Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 29.07.2016.
11:38
Vestionline A

Mladi Hrvati žele da se izvine Srbima za Oluju!

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Hrvatske pozvala je tamošnje građane da potpišu peticiju kojim će se zvanično izviniti svima onima koji su izgubili bližnje, koji su opljačkani, proterani i koji se u Hrvatsku ne mogu vratiti.

A. Čukić
Oluja, zločin koji traje (Foto: Arhiva)

Dvadeset jednu godinu kasnije ovi ljudi mogli bi da dočekaju prvo - izvinite.

Hrvatska Inicijativa mladih za ljudska prava peticijom na internetu želi da, kako tvrdi, pokaže lice Hrvatske kojoj je stalo do pravde i koja izražava solidarnost sa žrtvama. 

- Mislimo da je vrlo bitno da uputimo izvinjenje prvo mi građani zato što naša država nije odgovorila na ove zločine u skladu sa principima pravde i nisu učinili dovoljno da se zadovolji pravda za žrtve. Od tada do danas je učinjeno malo, a rekao bih čak i gotovo ništa - kaže Joco Glavaš iz hrvatske Inicijative mladih za ljudska prava. 


Peticiju je do sada potpisalo stotinak korisnika interneta, a upravo od broja potpisnika, zavisi i njena uspešnost, stav je predsednika Saveza Srba iz regiona. 

- Ja pozdravljam plemenitu inicijativu Inicijative za ljudska prava da se Hrvatska izvini srpskim žrtvama i porodicama. Međutim, uzimajući u obzir atmosferu u Hrvatskoj i nepostojanje stvarne političke volje, ubeđen sam da hrvatski političari neće preuzeti odgovornost i neće uraditi ono za šta se zalažu mladi u toj peticiji - kaže predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta. 

POVEZANE VESTI

Petak 29.07.2016. 11:57
Погрешно је мишљење да садашњу хрватску политику води Колинда Грабар Китаровић као председница и Миро Ковач као министар иностраних послова (премијера Тихомира Орешковића нећу ни да помињем јер је он изнуђена и по уста,шки покрет промашена солуција). Хрватску садашњу политику диктира покрет стар скоро стотину година. Тај покрет је Србе означио за јединог непријатеља и антисрпство је суштина његовог постојања и опстанка. Симболи пред којма се заклињу су бомба, пиштољ и нож, што јасно дефинише тероризам. Зашто нас онда чуди актуелни став ако је такав био скоро читаво стољеће.Није ус,ташки покрет прихваћен само на Западу него и у Католичкој цркви, а то је све ове године била итекако важна ствар за деловање и уплив међу моћне. Уст,ашки покрет је клеронационалистички, па се приликом заклетве пиштољ, бомба и нож стављају испод распећа. Нису у питању само симболи него је Католичкој цркви дефинитивно одговарао сваки разлаз Хрвата са православним Београдом и православним Србима уопште. Зато је Католичка црква, без икаквог устезања или кајања, пружила заштиту и помагала у скривању и бекству најтежим уст,ашким злочинцима. И данас се Католичка црква упушта у перфидне игре око контроверзног надбискупа Алојзија Степинца. Тако одбојан став према Србима није само због нације него и због православне вере.
Petak 29.07.2016. 11:59
Шта нам говори чињеница да се у Хрватској, откад постоји, избори добијају на антисрпским изјавама и антисрпском деловању? Да је већина Хрвата на позицијама проус,ташких организација којима је суштина постојања антисрпство. Наравно да је то за Србе страшно – што већина Хрвата даје поверење и подршку управо онима који агитују и делују против Срба. Они се бирају на четири године и од њих се очекује да током мандата спроводе оно што су обећавали у предизборној кампањи. Одакле онда некоме право да каже како је то само предизборни гаф? Не, антисрпско расположење у Хрватској најмање се тиче избора.Ако се погледа актуела хрватска политика према Србији, јасно се види да они не желе сарадњу на равноправним основама – они желе да диктирају. Шта су изјаве Мире Ковача изречене у Београду него условљавања и уцене на ивици безобразлука. Помирљивим ставом Србије они успевају неке своје исфабриковане тезе да наметну – у последње време више се прича о некаквим ускраћеним правима Хрвата у Војводини него о правима Срба у Хрватској. Невероватна дрскост хрватских и невероватна суздржаност наших политичара. Да ли се то уопште може поредити, а камоли изједначити? Поб,ијени, прогнани, опљачкани и понижени да се пореде са онима којима су проблем неке школе и књиге?
Petak 29.07.2016. 12:01
Код анализе српско-хрватских односа занемарити дужину и чврстину везе између САД и ус,ташког покрета била би велика грешка. У том случају суштина би остала вечна загонетка. Јер уст,ашки покрет без активне организационе, кохезионе и логистичке подршке америчких и енглеских тајних служби не би био оно што је данас. Без ове подршке не би никада прерасли у политичку и економску снагу која може створити једну државу, него би остали на нивоу терористичких банди сакривених у дебелој илегали широм света, разједињени и у сталном рату не само са структурама бивше СФРЈ него и са самим собом.Прелазак ових клеро и ултрана,ционалистичких терористичких организација са бомбе, пиштоља и ножа на политичка разглабања у Торонту могли су дотерати и испеглати само јаки ауторитети у лику америчких политичких личности и још моћнијих тајних функционера обавештајно-безбедносних служби. Тако је створено Хрватско народно вијеће – ХНВ (1974) као „кровна институција“ скоро свих ус,ташких организација. Претеча ХНВ су организације Уједињени амерички Хрвати и Уједињени хрватски фондови, које су се касније ујединиле у ХНВ. Циљ је био уједињење и сакупљање новца за ослобођење Хрватске, а све се одвијало у САД и Канади, под контролом америчких тајних служби. Тако је прикупљен новац којим су финансирани први слободни избори у Хрватској и новац којим је куповано модерно оружје за покретање и вођење грађанског рата. Све што се даље дешавало није тајна. Веза Шушак – Туђман била је под јаком контролом америчких обавештајних служби. Велико изненађење које ни данас у Хрватској нико није спреман да прихвати јесте чињеница да у стварању хрватске независне државе није главна личност био Фрањо Туђман, него ус,ташки емигрант Гојко Шушак. Тако је потпуно јасно да су САД знале да ће оваква Хрватска бити формирана на рушевинама СФРЈ и да су у томе активно учествовале. Зашто нас онда данас чуде тако јаке везе САД са државом коју су практично створиле? Зар ми да им објаснимо ко су ус,таше, а они су им скинули фаш,истичке униформе и од њих правили политичке дисиденте.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online