir." - Da li su oni bili u Alijinoj vojsci? - Da. - Ko je još iz sela opštine Pljevlja otišao? - Sejfo i Šefko Osmanagići, Hodžić Nerko... Ismet Dedović.. Aleksa Rifko, Aleksa Ismet... - Kako su dolazili iz Goražda? - Iz Goražda su dolazili preko Krsta i Vranića. - Preko kojih sela? - Debelo Brdo, takođe iz pravca Isara i Močevića. - Kako su se vratili iz napada i kada? - Po povratku iz napada prošle su dve grupe. Jedna u pola četri, a druga u četri. U prvoj grupi prepoznala sam devera Samira i Aleksu Rifka, Aleksu Hamda.
Utorak 28.06.2016. 16:35
Blaško Popović iz sela Trpinja, nastanjen u Čajniču, jedan je od svedoka napada muslimana na srpska sela u opštini Čajniče. - Napad muslimana na Čajniče i okolna sela izvršen je 14 februara 1993. Gde ste se vi tog dana nalazili? - Tačno da je tog dana bio napad. Ja sam se vratio sa puta, prenoćio sam i čuo da su opko,ljena sela Trpinje i Šapići. I uputio sam se u tom pravcu i došao do svojih ljudi koji drže položaje, bilo ih je oko 15. Veliki broj muslimanskih vojnika je 14. februara preko sela koja pripadaju pljevaljskoj opštini ušao na teritoriju Republike Srpske i po već prethodno utvrđenom planu oko šest sati i 30 minuta počeo napad po srpskim selima. - Šta ste preduzimali kada ste stigli u Trpinje? - Prvo smo videli da je zapaljena kuća Radeta Pjevića, kuća je gorela navrh sela Šapići, inače tamo je bilo naše rodbine i male dece. Pravili smo dogovor kako da izvučemo naše ljude iz sela Šapići. Pošto je muslimanska vojska zapalila više kuća u selu Šapići, meštani obližnjeg sela Trpinja, u strahu od pokolja, organizovano su napustili selo. Krenuli su preko sela Hanine do Ponikava, gdje su ih muslimanski vojnici sačekali pucnjavom i ubili Dušanku Mašić (50). Na istom mestu ub,ijen je i trinaestogodišnji Željko Mašić, koji je nakon ranjavanja masakriran, a ub,ijen je i Miroslav Krnojelac (54), koji je naišao ispred muslimanske zasede vozilom Hitne pomoći. Zaklan je Trifko Dačević (66), a pronađena su i masakrirana tela Dušana Čevića, Duška Katana, Boža Dačevića, Stanojke Dačević, Steva i Vučka Kovačevića. Svi su ub,ijeni iz vatrenog oružja, a kasnije su njihova tela izmasakrirana. Muslimanska vojska je prvo izvršila oružani napad na selo Šapići, i tom prilikom zapalila dvije kuće, Rajka i Miloša Pijevića. Nakon toga, ispred kuće su ubili Rajka i Darinku Pijević, staru oko 70 godina. Ja sam svedok da je bilo oko 500 muslimanskih vojnika. Oni su prošli pravcem pljevaljskih sela Moćevići, Kruševci, Bunguri u pravcu mjesta Ilijina Stijena i Debelo Brdo. Zatim su otišli u Ljepu Ravan prema Ribaricama, u bukovu šumu, pa se dalje povlače prema Bavčić reci, na crnogorsko-bosansku granicu.
Utorak 28.06.2016. 16:36
Protiv osmorice muslimana iz Pljevlja policija iz Čajniča podigla je krivične prijave 1993. zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Reč je o braći Džaferu i Samiru Bunguru, Džemu Bavčiću, Sejfu i Šefku Osmanagiću i Ešrefu Bunguru, Suadu i Jusufu Moćeviću. Osmorica Pljevljaka su osumnjičena da su 14. februara 1993. godine, kršeći pravila međunarodnog prava za vreme rata, naređivali napad na civilno stanovništvo i civilna naselja, vršili ubistva, neljudski postupali i protivzakonito odvodili ljude u koncentracione logore. Vlasti u Crnoj Gori nisu ni do danas uzele prijavu u razmatranje, niti su zločince priveli zakonu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online