Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.10.2016.
22:02
Tanjug, Vestionline A

Šta je Bratislav Dikić rekao o hapšenju u Crnoj Gori?

Srpski državljani pritvoreni u podgoričkom zatvoru nemaju primedbe na tok saslušanja i postupanje policije u uniformi u zatvoru.

Tanjug
Nema adekvatne uslove u zatvoru s obzirom da boluje od kancera: Bratislav Dikić

To je saopštio predsednik Saveta za građansku kontrolu policije Aleksandar Zeković.

U izveštaju o obavljenom razgovoru sa 13 od ukupno 14 pritvorenih državljana Srbije, uhapšenih u Crnoj Gori pod sumnjom da su orgaizovali kriminalnu organizaciju u sticaju sa krivičnim delom terorizma, a s ciljem ugrožavanja zakonodavne i izvršne vlasti Crne Gore, Zeković je naveo da mu nije omogućen razgovor sa pritvorenikom A.A, zbog čega će tražiti da ponovo poseti pritvor. 

Noć uoči parlamentarni izbora u Crnoj Gori uhapšeni su B. D, P .A , D. S, S. Ć, M. D, A. Č, S. Đ, I. M, D. M, M. A, N. Đ, B. M. i K. H. 

Hoćeš li da te zalepim?

Pod inicijalima B. D. (1970), penzionisani general i bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, označen kao vođa grupe, u razgovoru sa Zekovićem je rekao da je on "protiv četničkih grupacija, a kamoli da se dovodim u vezu sa njima". 

Dikić, navodi Zeković u izveštaju, nije imao primedbi na postupanje uniformisane policije i zatvorske policije, a kazao je i da su profesionalni, za razliku od policije u civilu. 

- Kad su me hapsili pošto sam bio vezan, službenik u civilu, oko 52-53 godine, sede kose, visine 1,85/90, više puta mi je rekao "Hoćeš li da te zalepim" - ispričao je Dikić. 

Naveo je i da mu nisu saopštena prava i da zato nije potpisao dokument koji se na to odnosi. Imao je i primedbe na sadržaj zapisnika oduzetih predmeta i stvari, ali ih nije uveo u zapisnik, koji je potpisao. 

Podmetnuli mi ključ i telefon

Dikićeva primedba je, navodi se u Izveštaju Saveta, ključ i telefon koji su mu, kako kaže, podmetnuti od policijskog saradnika. 

Taj telefon je, prema navodima, dobio ispred tržnog centra "Delta city" - ja neposredno pred hapšenje, a ključeve je u auto ubacio policijski saradnik prilikom napuštanja motornog vozila, nakog čega je usledilo momentalno hapšenje. 

- Poziv da popijemo rakiju u kuću nisam prihvatio i tako verovatno izbegao mogućnost da budem uhapšen u objektu u kojem je dopremljeno oružje - kazao je Dikić. 

Ističe da je od prvog trenutka insistirao da se uradi detaljan telefonski listing i da mu se omogući poligrafsko testiranje. 

Prema njegovim rečima, aktivan je u Patriotskom pokretu Srbije i ne oseća se bezbedno, jer mu sigurnost može biti ugrožena zbog njegovog ranijeg rada protiv albanskih terorista, a u istražnom zatvoru mu se, kako tvrdi, ne mogu osigurati uslovi adekvatni njegovom zdravstvenom stanju, jer je "osoba sa invaliditetom i boluje od karcinoma". 

Među uhapšenima je i jedna žena

U Izveštaju Saveta za građansku kontrolu policije navedena je pod inicijalima K. H. (1977), iz Beograda, a reč je o, kako se navodi, diplomiranoj scenografkinji za TV, pozorište i film. 

Ona takođe nije imala primedbe na postupanje policije tokom hapšenja i zadržavanja u prostorijama za obezbjeđenje.  Napomenula je da lično nije pretresana, a da je pretres njene torbice obavio muškarac. 

Tanjug/AP
Pritvoreni nemaju veće zamerke na hapšenja

Među 14 uhapšenih ima srpskih državjlana iz Novog Sada, Šapca i Grocke

Jedan od njih je Šapčanin M. A. (1990), poljoprivrednik i taksi vozač. 

On je Zekoviću rekao da je policija pri upadu u sobu u motelu "Venecija" bila gruba, "što se dalo za očekivati kada su mislili da smo teroristi". 

Šta drhtiš, pi*ko?

Kaže da su kasnije bili korektni i atmosfera i da je ponašanje prema njima bilo normalno. 

- Naredili su da stojim uza zid. Počeo sam da drhtim, jer ne mogu puno da stojim na nogama. Policijac mi je tada prišao i rekao "Šta drhtiš pi*ko, uplašio si se, a - tvrdi Zekovićev sagovornik. 

Tada ga je, kaže, policajac udario nekoliko puta čizmom u koleno i po listu gde ima tetovažu, kao i pesnicom u leđa. 

- Zabolelo me je i skoro da sam pao - kazao je ovaj pritvorenik predstavniku Saveta za građansku kontrolu policije. 

- Inspektor u civilu je bio ljubazan. Doneo mi je patike da obujem, jer sam mu prethodno objasnio koje su moje. Patike su, to se sećam, ne znam kako i zašto, bile ispljuvane - kazao je M. A. 

Simpatizer četnika

Rekao je da je u Crnu Goru došao zbog posete manastirima i da je simatizer četnika. 

- Moj pradeda Milan je nosilac Albanske spomenice i mi negujemo na taj način tu tradiciju. Uvek kad mogu obilazim i idem na četničke skupove. Najčešće pomažemo radom po manastirima - naveo je on. 

U prostorijama za zadržavanje policijski službenici su bili, istakao je ovaj pritvorenik, ljubazni i profesionalni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online