Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.08.2016.
09:31
Vestionline, Blic A

Srpskom pilotu zabranjen let u Hrvatskoj

Udruženje hrvatskih branitelja iz Sinja i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nisu dozvolili da novosadski pilot Dragan Amidžić učestvuje na aeromitingu na sportskom aerodromu "Piket" u Sinju.

pixabay.com
Širi se jaz između Hrvata i Srba

Amidžić se "galebom G2" uputio u Sinj na poziv kolega pilota iz tog grada. Trebalo je da mu to bude šesti nastup u Hrvatskoj u poslednjih osam godina. Umesto da poleti i prikaže akrobacije, doživeo je da njegov avion čuva policija u hangaru, daleko od očiju javnosti.

Članovima Udruženja branitelja iz Sinja zasmetalo je to što je "galeb" "tip aviona koji je JNA koristila u ratnim sukobima devedesetih u Hrvatskoj", ali i to što je obeležen petokrakom.

- Rado sam se odazvao na poziv sinjskog aerokluba. Dobio sam odobrenje njihove Agencije za civilno zrakoplovstvo i dan pred miting sleteo sam na njihov aerodrom. Organizovana mi je carina, obavili smo formalnosti po sletanju i u znak dobrodošlice organizatori i gradonačelnik Sinja odveli su me na ručak. Dogovor sa organizatorom je bio da mi se obezbedi agregat za startovanje aviona i zahvaljujući Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu on je bio tu kad sam sleteo. Međutim, kada smo se vratili iz grada, nakon ručka, agregata nije bilo - kaže Amidžić.

Panza: Zrakoplovstvo pretilo otkazivanjem učešća zbog "galeba"

Direktor aeromitinga Tonči Panza potvrdio je da su predstavnici branitelja izrazili nezadovoljstvo što su u program uvrstili avion "galeb". Panza kaže da je uoči Amidžićevog dolaska održan i sastanak na poziv branitelja. On je dodao da je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo zapretilo da će otkazati vojni deo programa ako "galeb" nastupi, te da su tražili da se vrati agregat za startovanje aviona.

Usledio je sastanak sa organizatorima aeromitinga, na kome je Amidžić saznao da se Udruženje branitelja protivi uzletanju "galeba" i tada odlučuje da ne poleti kako ne bi došlo do neželjenih incidenata.

- Žao mi je što nisam leteo, zbog publike i organizatora, ali nisam ljut. Civilni sam pilot, zaljubljenik sam u aeromitinge. Nakon što sam odlučio da ne učestvujem na aeromitingu, pozvali su me članovi Udruženja branitelja na sastanak i razgovor je protekao mirno i bez incidenata. Rekli su mi šta im smeta, te da nemaju ništa protiv mene. Znaju da sam ljubitelj aviona i letenja, te da nije sporno ni to što sam iz Srbije, već je problem, kako su nam rekli, bio u simbolici stradanja koju taj avion predstavlja braniteljima i nekoliko petokraka koje su na njemu - kaže Amidžić.

On dodaje da ga to što se dogodilo u Sinju neće omesti da nastupa na sličnim manifestacijama u Hrvatskoj. - Sve kolege piloti iz Hrvatske su me podržale. Mi smo godinama kao velika porodica - kaže Amidžić

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online