Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.09.2016.
00:10
Đ. Barović - Vesti A

NATO nišani Srpsku

U Bosni se ne smiruje, a u zveckanje oružjem priključili su se i Eurofor i NATO.

Tanjug/AP
Desant na Srpsku: Vežba NATO jedinice

Eurofor je za petak planirao početak petodnevne vojne vežbe Brzi odgovor 2016, i to na poligonu na Manjači, udaljenom svega 25 kilometara od Banjaluke.

U ovoj taktičkoj vežbi zajedno sa pripadnicima oružanih snaga BiH, učestvovaće vojnici Velike Britanije, Austrije, Mađarske, Portugala i Severne Irske.Istovremeno, Savet ministara odobrio je da BiH od 10. do 16. septembra naredne godine bude domaćin NATO vežbe Bosna i Hercegovina 2017. Kako je saopšteno, vežba će biti izvedena na širem području Tuzlanskog kantona, a na inicijativu NATO.

Branićemo otadžbinu i predsednika

Udruženja nekadašnjih visokih oficira vojske i policije Republike Srpske - Čast otadžbine, oglasilo se saopštenjem u kome tvrde da će u slučaju potrebe stati u odbranu RS do poslednje kapi krvi.
- Oni koji misle da će srpski narod dozvoliti ugrožavanje bezbednosti i života predsednika Republike Srpske, moraju da budu spremni da će dobiti adekvatan odgovor. Republika Srpska je nama svetinja, a njen predsednik neko koga ćemo braniti do poslednje kapi krvi - stoji između ostalog u ovom saopštenju koje je potpisao predsednik Udruženja, general Rodoljub Anđić, ratni komandant Gatačke brigade i Hercegovačkog korpusa VRS.

Iako se u objašnjenju navodi da su ciljevi vežbe provera kapaciteta i planova pomoći i podrške Oružanih snaga BiH civilnim strukturama u otklanjanju posledica nesreće i organizaciji prijema međunarodne pomoći, sagovornici "Vesti" kažu da oba događaja nisu nimalo slučajna, već su u direktnoj vezi sa pogoršanom političkom situacijom u Bosni.

Medija Centar Beograd
Pritisak na Banjaluku: Dževad Galijašević

Amerika vuče konce

Stručnjak iz oblasti borbe protiv terorizma Dževad Galijašević ide i korak dalje, pa tvrdi da je reč o očiglednom pokušaju zastrašivanja RS koje može da ima nesagledive posledice.

On ukazuje da je prilikom poslednje vojno-policijske vežbe u Srbiji, u Federaciji odmah izvedena slična usmerena isključivo na RS i Srbiju. Tako su i ove dve vežbe u organizaciji Eurofora i NATO zapravo samo odgovor na referendum u Srpskoj. Stoga Galijašević smatra da je reč o pretnji i novom pritisku na RS.

- Iza obe planirane vežbe stoji Amerika. Ona povlači sve konce i u Euroforu i u NATO sa dugoročnim ciljem koji ima za osnovu ne samo da se preti RS i Srbiji. Već je krajnji cilj da se dovede do raspada oružanih snaga BiH. Ukoliko se nastavi sa ovakvim pritiscima, posebno vezano za najavljene tužbe i moguće represalije prema svima koji su glasali na referendumu, pitanje je do kada će Srbi u toj vojsci trpeti i kada će preseći i reći "dosta nam je ovog, izlazimo". I Amerika i Bošnjaci se igraju vatrom - naglašava Galijašević.

A. Čukić
Radovan Radinović

Pogrešan trenutak

General Radovan Radinović tvrdi da ne treba u svemu videti zaveru, te da ukoliko su obe ove vežbe ranije bile planirane, onda im se nema šta prigovoriti.

- Ipak, potrebno je smirivati tenzije i ne dozvoliti da se događaji otmu kontroli. Stoga mislim da su Eurofor i NATO odabrali pogrešan trenutak. Te vežbe su bez sumnje mogle da sačekaju da se političke strasti smire - naglašava Radinović.

A. Čukić
Miroslav Lazanski

Avanturizam Eurofor

Narodni poslanik i vojni analitičar Miroslav Lazanski ocenjuje da je vežba Eurofor vrsta psihološkog pritiska na Dodika, pogotovo kada se uzme u obzir naziv Brzi odgovor 2016.
- Bilo bi avanturistički da te snage pokušaju nešto protiv vlasti u RS. Bilo koji pokret van Manjače bio bi primećen, a videli smo na primeru puča u Turskoj koliko znači kada se narod nađe na ulicama ispred tenkova - upozorava Lazanski.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online