Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.09.2016.
22:06
Vestionline A

Dodik: Referendum uspeo, Republika Srpska je država (VIDEO)

Na predizbornom skupu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na Palama, lider te stranke i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je svima koji su glasali na referendum o Danu RS i poručio da je Republika Srpska država.

Tanjug/AP
Na Palama kada se završava jedan "istorijski dan": Milorad Dodik  

- Danas smo ispisali još jednu stranicu naše slavne istorije i rekli da smo narod koji se bori za slobodu, za svoje pravo, stečeno pravo koje smo osvojili i ne vrijeđa nikog drugog - izjavio je Dodik u Palama, preneli su mediji u BiH. 

Obraćajući se svojim pristalicama na centralnoj tribini Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na Studentskom trgu u Palama, Dodik je referendum o 9. januaru kao danu Republike Srpske proglasio uspelim.

- Ovde je počelo, ovde je danas moralo da bude obilježeno. Daleke '92. bio sam jedan od onih koji su odlučivali o tome kako napraviti republiku. Ja sam svedok toga. U novembru '91. u Sarajevu doneli smo odluku i formirali Srpsku republiku BiH, a ovde na Palama 9. januara 1992, pre oružanih sukoba, pre stradanja, formirana je Srpska. Niko, nikada u istoriji ovog naroda tu činjenicu neće oduzeti, izbrisati iz istorije niti to može da uradi Bakir Izetbegović, niti bilo kakvi svetski drugi mešetari koji bi najradije da nas nema, a počeli su s tim da nam ukidaju Dan Republike i da nam kažu da RS nije ono što njen narod oseća za nju nego da je nešto što oni misle - poručio je Dodik.

Upravo zbog toga, naglasio je, večeras je sasvim namerno, promišljeno, došao da bude s narodom Pala u trenutku kada se, kako je kazao, u RS završava još jedan "istorijski dan koji je izrazio na miran i dostojanstven način volju ovog naroda".

- Danas smo ispisali još jednu stranicu naše slavne istorije i rekli da smo narod koji se bori za slobodu, za svoje pravo stečeno, pravo koje smo osvojili i ne vređa nikog drugog, a to je pravo na slobodu, pravo na Republiku, vlastiti život i pravo da dostojanstveno hodamo ovom Republikom, a ne da nam neko sa strane, bez obzira ko on bio, određuje kako ćemo hodati, koliko ćemo pognuti glavu, da li ćemo puzati možda ili biti dostojanstveni kao danas. Ponosan sam na narod RS, ponosan sam na sve one koji su glasali i izašli i neka je sram svakog Srbina koji nije danas izašao na referendum. Ovo je bilo više od pukog junačenja, ljutnje, ovo je bilo za narod. Zato moram ovde da proglasim da je današnjii referendum uspeo. Svima koji su opstruisali, svima koji su govorili ovako i onako, poručujem - narod i njegova svest su nebobedivi - kazao je Dodik.

Predsednik RS je dodao da je Srpska nastala kao "posledica raspada Jugoslavije" i da je samo sloboda srpskom narodu "bila garantovana onda kada su imali državu".

- Zato je republika kao država važna. Republika Srpska jeste država. Republika Srpska je Dejtonski sporazum i BiH unela u svoju teritoriju, imala je narod koji je hteo tu republiku, to su kriterijumi za državu. To sam učio u školi, da postoje tri osnovna kriterijuma da bi se nešto nazvalo državom, a to je: teritorija, efektivna vlast i narod koji hoće tu državu. Šta fali Republici Srpskoj? Ništa - poručio je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online