Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.09.2016.
12:55
Tanjug A

"Rusija uvlači Bosnu u svoj sukob sa Evropom"

Izvestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Dan Preda upozorio je da je podrška Rusije referendumu u RS opasan korak jer na taj način Moskva pokušava da uvuče BiH u svoj sukob s Evropom.

Reuters
Podrška koja je svima zapala za oko: Milorad Dodik sa Vladimirom Putinom u Moskvi

- Rusija je jedina zemlja koja je otvoreno podržala Dodikov referendum i za nas u EU to je zabrinjavajući znak da Rusija želi da proširi svoj sukob s Evropom - kazao je Preda za sarajevski Dnevni avaz.

Ocenujući podatak da je na referendumu u RS 99,8 posto onih koji su glasali odgovorilo potvrdno na pitanje žele li da se 9. januar i dalje bude obeležavan kao dan tog entiteta, Preda je kazao da je to čisti populizam.

- Bez obzira na korake koje visoki predstavnik međunarodne zajedinice u BiH Valentin Incko odluči da preduzme, mora se insistirati na političkoj odgovornosti za čin koji predstavlja jasno narušavanje autoriteta Ustavnog suda BiH, jer se time krši vladavina prava, a ona je pak među najvažnijim uslovima koje valja ispuniti ukoliko jedna zemlja želi pristupiti Uniji - kazao je rumunski evroparlamentarac.

Preda je istakao da je sprovođenje neustavnog referenduma i zahtev za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU ne mogu ići zajedno pa se nakon Dodikova postupka sada otvara niz novih pitanja o tome može li BiH napredovati na svom evropskom putu.

Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark pridružio se ovim upozorenjima konstatacijom da je organizovanje referenduma poput onog 25. septembra pokazatelj da je nekim političarima u toj zemlji više stalo do takvih manifestacija nego do članstva u EU, no bio je znatno suzdržaniji u proceni mogućih posledica po organizatore referenduma.

Vigemark je ipak istakao da se ne može očekivati od EU "da odgovara na svaku provokaciju" a da odgovornost za očuvanje i poštovanje Dejtonskog sporazuma imaju pre svega Savet za sprovođenje mira u BiH (PIC) i visoki predstavnik Valentin Incko.

EU je spremna, kako je istakao, da reaguje jedino u slučaju da se pojavi pretnja stabilnosti i miru u BiH. Intervencija međunarodne zajednice ili PIC-a u ovom trenutku, produbila bi krizu u BiH.

- Što se tiče EU, mi uvek dajemo prednost dogovoru unutar države pre intervencije sa strane. Ako BiH želi postati verodostojan kandidat za članstvo u EU onda se mora naučiti nositi s ovakvim problemima - kazao je Vigemark koji smatra da treba razmišljati i kako doprineti ukupnom napretku države kojoj ne trebaju ovi sukobi.

Celi referendum, po njegovoj je oceni, bio isključivo deo kampanje za opštinske izbore u BiH najavljene za 2. oktbra. Sada je, smatra švedski diplomata, potrebno smiriti strasti i posvetiti se bitnim pitanjima poput nezaposlenosti, obrazovanja, socijalnih problema i korupcije, prnela je Hina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online