Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 18.10.2016.
08:24
b92.net, RTCG A

"Putin izgubio Crnu Goru, nastaviće da pravi probleme"

Analitičar i profesor na Univerzitetu Džons Hopkins, Danijel Server smatra da posle izbora u Crnoj Gori postoji snažna podrška za pristupanje zemlje NATO-u i EU.

youtube.com
Amerika će biti zadovoljna: Danijel Server

- Izgleda mi kao da je NATO pobedio. Pobedu je odneo Đukanović, mada ne toliko veliku koliku je možda želeo, ali je pobedio. Imaće prvi šansu da formira vladu i biće mu potrebna koalicija, za šta ima mnogo opcija - kazao je Server za Glas Amerike, prenosi RTCG.

Smatra da bi vlada DPS-a s manjinskim strankama bila stabilna.

- Ne vidim razlog zašto to ne bi bio slučaj. Čini mi se da je većina manjina u Crnoj Gori ne samo prihvatila Đukanovića, već je i srećna sa idejom da Crna Gora bude članica NATO-a, što vide kao garanciju određenog nivoa pristojnog tretmana jer je NATO klub demokratija koje na ispravan način tretiraju svoje manjine - ističe Server.

Napominje, međutim, da u Crnoj Gori dalje postoji protivljenje evroatlantskim integracijama.

- Protivljenje su u velikoj meri podstakli Rusi, koji pokušavaju da spreče pristupanje Crne Gore NATO-u i istovremeno da upozore Srbiju protiv učlanjenja. Međutim, izgubili su. Reč je o jasnom i nedvosmislenom gubitku Vladimira Putina, ali očekujem da će nastaviti da pokušava da izazove probleme u Crnoj Gori - smatra Server.

Veruje da će zvanični Vašington da bude uglavnom zadovoljan onim što se dogodilo.

- Nadam se da će da nastavi s ratifikacijom Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u. Znam da Crna Gora želi da to bude urađeno na zasedanju Kongresa posle izbora u SAD, a pre okupljanja novog saziva. Sumnjam da će to biti moguće, ali ako jeste voleo bih da se to dogodi - zaključio je profesor.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.10.2016. 16:10
Питање свих питања..... Можда би свjетски аналитичари могли да поставе и питање, а зашто земље Балкана и земље источног блока желе да уђу у НАТО?...Одговор знају зато и не постављају то питање...Ни једна од нових чланица НАТО нити кандидати за улазак у НАТО не желе да доживе оно што је Србија доживела 1999...То је један и једини разлог...А све ове друге приче, како се плаше Русије никако не пију воду, јер Русија никада и никог није напала као што то ради НАТО широм свjета...Демократски нема шта зар не?...Што би реко наш народ, батина је из раја изашла :D
Četvrtak 20.10.2016. 16:11
Овом Русија и из супе искаче. Да ли је могуће да неко толико мрзи Русију ко овај? Па не врти се свет око мржње према Русији. Или је ово сада већ само панични страх?
Četvrtak 20.10.2016. 16:15
Први се огласио НАТО честитајући Милу победу уз констатацију да су изборуи протекли у "демократском духу"! Оних стотинак пријава независних оргнаизација и тела ова војно -политичка организација не зарезује! Ни то да су избори организовани у дану када је покушан државни удар на ЦГ!Сада се јавља са истом реториком Сервер,који каже да је ЦГ за НАТО,а игнорише став опозиције.Није дакле већинска ЦГ ,али пре свега, реч је о захтеву да се иде на референдум.Иначе, Сервер је онај господин који Србији препоручује да призна КиМ ,јер без тога нема ЕУ,тражи одмах столицу за Приштину у УН,а у БиХ промену Дејтонсјог споразума и дистанцирање Београда од Бања Луке.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online