Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 24.09.2016.
18:06
Vestionline A

Putin podržava Dodika

Rusija se ne protivi širenju Evropske unije na Zapadnom Balkanu, ali priča sa širenjem NATO je nešto drugo, ocenjuje za "Dojče vele" politikolog Igor Peličijari i dodaje da "Moskva ne inicira postupke Republike Srpske, ali je podržava".

Reuters
"Moskva ne inicira postupke Republike Srpske, ali je podržava"

"Dojče vele" navodi da je Peličijari, državljanin BiH, Hrvatske i Italije, profesor savremene istorije i istorije međunarodne pomoći na Univerzitetu u Salentu i predavač iz međunarodnog prava i spoljne politike EU na Visokoj školi ekonomije u Moskvi, a uz to je i saradnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije i počasni konzul Ruske Federacije za italijanski region Emilija Romanja.

Peličijari je kazao da "što se tiče pitanja Republike Srpske i Srbije, ruska pozicija je sledeća: da se svako pitanje tretira na isti način kao što su se tretirala sva pitanja na tom području".

- Ipak, na tu ideju ne gledam kao na neku specifičnu politiku Rusije na Balkanu, već kao deo generalnog povratka Rusije u globalnom smislu, kao globalnog igrača - rekao je Peličijari.

Na konstataciju "Dojče velea" da je Rusija jedina članica Saveta za implementaciju mira u BiH koja je podržala referendum o Danu Republike koji se sutra održava u Republici Srpskoj" i pitanje "da li bi Rusija bila spremna da podrži nezavisnost Republike Srpske", Peličijari je naveo da je njegov zaključak da će "Rusija teško sama da preduzima takve korake".

- Druga stvar je da može da ih podrži ukoliko se oni autonomno odvijaju na lokalnom planu. Opet se vraćam na Dejton. Nije Rusija kriva što se 15 i više godina govori o nedostacima Dejtonskog sporazuma i potrebi za Dejtonom 2. Što se tiče Rusije, sigurno je da ona podržava pozicije, prinicipe i zahteve onih država koje su njoj bliske, ali bilo bi mi vrlo čudno da Kremlj radi na tome, odnosno da on te ideje pokreće. Više smatram mogućim da, u generalnom kontekstu, gde Rusija predstavlja svoje stavove u generalnom odnosu prema američkoj spoljnoj politici, dakle u tom mozaiku tema i situacija, da upadne i ta situacija na Balkanu, pa i u Republici Srpskoj - rekao je on.

Rusija se vratila kao globalni igrač

Peličijari je kazao da "kada je konkretno reč o Dodikovoj poseti Moskvi, mislim da je on bio tamo da bi na Balkanu pokazao da ima Putinovu podršku".

- A to da bi Putin bio taj koji daje takt Dodikovim potezima - mislim da se to jednostavno ne dešava na takav način. Moskva može biti predstavnik interesa Republike Srpske na međunarodnom planu. Naravno da je Moskva spremna da podrži RS, ali pogrešno je misliti da je Moskva ta koja to pokreće - ocenio je Peličijari.

Na pitanje o "kako bi opisao interese Rusije na Zapadnom Balkanu, naročito u Bosni i Hercegovini", Peličijari je naveo da se "Rusija poslednjih pet do deset godina vratila kao globalni igrač i zato ne bih rekao da postoji ijedna geopolitička teritorija na celoj zemaljskoj kugli na kojoj Rusija nema svoj interes".

Srbija je glavni partner Rusije

- Što se tiče konkretno Zapadnog Balkana, mislim da tu Rusija nije mnogo promenila stav koji ima od samog početka. Ona želi da se slede isti standardi za sve države i narode koji žive na Balkanu. Dejtonski sporazum nastao je u periodu kada Rusija nije bila igrač kakav je danas i neke vizije tamo su, u najboljem slučaju, bile jednosmerne. Danas bi nekako trebalo imati u vidu i ono što su zahtevi Rusije koji, recimo, nikako nisu bili uzeti u obzir kada je bilo odlučivano o pitanju Kosova - ocenio je Peličijari za "Dojče vele".

On je naveo da je Rusiji "Glavni partner, naravno, Srbija - iako su i odnosi sa Hrvatskom dobri, sa Slovenijom takođe, a i sa BiH".

- Naravno da će Rusija pokušati da instrumentima medjunarodnog prava koji joj stoje na raspolaganju uveri te države da ne padnu, ne u EU - pazite Rusija nikada nije imala problem da Srbija uđe u EU - ali ne u NATO. Ali danas ući u Evropsku uniju, praktično je isto kao i ući u predvorje zgrade NATO - rekao je on.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.09.2016. 21:35
"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас ист-ребили када би знали да неће добити по зубима." ______Владимир Путин
Subota 24.09.2016. 19:49
Црно море постаће Руско језеро након што буде освојена Турска. (Турска ће бити прва земља која ће на себи осетити руско тајно супер оружје). Пошто наиђу на отпор од стране Турака и журећи да их победе док још НАТО не стигне да пружи помоћ Турској, Руси ће потпуно уништити ту земљу. Још пре тога Руси ће ући у Грузију, Украјину, Јерменију и Азербејџан и потиснути америчке трупе. На северу ће Руси упасти у земље Скандинавије – Финску, Шведску, Норвешку – и освојиће их. То ће се десити зато што ће, иако те земље формално подржавају неутралност, баш са њихових територија бити нанет први озбиљан удар по Русији, чије жртве ће бити цивилно становништво. Казна која ће задесити те земље ужаснуће читаво човечанство. Затим ће Руси ући у Пољску, Чешку, Словачку, Румунију и Молдавију. Становништво православних балканских земаља подићи ће устанак, свргнути своје поткупљене владе и закључити савез са Русијом. То ће бити Срби и Румуни, али не Бугари. После тога Руси ће кренути на југ да помогну својим савезницима – Арапима, посебно Иранцима – у рату са Американцима. До тада ће после жестоких борби Американци завладати читавом обалом Ирана, али неће моћи да продру у дубину земље јер ће се Персијанци очајнички супротстављати. Руси ће прећи по читавој Персији и поразити америчко-натовске трупе. Затим ће упасти у Ирак, Сирију, Јордан, Либан, Кувајт и на крају у Израел. У то време САД и Израел покушаће први пут да примене нуклеарно оружје, али ће их Руси неутралисати. То ће изазвати прекиде енергије и комуникација у читавом свету. Затим ће Руси ући у Египат и заузети Суецки канал.Током офанзиве на Блиском Истоку руске трупе проћи ће кроз Грчку, али Грчкој неће нанети ни најмању штету. Сем тога, трупе ће веома брзо проћи кроз Грчку. Та способност да на велика растојања брзо премештају трупе, велике по бројном саставу, биће значајна предност Руса. То ће бити могуће захваљујући летелицама нове, непознате конструкције, које личе на летеће тањире. Затим ће Руси ући на Балкан да помогну Србима против „натоваца“ који их нападају, а такође и муслиманских и католичких балканских држава, и победиће.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online