Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 01.10.2016.
17:21
jutarnji.hr, Vestionline A

Ako bi se RS otcepila, mogu li Oružane snage BiH da zaustave Dodika?

Hrvatski "Jutarnji list" u opširnoj analizi razmatra da li bi došlo do sukoba u slučaju otcepljenja Republike Srpske od BiH, i tvrdi da u eventualnom ratu Oružane snage BiH ne bi mogle da pobede RS, kao i da je Vojska Srbije jača od njih.

Reuters
Ne smiruje se bure baruta u BiH...

Ako se Vojska Srbije umeša...

"Referendum o Danu RS, koji je mimo volje Federacije BiH sproveden prošle nedelje, podigao je nivo napetosti u susednoj državi na zabrinjavajući stepen. Atmosfera je usijana i pretnjama ratnog načelnika štaba Armije BiH Sefera Halilovića kako je spreman da ratuje u slučaju da Republika Srpska pokuša da se otcepi. Na to je reagovao srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorenjem da je i Srbija spremna za rat kako bi branila Republiku Srpsku", piše hrvatski list i nastavlja:

"Međutim, nijedna od dve strane nije sposobna za veći sukob. Oružane snage BiH su u daleko lošijem položaju od Vojske Srbije, jer su podeljene po etničkim linijama između tri konstitutivna naroda. Temelj im čine 3 pešačke brigade, po jedna bošnjačka, hrvatska i srpska, ali njihove borbene sposobnosti su zanemarljive".

"Zbog rascepkanosti i podeljenosti svojih formacija, nedovoljne obuke, izostanka dovoljne količine operativnog oklopa i manjka brzih manevarskih formacija, jasno je da Federacija nema mogućnosti da silom izvrši bilo kakvu prisilu na Republiku Srpsku. Izbijanje sukoba značilo bi dugotrajni, krvavi i prvenstveno pešački sukob kojim se ne bi postiglo gotovo ništa", tvrdi autor.

"Tvrdnje Srbije o spremnosti za rat su ipak nešto ozbiljnije. Vojska Srbije raspolaže s daleko više opreme i ljudstva, a i organizaciono je dobro ustrojena. Njene 4 mehanizovane brigade mogu delovati nezavisno, a i pešadija je uglavnom mehanizovana, što u teoriji Vojsci Srbije daje bolje manevarske sposobnosti i brzinu napredovanja.

Ali, njihova borbena vozila M-80 su zastarela i pružaju vrlo nisku zaštitu, no imaju bolju vatrenu moć od M113 koje koriste OS BiH. Svemu tome podršku može da pruži ratno vazduhoplovstvo koje, iako devastirano, još uvek ima 18 borbenih i školsko-borbenih aviona.

S obzirom da tehnika Vojske Srbije datira još iz doba Jugoslavije, stvarna raspoloživost oklopnih snaga je niska, kao i operativna dostupnost aviona. Vazduhoplovstvo ima samo tri prava lovca, MiG-ove 29, koji su još uvek operativni.

Ipak, motivacija i moral Vojske Srbije su visoki u poređenju sa Oružanim snagama BiH, a obuka je intenzivnija. Takođe, može se čuti i uverenje da će Rusija braniti Republiku Srpsku, ali reč je o političkoj podršci, a ne vojnoj intervenciji. Treba imati na umu i da bi se u slučaju sukoba u Bosni njihove Oružane snage neminovno rascepkale po etničkim linijama, što bi dodatno osnažilo srpski položaj.

Iako su napetosti u našem komšiluku povišene već neko vreme, izbijanje novog rata je za sada malo verovatno. Ipak, BiH ostaje bure baruta, i možemo se opravdano pitati jesmo li svedočili paljenju dugog fitilja", zaključuje svoju analizu hrvatski "Jutarnji list".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.10.2016. 22:30
U politici nema prijatelja politika se zasniva na interesima, a velikim silama je u interesu Balkan na kolenima a mi klecimo dobrovoljno i to je problem.
Ponedeljak 03.10.2016. 22:31
Svaka cast izuzecima, ali vecina ovih polupismenih spodoba je na nivou razvoja mentalno zaostalog, psihoticnog orangutana. Hocete da se ub-ijate zbog svojih nekontrolisanih zivotinjskih nagona, omiljene verzije srednjovekovnog sujeverja i generalno manjka bilo cega sto se moze nazvati mozak? Samo napred, ucinite svetu i ljudskoj vrsti uslugu i pocnite od sebe. Zivotinje glupe...!!!
Ponedeljak 03.10.2016. 22:33
Kako mozemo ocekivati da nam neko bude prijatelj, kad smo sami sebi neprijatelji?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online