Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.08.2016.
05:00
Čedomir ANTIĆ, Nenad KECMANOVIĆ A

"Istorija Republike Srpske" (5): Begovat protiv sultana

Bosanski pašaluk je početkom 19. vijeka tavorio kao krajnja periferija Osmanskog carstva. Mirom u Svištovu iz 1791. ustalila se granica carstva na krajnjem zapadu. Za razliku od Beogradskog i Vidinskog pašaluka, gdje su hrišćani činili izrazitu većinu stanovništva, u Bosni su muslimani bili brojna manjina, dok su u središnjim i zapadnim krajevima - a sa nastankom novovjekovne Srbije i u pograničnom pojasu na istoku, u Podrinju - bili u većini, ne samo gradsko već i seosko stanovništvo.

wikimedia.org/Afanasij Scheloumoff
Težak poraz bosanskog begovata: Bitka na Mišaru, 3. avgusta 1806.

Bosna je bila krajište - granica prema Habzburškoj monarhiji. Begovat je svoju moć zasnivao na nasljednoj upravi nad vojno-administrativnim oblastima koje su se nazivale kapetanije. Vlast i uticaj kapetana značajno su ograničavali moć vezira, sa sjedištem u Travniku.

Dahije u Beogradu

Krajem 18. vijeka nastale su velike promjene u Osmanskom carstvu, a pravi potres izazvao je Napoleonov pohod na Egipat.

Početkom 19. vijeka u Beogradskom i Vidinskom pašaluku zavladali su odmetnuti janičari. Tokom pola stoljeća dvojica sultana - Selim Treći (1789-1807) i Mahmud Drugi (1808-1839) pokušavali su bezuspješno da reformišu carstvo. Bosanski begovat se suprotstavio tim naporima, a kada je 1804. izbio Prvi srpski ustanak - najveći narodni ustanak u istoriji Osmanskog carstva - našao se u sukobu ne samo sa pobunjenicima u susjednom pašaluku, već i sa vlastima u Carigradu.

Bosanski begovi su bili privrženi ideji osmanske države, posebno danima moći i slave, feudalnom poretku i islamu.

Zaustavljen ustanak

Kako da naručite ovu knjigu

Srpsko-englesko izdanje "Istorije Republike Srpske" možete poručiti preko internet prezentacije www.istorijarepublikesrpske.rs ili na telefon +381643231166.

Ipak, iako su četvorica beogradskih dahija vodila porijeklo iz Bosanskog pašaluka, odnos begova prema ovim nasilnicima nije bio jednak.

Ustanak je u prvo vrijeme bio prije svega usmjeren protiv dahija. Zato, kada je bosanski vezir Bećir-paša, na čelu 3.000 muslimanskih boraca iz srednje i istočne Bosne, u proljeće te 1804. ušao u Beogradski pašaluk, nije došlo do sukoba sa ustanicima.

Bosanski vezir je s njima započeo pregovore koji su doveli do pada i bekstva dahija, koji su kasnije uhvaćeni i, u sporazumu dvije strane, pogubljeni.

Srpski ustanici su zato zaustavili već podignuti ustanak u Rađevini i Jadru koji su pripadali Bosanskom pašaluku, a njihovo stanovništvo je zauzvrat dobilo izvjesne privilegije.

Odjek ustanka u Srbiji

Izbijanje ustanka u Srbiji u Hercegovini i Bosni je izazvalo pokret pravoslavnih hrišćana.
Nemir se posebno osjećao u Hercegovini. Međutim, kada je 1805. izbila jedna buna u Drobnjacima, Turci su je brzo ugušili.
U Dubrovniku se već tokom ljeta 1804. pričalo da će ustanici na čelu sa Karađorđem uskoro preći u Bosnu, gdje ih tamošnji Srbi "jedva čekaju".

Prekretnica na Mišaru

Početkom avgusta 1806. usledile su dvije bitke u blizini Šapca u kojima su srpski ustanici teško porazili vojsku bosanskih begova.

Treća bitka odigrala se kod Mišara 13. avgusta 1806. godine. Bila je to najveća bitka srpskog ustanka.

Poslije dva mjeseca borbe od velike turske vojske ostalo je svega nekoliko stotina ratnika koje su u Šapcu opsjedali srpski ustanici. Snage aga i begova iz Bosanske Krajine bile su prepolovljene - od 1.000, koliko ih je ušlo u Beogradski pašaluk, natrag preko Drine vratilo se tek oko 500.

Na Mišaru je pao cvijet bosanskog begovata. Među mnogima, poginuli su Sinan-paša Sijerčić iz Goražda, Mehmed Salih-beg Kulenović iz Kulen Vakufa...

Srpsko carstvo, kako su ga vidjeli srpski ustanici, podrazumijevalo je Srbiju znatno veću od Beogradskog pašaluka - do Prizrena, uključujući Bosnu, Hercegovinu i Crnu Goru.

Teror u Podrinju

Početkom 1807. preko Drine su na nekim mjestima prešli dijelovi srpske vojske, na čelu s Jakovom Nenadovićem, Lukom Lazarevićem i, dalje na jug, Milanom Obrenovićem, oko 12.000 ustanika.

Širom sjeverne Bosne, u oblasti Dervente, pa sve do rijeke Vrbasa i Kozare, djelovale su hajdučke čete.

Kažnjavajući narod u Podrinju, Ali-paša Vidajić spalio je nekoliko sela i manastir Tavnu. U maju te 1807. godine srpska vojska je prešla Drinu.

U borbama oko Zvornika i Bijeljine suprotstavio im se i sam bosanski vezir.

Tek po dolasku pojačanja, i uz francusku pomoć u topovima i puškama - Francuzi su godinu dana ranije ušli u Dalmaciju, kad i Rusi u Boku - Turci su konačno potisnuli srpske čete preko Drine. Crnogorske čete i ruska vojska napali su Trebinje i Nikšić, ali je izostao ustanak Srba u Hercegovini.

Stihijska buna u  Bosanskoj Krajini

U Bosanskoj Krajini je od 1807. pripreman ustanak, na čijem čelu se nalazio puškar iz Bosanske Gradiške Jovan Jančić.

U zavjeri je učestvovao i sarajevski mitropolit Benedikt Kraljević.

Buna u Bosanskoj Krajini, pripremana sporo i bez spoljne podrške, izbila je septembra 1809, u vrijeme krize ustanka u Srbiji, izbila je stihijski u krajevima između rijeka Une i Bosne.

Nesuđeni vođa bune Jančić smjesta je uhapšen u Gradišci i ubrzo pogubljen.

Mada su se na oružje digle hiljade srpskih seljaka, a Turci se u prvo vrijeme zatvorili u gradove, ustanak je bio osuđen na neuspjeh.

Turske trupe su, zajedno sa pojačanjem iz Banjaluke i, kasnije, iz Bihaća, uspjele da uguše bunu.

Gradovi "okićeni" odsečenim glavama

Kad je ustanak ugušen, uslijedila je vladavina terora. Odsječene glave i uši mnogih ustanika poslane su u vezirski grad Travnik. Austrijski zapovjednik sa granice javio je u Beč da su gradovi na Savi i Uni "okićeni" odsječenim glavama.
Buntovne planine Motajica i Kozara pokorene su do sredine oktobra 1809. godine. Zarobljeni ustanici su dovođeni u selo Mašiće, gdje su nabijani na kočeve.
Tek su ramazanski post i protesti pojedinih Turaka zaustavili pokolje Srba.

Sutra - "Istorija Republike Srpske" (6): Ponovo protiv Srbije

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online