Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.06.2010.
12:02
J. Arsenović - Vesti A

Zagreb uvodi Srbiju u NATO?

U glavnom gradu Hrvatske u utorak je potpisan vojni sporazum između Srbije i Hrvatske.

Ministri odbrane Srbije i Hrvatske Dragan Šutanovac (levo) i Branko Vukelić
 

Potpise na dokument u svečanoj atmosferi upriličenoj u Zagrebu ovim povodom stavili su srpski i hrvatski ministri odbrane Dragan Šutanovac i Branko Vukelić.
 

Nakon potpisivanja ministri su istakli da je dobra saradnja Srbije i Hrvatske na području odbrane bitna za bezbednost i stabilnost u regionu, te da doprinosi ukupnoj normalizaciji odnosa dve države. Sporazumom je definisana zajednička saradnja na području bezbednosne politike i planiranja odbrane, vojno-naučnom području, oblasti vojnog obrazovanja, vojne medicine, vojne policije, operacija podrške miru, atomsko-biološko-hemijske zaštite, te na području vojno-tehničke saradnje. Šta sve to konkretno znači za sada je laičkoj javnosti nepoznato.
 

Vikend na Jadranu

 

Šutanovac je na pitanje da li se oseća bezbednim u Hrvatskoj odgovorio da se oseća potpuno sigurno, ističući da ga za Hrvatsku vežu lepe uspomene, jer je u Samoboru služio vojni rok. Radoznalu "sedmu silu" je obavestio i da će jedan vikend ovog leta iskoristiti za posetu Jadranu.

Nema sumnje da za inicijatore i potpisnike dokument treba da otvori novu fazu u odnosima dve susedne zemlje koje su ne tako davno ratovale, a i danas imaju niz otvorenih pitanja, poput graničnog spora na Dunavu.

Predsednik Atlantskog saveta Srbije Vladan Živulović kaže da je vojni sporazum usledio nakon normalizacije odnosa dve države koju su na političkom terenu započeli predsednici Tadić i Josipović.

Međutim, brzina sa kojom je od nedavne najave ministra Šutanovca, preko stranica nedeljnika "NIN", da će biti potpisan sporazum sa Hrvatskom, došlo do njegove realizacije zbunila je srpsku javnost, ali i vojno-političke komentatore. Hrvatska javnost je na drugoj strani, preko svojih medija dobila objašnjenje da iza vojnog sporazuma stoji SAD, odnosno namera Vašingtona da ceo region stavi pod kapu NATO-a te da se ovim aktom zaokružuje diplomatska inicijativa američkog potpredsednika Džozefa Bajdena za stabilizaciju Balkana.
 

A optužnice?

 

Zanimljivo je da ni vojni analitičari sa dobrim vezama u vrhu vojske nemaju jasnu predstavu šta će vojni sporazum doneti konkretno Vojsci Srbije. Sagovornik "Vesti" koji je želeo da ostane anoniman kaže da se odnosi dve zemlje ne mogu bazirati na vojnoj saradnji ako odnosi između stanovništva nisu dobri i da je očito pritisak spolja ubrzao proces vojne saradnje.
- Odnosi između Srbije i Hrvatske su bremeniti i prethodno je potrebno rešiti brojna pitanja kao što su povratak srpskih izbeglica i vraćanje imovine. Uostalom, ne znamo da li je Šutanovac pitao svog hrvatskog kolegu da li će na desetine optužnica protiv srpskih oficira biti povučene - kaže ovaj poznavalac vojnih pitanja.

"Sporazum je neobično važan za SAD i NATO jer se očekuje da bi, prema njihovim predviđanjima, Hrvatska mogla pomoći Srbiji da kroz niz zajedničkih aktivnosti i programa već 2012. postane deo Akcijskog programa za članstvo u NATO, a 2014. punopravna članica", izjavio je za "Nacional" strani diplomatski izvor u Zagrebu. Nešto slično rekao je i hrvatski ministar odbrane.
 

- Hrvatska kao vodeća zemlja u regiji ima zadatak i dužnost da pomaže i podstakne sve zemlje u regiji da postanu članice EU i NATO-a - rekao je Vukelić.
 

Iz DSS-a odavno upozoravaju da aktuelna srpska vlast pokušava na mala vrata da uvuče Srbiju u zapadni vojni savez.
 

- Srbija se ne može preko bilo koga uvući u NATO, osim preko glavne članice Alijanse - SAD. Problem je što aktuelna vlast pokušava na mala vrata da uvede Srbiju u NATO, čineći pretkorake u tom pravcu da će na kraju srpska javnost biti stavljena pred svršen čin - kaže za "Vesti" potpredsednik DSS-a Miloš Aligrudić.
 

Vladan Živulović ne veruje da je vojni sporazum sa Hrvatskom jedan od koraka u pravcu članstva u NATO-u.

Uslov za EU?

 

Za bivšeg ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića, za Srbiju su kada se radi o ulasku u EU najgori nepisani uslovi. Prema njegovom mišljenju to su "priznanje Kosova, popuštanje u odnosu na status RS i verovatno ulazak u NATO". Iz Evrope su ranije tvrdili da članstvo u Alijansi nije uslov za članstvo u EU, dok su poznavaoci prilika isticali da su sve nove članice Unije prethodno bile primljene u zapadni vojni savez. U svakom slučaju, za Vladana Živulovića iz Atlanskog saveta, Srbija će pre ulaska u oba ova saveza, bilo u Uniju ili Alijansu, morati da reši pitanje svoje državne granice.

- Prvo, zna se koji su uslovi za aplikaciju u članstvo i ne može se ući "preko nekog", već se moraju ispuniti precizni uslovi. Drugo, ne potcenjujući hrvatsku vojsku, ona je u odnosu na srpsku na nižem organizacionom nivou. Takođe je i kontraproduktivno da nam Hrvati lobiraju jer bi to, imajući u vidu niz nerešenih pitanja sa Hrvatskom i još prisutne posledice rata iz 90-ih, ovih sadašnjih 20-25 odsto podrške domaće javnosti za NATO bilo svedeno na nekih pet odsto - kaže za "Vesti" Živulović čija se organizacija aktivno zalaže za Srbiju u NATO-u.
 

U utorak je iz Zagreba, odgovarajući na novinarska pitanja, srpski ministar Šutanovac poručio da je Partnerstvo za mir čiji je Srbija članica od 2006, "dovoljan okvir za saradnju sa NATO-om", i najavio da će na leto najverovatnije biti otvorena kancelarija Partnerstva za mir u Beogradu.
 

Pripadnici Kfora

 

Odgovarajući na pitanje da li je sa hrvatskim kolegom razgovarao o učešću hrvatskih vojnika u međunarodnim snagama Kfora na Kosovu, Dragan Šutanovac je odgovorio da je učešće svih međunarodnih snaga u Kforu neophodno kako bi se osigurala bezbednost svih građana Kosova i dodao da je u tom smislu veoma značajan i nastavak učešća hrvatskih snaga na Kosmetu. Njegov hrvatski kolega Branko Vukelić je izrazio uverenje da će Sporazum dati podsticaj daljoj normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske i da će biti dobro prihvaćen u regionu.


Tajni sastanak u Malom Lošinju

Anonimni izvor hrvatskog nedeljnika "Nacional" ističe kako SAD na ovom Sporazumu rade već godinu dana. SAD su, navodno, u avgustu 2009. inicirale i tajni susret načelnika Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnika Miloja Miletića s njegovim hrvatskim kolegom u elitnom, bespravno izgrađenom apartmanskom naselju hrvatskog vojnog vrha Kovčanje u Malom Lošinju.
 

Uz SAD, veliki pobornik ulaska Srbije u NATO i to uz pomoć Hrvatske je i generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen. On je boravio pre mesec dana u Zagrebu, a jedna od tema razgovora s hrvatskim rukovodstvom je bila i odbrambena saradnja u regiji, odnosno pozicioniranje Hrvatske kao lidera na tom polju. Upravo je i ovaj Sporazum jedan od koraka na putu Srbije u NATO, tvrdi "Nacional".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online