Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.07.2016.
18:30
B. Simonović - Vesti A

Na robiju zbog krsta

Ukoliko se u naredne tri godine na neki način ogreši o zakon, odnosno napravi kakvo slično krivično delo, dr Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog saveta iz Podgorice, istog trena će ići iza brave da odleži kaznu od godinu dana, koju mu je zbog nesvakidašnjeg "krivičnog dela" izrekao Osnovni sud u Bijelom Polju.

B. Simonović
Spomenik u Mojkovcu

Vuksanović je osuđen na robiju - zbog krsta! To krivično delo je u crnogorskom krivičnom zakonu opisano kao "povreda i nedozvoljeno podizanje spomen-obeležja".

Vuksanović se ogrešio tako što je kao čelni čovek Srpskog nacionalnog saveta učestvovao u obnavljanju oskrnavljenog spomenika vitezovima mojkovačke epopeje na Bojnoj njivi iznad Mojkovca, krvavom poprištu na kojem je pre 100 godina bio epicentar Mojkovačke bitke, kapija na kojoj je zaustavljena austrougarska osvajačka sila koja je bila naumila da preseče odstupnicu srpske vojske i naroda i uništi ih u gudurama Albanije i severne Crne Gore.

Taj kameni obelisk, postavljen pre 20 godina, na 80. godišnjicu Mojkovačke bitke, pre izvesnog vremena su oskrnavili vandali tako što su sa njega skinuli dve bronzane ploče. Na njima je pisalo ime Jugoslovenskog odbora za obeležavanje Mojkovačke bitke i poruka "Mi smo pali da bi Crna Gora i Srbija živjele".

Nepoznato u sudskoj praksi

Ovako drastična kazna predsedniku nacionalne organizacije zadužene za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i verskog identiteta srpskog naroda nije zapamćena u sudskoj praksi Crne Gore. S obzirom na to da je presuda donesena i objavljena na Vidovdan, jasno se pokazuje odnos zvanične vlasti prema srpskom narodu u Crnoj Gori i očuvanju njegove slavne tradicije i prošlosti. Ovo se navodi, pored ostalog - u reagovanju Srpskog nacionalnog saveta, koji je najavio žalbu na ovakvu presudu.

Kako lokalna vlast u Mojkovcu više od godinu dana nije prstom makla da obnovi spomenik, iako je na Božić ove godine proslavljena 100-godišnjica Mojkovačke bitke, to je učinio Srpski nacionalni savet uz blagoslov vladike Joanikija.

Pri tom su, međutim, ceneći nepobitnu činjenicu da su Crnogorci na Mojkovcu proslavili oružje pod krstom i krstašima barjacima, na obelisk postavili i kameni krst.

Lokalna uprava se tek tada trgla, skinula krst sa spomenika, ali i presavila tabak i podnela krivičnu prijavu protiv Vuksanovića. Nikada, međutim, nije utvrdila ko je stvarno oskrnavio spomenik, niti makar podnela krivičnu prijavu protiv nepoznatog izvršioca tog vandalskog i sramotnog zlodela.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online