Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 29.07.2016.
13:29
Vestionline A

Šta Hrvatska zamera Srbiji?

Hrvatski mediji objavili su protest u kojem se Srbija optužuje da u komunikaciji sa predstavnicima hrvatske vlasti koristi rečnik "propalog jugoslovenskog komunističkog sistema" i "agresivne velikosrpske policije 90-ih", nakon što je ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić odbila da primi diplomatsku notu zvaničnog Zagreba Beogradu.

Tanjug
Hrvatska zamerka Srbiji: Mešanje u unutrašnje stvari 

Agencija Hina je, pozivajući se na svoja saznanja, prenela da u noti hrvatskog ministarstva stoji poziv vlastima u Srbiji da sa zvaničnim Zagrebom komunicira "u duhu osnovnih evropskih vrednosti poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i pripadnika manjina".

Hrvatska Srbiji zamera, kako se navodi, mešanje u unutrašnje stvari te zemlje i poziva Beograd da svoju "istinsku privrženost primeni osnovnih evropskih vrednosti i zvanično  proklamiranom cilju uključenja Srbije u evropsku porodicu".

Navodi se da bi najviši predstavnici vlasti Srbije to mogli da pokažu i dokažu, "sprovođenjem obaveza preuzetih u sklopu pregovora o članstvu u Evropskoj uniji". 

"To se posebno odnosi na područje pravosuđa i osnovnih  prava, u kojem se Srbija obavezuje, među ostalima, na smislenu regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose u pitanju rešavanja ratnih zločina tako da izbegava sukobe nadležnosti", navodi se u noti, prenosi Hina.

Dodaje se da Hrvatska očekuje da u duhu dobrosusedske saradnje Srbija što pre krene u rešavanje otvorenih pitanja u tom pogledu.

Srbija i Hrvatska su ove sedmice razmenile note. Najpre je Hrvatska protestovala zbog "neprihvatljivih izjava" srpskih zvaničnika zbog poništenja presude kardinalu Alojziju Stepincu.

Dan kasnije hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću uručena je nota srpskog ministarstva spoljnih poslova u kojoj se najoštrije protestuje zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu, što i Beograd smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH.

Beograd je potom zvaničnom Zagrebu uručio još jednu notu zbog odluke hrvatskog vrhovnog suda da ukine presudu Branimiru Glavašu za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Ambasadorka Nikolić je odbila da primi drugu hrvatsku notu "zbog uvredljivog sadržaja na račun Srbije".

POVEZANE VESTI

Petak 29.07.2016. 18:12
Hrvatska zamera Srbiji sto je 1991 pruzila pomoc srbima u Hrvatskoj i us,tase nisu mogle da pok,olju te srbe kao sto su klali njihove pretke u NDH!
Subota 30.07.2016. 00:55
Не заборавите, ово се не дешава у Храватској, ово се сада дешава у Европској унији! Постало је пракса да за злочине учињене Србима нема одговорности. И, нико од званичника ЕУ ни на који начин не реагује на оваква дешавања. А, наша званична политика нас и даље убеђује да ће нам тамо бити лепо?!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online