Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.08.2016.
12:49 >> 14:00h
Tanjug, Vestionline A

Šef policije u Kninu štitio ustaše: Umesto otkaza, poslali ga u penziju

Dugogodišnji načelnik policijske stanice u Kninu Miljenko Lelas penzionisan je zbog više nepravilnosti.

Tanjug
Ustaške pesme razlog otkaza

Među tim nepravilnostima navodi se nereagovanje na ustaške pesme i pozdrave veterana hrvatskih snaga iz 90-tih u Kninu 5. avgusta, i zataškavanje prekršajne prijave protiv pevača ustaških pesama Marka Perkovića Tompsona, piše danas hrvatski "Jutarnji list".

Kako se navodi, posle nadzora u policijskoj stanici u Kninu, MUP je krivično prijavio Lelasa hrvatskom državnom tužilaštvu i on je ove nedelje u penziju otišao na lični zahtev. 

Neposredni okidač za takav rasplet policijske karijere Miljenka Lelasa, kako neslužbeno saznaje "Jutarnji list" iz policijskih izvora iz PU šibensko-kninske, bila je potpuna pasivnost kninske policije koja je na godišnjicu Oluje 5. avgusta, mirno gledala veterane 9. bojne HOS-a Rafael Boban kako u crnim odorama marširaju Kninom pevajući "Juru i Bobana“, i pozdravljajući omiljenim službenim pozdravom nekadašnje ustaške vojske “Za dom spremni“, kao i njihove kasnije pevanje oda Anti Paveliću, Juri Francetiću i Rafaelu Bobanu. 

Upravo je Lelas kao načelnik kninske policije, tvrde izvori "Jutarnjeg", bio zadužen za obezbeđivanje reda i mira na glavnoj kninskoj ulici kojom su uz ustaške pesme i pozdrav marširali veterani. 

Iako se u slučaju spomenute čete radilo o kršenju zakona, dakle o incidentu o kojem je po policijskim pravilima načelnik policijske stanice na čijem se terenu dogodio istog dana bio dužan da izvesti pretpostavljene, Lelas je crni marš veterana u tom smislu potpuno ignorisao. 

Posle objavljivanja snimaka marširanja Kninom i tonskog zapisa, pretpostavljeni u Šibensko-kninskoj policijskoj upravi, zatražili su od nadležnih u PU Knin pismeno objašnjenje zbog čega su incident prećutali. 

Lelas je naveo da o maršu IX. bojne HOS-a nije izvestio svoje šefove jer se nije radilo o incidentu, već da je uzvik “Za dom spremni“ uobičajeni ratni pozdrav te jedinice. 

Posle toga je u Lelasovu policijsku upravu Knin upućen unutrašnji nadzor koji je otkrio celi niz nepravilnosti, između ostalog i da prošlogodišnja prekršajna prijava protiv Marka Perkovića Tompsona zbog isticanja ustaških simbola i pozdrava na proslavi godišnjice Oluje u Čavoglavama 2015. nikada iz kninske policijske uprave nije poslata prekršajnom sudu. 

"Jutarnji" navodi da je Ministarstvu unutrašnjih poslova uputilo pitanje kako je moguće da je Lelas penzionisan, ako je internim nadzorom otkriven niz nepravilnosti od kojih neke imaju karakter krivičnog dela, i zar u takvim slučajevima policajci ne dobijaju nečasni otkaz, ali da iz MUP-a nije stiglo objašnjenje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online