Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.08.2016.
00:10
Đ. Barović - Vesti A

Srbin kupovao svedoke za Orića?!

Ratni zamenik komandanta Trećeg bataljona Bratunačke brigade, ali i nosilac liste Pokret za preokret na oktobarskim lokalnim izborima u Srebrenici, Sreten Petrović, optužen je pred Sudom BiH da je uticao na svedoke u predmetu protiv Nasera Orića kako bi bivši komandant muslimana u Srebrenici - bio oslobođen!

Reuters
Svim silama protiv pravde: Naser Orić sa advokaticom

Ovaj šokantan obrt usledio je nakon Petrovićevog iznenadnog hapšenja krajem prošle nedelje. On je uhapšen "zbog ometanja rada pravosuđa i uticaja na svedoke", ali je posle saslušanja pušten da se brani sa slobode. Ipak, u javnost je procurela informacija da je optužen zato što je svedocima u procesu protiv Orića sugerisao da menjaju iskaze i da umesto protiv, svedoče u njegovu korist.

Radojka Filipović, predsednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac, kaže da je šokirana ovim saznanjem.

- Ovo je prvi put da se ovako nešto događa i verujte mi da sam bila zatečena. Nažalost, živimo u državi apsurda u kojoj je izgleda sve moguće, pa tako i da je Orić pred Sudom BiH optužen za ubistvo samo tri uhapšena vojnika VRS, a ne i za 3.200 Srba koji su stradali tokom rata od strane njegovih vojnika - ističe Filipovićeva.

Svedočio u Hagu

Sreten Petrović je 2004. godine svedočio u procesu koji se pred Haškim sudom vodio protiv ratnog komandanta Bratunačke brigade Vidoja Blagojevića.
On je između ostalog svedočio i o lošem radu Holandskog bataljona Unprofora, argumentujući to tvrdnjom da su muslimanske snage slobodno prolazile zonom pod kontrolom UN i postavljale zasede pripadnicima VRS.
Iz jedne takve zasede ubijeno je 15 vojnika Skelanskog bataljona.

S druge strane, Branislav Dukić, predsednik Saveza logoraša RS, ističe da ova vest za njega nije iznenađenje i da je već upozoravao da je za očekivati da Orićeva odbrana počne sa potkupljivanjem svedoka.

- Što zbog loše ekonomske situacije u zemlji, ali i teze koja se stalno provlači da su "Srbi lako potkupljivi", Oriću i njegovim advokatima je lako da nude novac u zamenu za lažno svedočenje. Međutim, nemam dileme da je potkupljivanje samo jedan deo te strategije, jer ma koliko se činilo da su i Zelene beretke i Ševe rasformirane, njeni pripadnici će učiniti sve da njihov nacionalni heroj, kako Orića doživljavaju, izbegne pravdu. S druge strane, imate svedoke koji su prepušteni sami sebi i koji će učiniti sve da zaštite bezbednost svojih porodica - objašnjava Dukić.

Kako "Vesti" nezvanično saznaju u Bratuncu, Petrović je na volšeban način došao do iskaza svedoka koji terete Orića i onda nekima od njih "sugerisao" da ga uobliče u korist ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici.

- Nažalost, Petrović nije jedini za koga se javno pričalo da to radi. Ali, sve do sada je bilo na nivou rekla-kazala. Videćemo da li će i ostali koji su to isto radili biti uhapšeni i procesuirani - ističe naš izvor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online