Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 23.10.2016.
19:28
Danas A

Crnogorski mitropolit: Beogradska patrijaršija je teroristička organizacija

Tužilaštvo bi trebalo da pokrene postupak protiv Beogradske patrijaršije "kao inspiratora svih zločina uperenih protiv suvereniteta i mira u Crnoj Gori", poručio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo.

youtube.com/FACE HD TV
Treba tužiti beogradsku patrijaršiju: Mitropolit Mihailo

Kako prenosi RTCG, mitropolit je rekao da je podrivanje ustavnoga poretka u organizaciji velikosrpskih partija s ciljem da se zemlja dovede u kolonijalni položaj, i pokušaj da se izazove građanski rat, nastavak politike cetinjske filijale Beogradske patrijaršije s istim ciljevima, ali drugim sredstvima.

- Ta patrijaršija, i devedesetih godina i danas nije bila niti je crkva, nego teroristička organizacija koja je delovala i deluje protivu Crne Gore po nalogu Beograda. U njoj i tada i danas služe popovi opasnih namera, koji su na vezi s aktuelnim ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore. S ruke su im i kriminalne strukture koje su se udružile da bi poduprle velikosrpske interese i zemlju dovele do haosa - naveo je Mihailo u saopštenju, prenosi RTCG.

U tom poslu, kako je dodao, Srbija i Srpska crkva se ponašaju kao sile koje ih nadahnjuju da ruše ustavni poredak.

- Revizionističke težnje srpske vrhuške u pitanju ove zemlje su poslovične i zaklonjene su brigom za svoje sunarodnike. Nažalost mi smo jedina zemlja u Evropi u kojoj takvi sede u skupštinskim klupama ili služe na oltarima crkava koje su gradili naši preci, umesto da budu predmet krivičnog gonjenja za najteže oblike krivičnih dela. Zato bi Državni tužilac trebao da pokrene postupak protiv Beogradske patrijaršije kao inspiratora svih zločina uperenih protiv suvereniteta i mira u zemlji - saopštio je mitropolit.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.10.2016. 21:23
E vladiko!Da ti ustane Njegoš.On se u grobu danas prevrće a ti vladiko hukiš na boga i pravoslavlje.
Nedelja 23.10.2016. 22:09
U vrijeme Turaka, u Crnoj Gori neki su bili doslijedni duhovnom, nacionalnom i drugom amanetu svojih casnih predaka - bili i ostali Crnogorci, to jest Srbi iz Crne Gore, ostalo su bile poturice. Za vrijeme austrougara, poturicki duh je prerastao u pokatolicenjastvo. Antihriscanska petokraka je takodje uzela svoj danak - komunjare. Ali danas se desava jedna velika zloupotreba crnogorskog identiteta. Naime, Crnogorac je u prevodu Srbin iz Crne Gore . Pa ako su Sveti Petar Cetinjski, Njegos, pa sve do Kralja Nikole svoju pripadnost zasnivali na Srpskim temeljima, ko to moze za sebe da kaze da je Crnogorac, a nije Srbin. Prema tome, Crnogorac je i dalje onaj iskonski Crnogorac - Srbin iz Crne Gore, a ova povampirena horda sto trenutno ordinira u mom junackom Srpskom leglu a sebe "Crnogorcima" naziva su ustvari Montenegrini - najnoviji vid poturica u Crnoj Gori. Nekad su poturice bile svjesne svog izdajstva, a ove danas se jos ponose. No, cega se pametan stidi, budala se ponosi. Al' nece ni oni jos dugo.
Nedelja 23.10.2016. 22:18
Do prije samo 120 godina su svi Crnogorci bili Srbi. To piše u zemljopisu Crne Gore iz 1895. godine, kada je Crna Gora bila samostalna država pod knjazom Nikolom. Da li su Crnogorci Srbi — danas je odgovor drugačiji.U zemljopisu Knjaževine Crne Gore iz 1895. godine, za treći razred osnovne škole piše: …”U Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi, koji govore srbskim jezikom, a ima ih na 300.000 stanovnika. Većinom su pravoslavne vjere, a ima nešto malo rimokatoličke i muhamedanske vjere, ali treba znati da smo SVI SRBSKOGA PORIJEKLA I SRBSKE NARODNOSTI. Osim nas u Crnoj Gori ima još Srba koji žive po drugim srbskim zemljama. Neki su, kao mi slobodni, a neki nijesu, nego su pod tuđinom. Svaki Srbin u Crnoj Gori treba da iskreno i svesrdno ljubi svoju slobodnu domovinu — Crnu Goru i svoga knjaza, koji se očinski stara o njoj i o nama; pa zato treba svaki da je nauči i pozna, i da je svaki od neprijatelja čuva više nego svoj život. Tako isto Srbin u Crnoj Gori dužan je lju,biti i poznavati svoju cjelokupnu domovinu — sve srbske zemlje, u kojima žive Srbi. Nijedan Srbin i Srbkinja, ma koje vjere bili, ne smiju požaliti ni život ni imanje za opštu srbsku slobodu, dobro i blagostanje. Treba da je brat mio, ma koje vjere bio, jer teško bratu bez brata.“…
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online