Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 26.09.2016.
18:44
Vestionline A

Provokacije iz Sarajeva: Na scenu stupa zločinačka Karadžićeva politika

Politički analitičar Enver Kazaz ocenio je da će se nakon referenduma o Danu Republike u RS dogoditi legitimizacija ratnozločinačke politike Radovana Karadžića.

Reuters
Novi atak na lik i delo Radovana Karadžića

Kako kaže, Karadžić će tako biti legitimisan kao nacionalni heroj.

- Novi nacionalni otac na horizontu RS biće Milorad Dodik. To su dve velike simboličke pobede Dodikove nacionalističke politike I to je jedinstven primer u svetu da se datum obeležen ratnozločinačkom ideologijom obeležava kao dan državnosti - rekao je Kazaz za Tanjug.

On kaže da na drugoj strani Dodika očekuje sprovođenje referendumske odluke pri čemu, kako je rekao, iznenađuje relativno slaba izlaznost građana I to će biti najteže za Dodikov režim.

- Dodik će pokušati da napravi kompromis usvajanjem zakona o praznicima u parlamentu pri čemu će udovoljiti Bošnjacima i Hrvatima da ih neće obavezivati da slave dan RS - kaže Kazaz.

Pritom, on ističe da je važno imati u vidu da je ovaj referendum pokazao da Dejtonska BiH nema mehanizam za zaštitu ustavno pravnog poretka, odnosno da je Ustavni sud BiH ostavljen od političkih elita I međunarodne zajednice, što je razobiličilo kompletnu društvenu scenu i pokazalo da BiH mora imati zaštitne instrumente.

Referendum donosi Dodiku trijumf na izborima

Kazaz procenjuje da će referendum doneti Dodiku veliki trijumf na opštinskim izborima 2. oktobra, a taj trijumf, kaže, zacementiraće RS kao društveni prostor jedne ideologije, i to one isključivo nacionalističke budući da opozicija, prema njegovim rečima, predsedniku RS nije suprotstavila dekaradžizaciju tog društvenog prostora.

Kazaz predviđa otvaranje otvaranje nova vrsta krize, pre svega one ustavne, a referendum predstavlja, kaže, "duh pušten iz boce".

Siguran je, dodao je, da će ka referendumskoj logici, izvan legitimnih ustavnih sistema, uputiti se I HDZ iz BiH.

- Referendum u BiH vode samo ustavnoj krizi zemlje, pri čemu rat u zemlji nije moguć naprosto zbog toga što nema dovoljno novca I što su političke elite toliko bogate, a rat bi bio isključivo na štetu njihovog bogatstva - rekao je i dodao da nije samo RS prostor koji veliča ratne zločine.

To je, istakao je, i karakteristika Dodikovih kritičara iz bošnjačkih političkih elita.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.09.2016. 20:06
Radovana moraju osloboditi svake odgovornosti u Hagu . Jednostavno ništa on nije uradio loše ni za janjičare ni za bilo koga u Bosni . Srbi imaju SVE razloge da ga slave dok postoji poslednji Srbin jer je ON jedan od tvoraca REPUBLIKE SRPSKE .
Utorak 27.09.2016. 03:44
Hahaaaa, nahebali mudzosi.Ko nam prica islamisti,Haloooooo Bosna je bila i bice srpska zemlja a vi pravac turska.Ali nece vas ni turci poturiceeeeeeee. Ziv i zdrav nam bio Predsednice Karadjicu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online