Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.09.2016.
10:39
Pobjeda A

"Udar Rusije na Crnu Goru upravo je postao još brutalniji"

Funkcioner Putinove Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak nedavno je poslao zahtev da se u Crnoj Gori formira jedinstvena opozicija, koja će se boriti protiv sadašnje vlasti. Ovaj poziv naišao je na osudu u jednom delu crnogorske javnosti, a podgorički list Pobjeda ocenjuje da je politički pritisak Rusije na suverenu Crnu Goru upravo ušao u brutalniju fazu.

wikipedia.org/Anicic
Da li će Crna Gora preživeti sve te silne "udare"?

"Repertoar ruske imperijalne politike prema Crnoj Gori veoma je razuđen: otvorenu finansijsku, diplomatsku, propagandnu, navodno i obaveštajnu podršku dobijaju antizapadne, panslavističke i velikosrpske stranke, Srpska pravoslavna crkva, antinatovske nevladine organizacije i mediji, ali i takozvani nezavisni listovi i televizije sa pronatovskom retorikom i američkim kapitalom, te uticajni NVO-i koji imaju milionske grantove od institucija EU i Amerike", napisao je književnik Milorad Popović.

- Ruski stručnjaci za specijalni rat, penzionisani oficiri KGB-a, potpomognuti ekspertima iz Izraela, imaju za cilj da se među prozapadnim javnim mnjenjem, pristalicama NATO-a koje podržavaju vladu, stvori osećaj nemoći i straha - navodi on.

Svi udari na Crnu Goru

Ukazuje da se bolji poznavaoci crnogorske istorije sećaju da je ovo treći put u poslednjih 160 godina da Rusija organizuje opoziciju u Crnoj Gori, kako bi osuetila veći stepen državne samostalnosti i prozapadni smer spoljne politike.

Najpre je to bilo, početkom 19. veka, a posle i kao deo  federalne komunističke Jugoslavije.

Treći udar Rusije na Crnu Goru odigrava se upravo sada, a "proruska koalicija je ovog puta, za razliku od prethodne dve, veoma šarolika, pored četničkih vojvoda i dovojvoda, ruralnih pesničića, uvezenih i domaćih klerikalaca, kvazilevičara panslavista, pojačana bivšim indipendistima, novojotovanim turbocrnogorcima, samozvanim anarhistima i bandijeristima s kineskom svilom".

Profesionalnim istoričarima nameće se interesantna komparacija: knjaz Danilo Petrović Njegoš, Josip Broz Tito i Milo Djukanović, u ključnim trenucima svojih političkih karijera imali su javnu ili prećutnu podršku Petrograda i Moskve, da bi u trenutku zaokruženja državne nezavisnosti postali neprijatelji ruskih imperijalista, smatra Popović.

- Strategija Imperije u najavi neprijateljstva nemaju smisla za suptilnost i tajnovitost: one ne sakrivaju svoje pretenzije i uvijek gađaju u centar, u lidera remetilačke države, kao što je to nedavno bilo sa predsednikom Gruzije Sakašvilijem ili Ukrajine Juščenkom. Tako i danas udaraju na Mila Đukanovića šireći, uz pomoć domaćih satelita, iluziju da je dovoljno samo da ode predsednik vlade i da će nestati korupcija i stoletne podele među pravoslavnim stanovništvom u vezi državnog i nacionalnog pitanja

Agresivna kampanja

U toj atmosferi, ističe, je stvoren lajtmotiv propagandne kampanje Demokratskog fronta, "Mi ili On" koji je varijacija starih četničkih slogana "Sloboda ili smr", "Domovina ili smrt".

Politički bogalj

On procenjuje i da bi se, ako bi aktuelna opozicija došla na vlast, za samo godinu dana Crna Gora, slično Bosni i Hercegovini ili Makedoniji, pocepala po etničko-nacionalnim šavovima i postala trajni politički bogalj.

Međutim, kako smatra Popović, Crna Gora nije više sama kao u doba knjaza Danila, koji je likvidiran udruženom akcijom ruskih, turskih i austrijskih agenata; ona je mediteranska zemlja u koju se baćuške ne mogu ušetati tenkovima kao u Južnu Osetiju, Abhaziju, Pridnjestrovlje, Krim ili Donjeck, ukazuje Popović.

- Brutalni scenariji su ovde, ipak, komplikovaniji i teško izvodljivi. Jedini efikasni metod ruskih specijalista i njihovih ovdašnjih agenata da se Crna Gora obezglavi je likvidacija protagonista prozapadnog političkog opredeljenja. Ipak, na takav avanturistički potez Kremlj se neće odlučiti, s obzirom na sadašnje međunarodne konstelacije i na to da Crna Gora nema stratešku važnost Ukrajine, Gruzije ili Sirije. Treba, dakle, očekivati da će se Rusija ograničiti na takozvanu meku silu, kombinovanjem propagandnog, obaveštajnog i političkog rada, iako ne treba isključiti i druge scenarije - piše on.

Popović navodi i da nacionalistički krugovi u Moskvi i Beogradu, na osnovu dosadašnjih izbora znaju da antinatovske stranke bez bivših indipendista, SDP-a i pokreta URA, nemaju izgleda da promene strateški kurs Crne Gore.

Vladavina Đukanovića

Popović navodi i da četvrtvekovna vladavina DPS-a je zaista evropski raritet, ali i Crna Gora je sui generis.

- U Evropi nema države od 600.000 stanovnika, u okruženju agresivnih nacionalizama koji pretenduju na njenu teritoriju, i uz to još uvijek ima četrdesetak posto sopstvenih građana sa kontroverznim ili neprijateljskim odnosom prema crnogorskoj državnosti. Dugovečnost vladavine Mila Đukanovića nije teško objasniti: većina građana u njemu još uvek vidi jedinog snažnog lidera koji je sposoban sačuvati političku stabilnost, nezavisnost i prozapadni kurs Crne Gore - naveo je Popović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online