Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.10.2016.
04:06
Vestionline A

BiH prepuna oružja, svaki peti građanin naoružan

Mada su procedure legalnog naoružavanja dugotrajne, iz godine u godinu sve veći broj građana BiH želi da kupi pištolj zbog lične bezbednosti i samoodbrane. Kako stvari stoje danas je svaki peti građanin BiH naoružan, od čega je oko 700.000 onih koji poseduju nelegalno oružje, a oko 350.000 legalno.

pixabay.com
U BiH je legalno naoružano oko 350.000 građana 

U Kantonalnom MUP-u FBiH od januara do septembra 2016. godine izdali su 5.015 odobrenja za nabavljanje oružja, 6.346 oružnih listova, 89 odobrenja za nabavljanje oružja za pravna lica, te 4.469 izvršenih zamena oružnih listova za fizička lica. U istom periodu prošle godine u FBiH je izdato 4.191 odobrenje za nabavku oružja i 5.376 oružanih listova, piše "Fokus.ba".

Mirna Miljanović, načelnica Službe za odnose s javnošću MUP RS, kazala je da je ove godine građanima RS izdato 5.021 oružni list, kao i 131 odobrenje za nabavku municije.

- Ne ubija oružje, nego čovek - kaže Jasmin Kujović, direktor KM Trade, jedne od 11 prodavnica oružja, municije, uniformi i druge opreme u FBiH.

Sve što vidimo oko nas, dodaje, može biti oružje - od kišobrana, kuhinjskih noževa, šake, automobila…

- Nije važno ko ima pištolj, već ko ga koristi i na koji način. U BiH je bio možda jedan ili nijedan slučaj da je neko sa legalnim oružjem počinio neko krivično delo, što svedoči tome da ljudi legalno kupuju oružje isključivo zbog lične bezbednosti - naglasio je Kujović.

Statističke procene govore da je u skoro 98 odsto incidenata izazvanih vatrenim oružjem korišćeno oružje koje je nabavljeno ilegalno. Kujović ističe da bi vlastima BiH zbog toga trebalo da bude prioritet rešavanje problema ilegalnog naoružavanja.

- Ne znam ni za jedan slučaj provale u kuću osobe koja je legalno naoružana. Kada se kupuje legalno pištolj, policajac dolazi na adresu osobe koja želi da se naoruža i sve komšije u okruženju pitaju kakva je ustvari osoba koja želi da kupi pištolj. Zato niko i ne "dira" te osobe. Neće lopov doći s nožem u kuću kod nekoga ko ima pištolj - ističe Kujović.

Najveći problem legalne nabavke oružja u BiH je nepostojanje jedinstvenog zakona o oružju na nivou države.

- U svakom kantonu zakon je različit. Na primer, u Kreševu kupite elektrošoker za 50 KM, uđete u Kanton Sarajevo, zaustavi vas policija i dobijete kaznu od 500 KM i godinu zatvora. U KS municiju ne možete kupiti bez odobrenja, dok u Hercegovačko-neretvanskom kantonu možete, a opet u RS imamo zakon koji nema veze sa Federacijom - pojasnio je Kujović.

Pištolj koji najviše kupuju građani BiH je austrijski "Glok" kalibra devet milimetara, koji košta 1.300 KM.

Sredstva za samoodbranu

Kada su u pitanju sredstva za samoodbranu, zanimljivo je da u Kantonu Sarajeva samo žene mogu da kupe papar-sprej, dok u drugim kantonima mogu i žene i muškarci. Kujović smatra da bi se ovaj zakon trebao promeniti jer, kako kaže, sprejevi za samoodbranu samo trenutno zasuze oči i nisu opasni za život i zdravlje. Inače, u prodavnici "KM Trade" od ukupnog broja kupaca, 20 odsto su žene koje kupuju oružje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online