Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.08.2016.
05:00
Čedomir Antić i Nenad Kecmanović A

"Istorija Republike Srpske" (12): Specijalne veze - bez veze

Privredne prilike u Bosni i Hercegovini poslije završetka rata bile su veoma loše. Bruto nacionalni proizvod procjenjivan je na 18 odsto predratnog. Zanimljivo je da je tako bilo u oba entiteta.

A. Čukić
Banjaluka: Jedini od četiri velika grada BiH pripao Republici Srpskoj

Na pet donatorskih konferencija sakupljeno je 5,3 milijarde dolara za obnovu Bosne i Hercegovine. Sredstva su stizala u okviru programa RAP od 1996. do 2002. godine.
Od svih tih milijardi, Republika Srpska je dobila svega 910 miliona, ili 17,7 odsto, i to tek od 1999. godine.

Kako da naručite ovu knjigu

Srpsko-englekso izdanje Istorije Republike Srpske možete poručiti preko internet prezentacije njnjnj.istorijarepublikesrpske.rs ili na telefon +381643231166

Posledice slabosti u visokom školstvu

Prvenstveno zasnovana na poljoprivredi i energetici, privreda Republike Srpske tokom prve decenije 21. vijeka razvijala se brže od privrede Federacije BiH. Tako je sa 3.373.000.000 bruto domaćeg prozvoda u 2000. godini, uprkos svjetskoj ekonomskoj krizi, došla na 8.670.000.000 u 2011. godini! (Autori to ne kažu, ali verovatno misle na KM, konvertibilne marke!)

Udio Republike Srpske u BDP-u Bosne i Hercegovine porastao je sa 28,61 odsto na 34,01 odsto.

Stopa nezaposlenosti je takođe bila nešto niža u Republici Srpskoj nego u Federaciji BiH - 28,5 prema 32,4 odsto u 2006, odnosno 24,5 prema 29,2 odsto u 2011. godini.

Kao posljedica slabijeg razvoja visokog školstva u krajevima Bosne i Hercegovine gdje je srpski narod bio u većini, kao i vjekovnog iseljavanja školovanog kadra u "maticu", udio visokoobrazovanih građana Republike Srpske u ukupnom stanovništvu bio je relativno mali.
Unutar granica Republike Srpske ostao je samo jedan od četiri najvažnija gradska centra - Banjaluka, dok su Sarajevo, Mostar i Tuzla pripali Federaciji BiH.

Srpska - bolji entitet

Mnoga domaća i inostrana predviđanja su ukazivala da će se integracija Bosne i Hercegovine odvijati po "njemačkom modelu" - da će se Republika Srpska "prilepiti" uz Federaciju BIH, kao što se "zaostalija Istočna Njemačka spontano priključila razvijenoj Zapadnoj".
Desilo se, međutim, upravo obrnuto.
Izdašno finansijski podržana sa 4/5 međunarodne pomoći, Federacija BiH ipak nije postala magnet za marginalizovanu Republiku Srpsku.
Naprotiv, Srpska je postala "bolji entitet" upravo zato što je morala više da se osloni na vlastite snage i ograničenu potporu matice, Republike Srbije, koja je i sama bila u ekonomskim nevoljama.

Uspon tek 2007.

Sve to je uticalo da RS dobije manje stranih donacija i direktnih investicija, a dovelo je i do pada priliva u njen budžet, koji je u jednom trenutku, na prelazu 20. u 21. vijek, bio približan budžetu Sarajevskog kantona.

Do promjene je došlo postepeno. Republika Srbija, svakako najvažniji spoljnotrgovinski partner Republike Srpske, u svoju ekonomiju je tokom prve decenije 21. vijeka privukla oko 35 milijardi evra.

Sporazum o specijalnim vezama, predviđen Dejtonskim sporazumom, potpisan je još 1997. godine. Ali, u jeku velike krize u kojoj se nalazio vladajući SDS, kao i Miloševićev režim, ovaj sporazum nije mnogo doprinosio privredi Republike Srpske.

Iako su ga demokratske vlasti poslije 2000. u dva navrata potvrđivale i proširivale, do realnog uspona došlo je tek 2007.

Preduzeća iz Srbije investiraju u RS

Prelomna je bila privatizacija Telekoma Republike Srpske u vrijeme vlada premijera Milorada Dodika i Vojislava Koštunice. "Mtel" je 2007. godine postao preduzeće s velikim udjelom vlasništva "Telekoma" iz Srbije.

Efekat privatizacije je značajno premašio očekivanja, i u budžet Republike Srpske ušlo je više od 600 miliona evra. Veliki broj preduzeća iz Srbije, posebno privatnih, kakvi su farmaceutska kompanija "Hemofarm" i agrarno-trgovinska kompanija "Delta", investirali su u Republiku Srpsku.

Važan korak bio je i početak niza investicija iz Ruske Federacije u oblast energetike, pa je tako 2007. privatizovana Rafinerija nafte u Brodu.

Približno u isto vrijeme , ruski naftni gigant "Zarubežnjeft" privatizovao je fabriku motornih ulja u Modriči.

Uslovi iz EU, kod Rusa zastoj

Uz antidejtonske pritiske sa Zapada i migrantski talas sa Bliskog istoka, Srpsku na jesen očekuju lokalni izbori. Predizborna konfrontacija vladajuće koalicije i SZP već polovinom godine biće u stanju usijanja.

Pri svemu tome socijalno-ekonomska situacija u Srpskoj i dalje je teška. Vlada redovno izmiruje budžetske obaveze na nivou regionalnog prosjeka, ali ostaje problem povoljnih kredita, ino-investicija i novih radnih mjesta.

Ulaganja i krediti iz EU su politički uslovljeni, a iz Rusije su u zastoju zbog pada cijene nafte, blokiranja gradnje gasovoda i rata protiv IDIL-a u Siriji. U Srpskoj je nedavno boravila visoka privredna delegacija iz Kine i izrazila spremnost da u najkraćem roku investira u konkretne infrastrukturne projekte.

Ideja o BIH kao državnoj uniji

U aprilu 2015. vladajući SNSD predložio je donošenje Deklaracije o slobodnoj i samostalnoj Republici Srpskoj. Ovim dokumentom predloženo je konačno formiranje Bosne i Hercegovine kao državne unije. Srpska bi tražila da odluke visokih predstavnika budu dovedene u potpuni sklad sa Ustavom BiH.

Ukoliko nije moguće sporazumno uspostaviti funkcionalni ustav kakav je projektovan Dejtonskim sporazumom, Srpska bi predložila reformu Federacije BiH - stvaranje bošnjačkog i hrvatskog entiteta i uspostavu zajednice tri međunarodno priznate države koje bi potom formirale uniju suverenih država. Ukoliko ne dođe do napretka u sporovođenju ustava i demokratizaciji, Srpska bi za 2018. godinu predložila održavanje referenduma o samostalnosti.

Razvojni fond RS

Priliv sredstava od privatizacije korišćen je za budžetsku stabilizaciju i za formiranje Investiciono-razvojnog fonda Republike Srpske, iz koga je dijelom finansirana izgradnja mnogih objekatau Banjaluci i Istočnom Sarajevu - novih škola, fakulteta, studentskih domova, sportskih dvorana.
 

KRAJ
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online