Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 30.07.2016.
18:59
Vestionline A

SAD objavile tajna dokumenta o razbijanju Jugoslavije

"Referendum u BiH mogao bi da pojača tenzije između tri zajednice koje još nisu odlučile da li su spremne na suživot u državi koja bi bila nezavisna."

facebook.com
Postojalo nekoliko scenarija za priznavanje otcepljenih država

Ovo je navedeno u tajnom memorandumu koji je američki ambasador u EU Tomas Nils uputio američkom državnom sekretaru Džejmsu Bejkeru 26. februara 1992. godine, pišu Nezavisne.

To je tek jedan od mnoštva dokumenata koje je nedavno deklasifikovao Stejt department, a koji se mahom odnose na događaje u bivšoj Jugoslaviji iz drugog dijela 1991. godine i tokom 1992. godine, mada ima dokumenata i iz kasnijeg perioda.

Ambasador Nils je Bejkeru izneo pet mogućih opcija za priznanje postjugoslovenskih država, a najveća dilema je bila kako postupiti u vezi sa BiH u svetlu najavljenog referenduma od 1. marta 1992. godine, kao i u vezi s Makedonijom, s obzirom na to da je Grčka blokirala priznanje zbog njenog imena.

Ukoliko bi Amerika, kako je rekao, priznala samo Sloveniju i Hrvatsku, to bi moglo ohrabriti Srbe i Hrvate u BiH da sa Srbijom i Hrvatskom podele BiH.

- To bi neizbežno dovelo do nasilja između tri etničke zajednice - rekao je on.

Druga opcija bi uključivala samo najavu namere priznanja BiH i Makedonije, koja bi, kako on smatra, izbegla rizik da Amerika bude odgovorna za izbijanje nasilja u BiH.

- Međutim, u toj opciji bi nam bilo teško objasniti zašto ne priznamo te zemlje na osnovu njihovih vlastitih zasluga i zašto ih izlažemo opasnosti od političkih pritisaka od strane radikalnih elemenata. Predsjednici Gligorov i Izetbegović, dva najrazumnija aktera u jugoslovenskoj krizi, su nas upozorili da bi bili destabilizovani ako SAD priznaju druge republike, a ne njih - rekao je on.

Treća opcija, koju je on na kraju i preporučio Bejkeru, je istovremeno priznanje Slovenije, Hrvatske i BiH, što bi, kako je ocenio, pojačalo stabilnost BiH u svetlu mogućeg izbijanja nasilja u zemlji.

- Bilo bi moguće ohrabriti evropsku zajednicu da idemo zajedno u tu opciju, čime bismo maksimalno pritisli Hrvatsku i Srbiju i elemente koji žele podelu u BiH - napisao je on. Iako je preporučio opciju broj tri, Nils je smatrao da je najbolja opcija četiri - u kojoj bi uz ove tri bila priznata i Makedonija, smatrajući da bi to imalo stabilizirajući element u celoj Jugoslaviji.

- Ali priznanje Makedonije pre EZ izazvalo bi žestoku reakciju Grčke i verovatno i grčkih Amerikanaca. Moguć bi bio i pad Micotakisove vlade. Zato smatram da iz perspektive grčko-američkih odnosa mi ne bi trebalo da priznamo Makedoniju prije nego što to učini EZ - napisao je on.

U preporučivanju opcije tri Nils je rekao da bi u toj situaciji mogli održati pritisak prema Srbiji i Crnoj Gori, koje žele da budu prihvaćene kao naslednice bivše Jugoslavije.

- Ako referendum u BiH ne pokaže jasan rezultat, ili ako se bezbjednosna situacija pogorša do mjere da naša najava priznanja BiH ne bude primjerena, vratili bismo se na opciju broj dva- zaključio je on. SAD su priznale Sloveniju, Hrvatsku i BiH 7. aprila 1992. godine, dok su Makedoniju priznale u novembru 1994.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.07.2016. 11:49
da li mislite da ce amerika dobro proci sto je unistila jugoslaviju,i jos desetak drzava koje su bile uredjene..nece..gorece amerika..bice ubijanja kod njih na svakom koraku..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online